Vadasmártás sertéscombbal
Az eredeti Baklava
Mákos guba
Vadas marha
Krémes spenótfőzelék
A legjobb palacsintatészta
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Mirinda-szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Madártejszelet
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott zöldbab darált hússal
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Körömpörkölt csülökkel
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus stíriai metélt
Alapételek

Klasszikus csöröge, ahogy a nagyi készítette - ennek mindenki elkéri a receptjét!

Vízkereszt után újabb ünnepségsorozat veszi kezdetét: a különféle fánkok hetekig tartó fiesztája, másnéven farsang. Ilyenkor mindenki fánkreceptet keres: a bátrabbak vagy rutinosabbak a tökéletes szalagos fánk receptjét, míg, aki ódzkodik a kelt tésztától, vagy nincs ideje, az egyszerűbb megoldások után kutat. Számukra lehet ideális megoldás a csöröge, alias forgácsfánk, ami pont akkora klasszikus, mint a szalagos társa, ám jóval gyorsabban elkészül, és lényegesen kevesebb rizikófaktorral bír.

A fánk-varicióknak se szeri, se száma: van élesztős fánk és sütőporos fánk, van égetett tésztás fánk, van kerek, van habnyomóból született, kanállal szaggatott, lyukas közepű, töltött, töltetlen, mázas, habos, krémes, mézben vagy szirupban áztatott, no meg a csöröge. A fánktésztát fűszerezhetjük, ízesíthetjük, magvakkal, aszalt gyümölcsdarabokkal gazdagíthatjuk. De a vége mindig ugyanaz: megsütjük - és biztos, hogy pillanatok alatt elfogy, ami nem is baj, hiszen minden fánra igaz az is, hogy csakis frissen jó!

Csöröge
Csöröge vagy másnéven forgácsfánk / Fotó: Vidék íze magazin archív

 

Hozzávalók: 

  • 30 dkg liszt 
  • 4 tojássárgája 
  • 1 evőkanál porcukor 
  • 1 evőkanál rum 
  • kb. 2 ek tejföl 
  • olaj a sütéshez 

 

Elkészítése:

  1. A lisztet, a tojássárgájákat, a porcukrot és a tejfölt összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a rumot. A lényeg, hogy egy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kapjunk, ehhez, ha szükséges apránként növelhetjük a tejföl mennyiségét. 
  2. Egy órán át pihentetjük (ha nagyon szorít az idő, ez el is maradhat). 
  3. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és derelyevágóval hosszú csíkokra vágjuk. 
  4. A csíkok közepén ejtünk egy-egy metszést, és áthúzzuk rajta a tészta sarkát. 
  5. Közepesen forró, bő zsiradékba dobjuk, és pár perc alatt aranybarnára sütjük. 
  6. Sütőpapírra szedjük, hogy leitassuk a felesleges zsiradékot, végül porcukorral megszórjuk.  

 

Előkészítés és sütés: 1 óra 
Pihentetés: 1 óra
1 adag: 260 kcal 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.