Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-sörös sült oldalas recept
Mézes-sörös sült oldalas
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Alapételek

Gyors és kímélő, a paradicsomos-tonhalas tészta ebédre és vacsorára is szuper választás

A tonhal a sportolók és a diétázók kedvence, ugyanis rengeteg hasznos tápanyagot, jó zsírokat és persze kellő mennyiségű fehérjét tartalmaz, változatosan felhasználható, és sokak szerint mennyeien finom. A tonhalból szendvicskrém, saláta és tésztás főétel is készíthető, ami egy kis csavarral szuper ebéd és akár vacsora is lehet!

A tonhal szuper élelmiszer, amiből sokféle étel készíthető. Reggelire ehetünk például tonhalkrémes szendvicset, ami akár hideg ebéd is lehet. A tonhalkonzervből a halat szórhatjuk a saját magunk készítette salátára, amit egy kis kölessel, pirított hagymával vagy fetasajttal is megbolondíthatunk. A tonhalból emellett pizzafeltét, sőt tésztaszósz is készíthető!

Paradicsomos-tonhalas tészta
Paradicsomos-tonhalas tészta
FOTÓ: MINDMEGETTE

Ha esetleg megunod a megunhatatlan bolognai spagettit, és valami más, de tésztás ételt készítenél, akkor cseréld le a darált húst tonhalra! A paradicsomos-tonhalas tésztához nagyjából azokra az összetevőkre és fűszerekre lesz szükség, mint egy klasszikus spagetti esetében, mégis más ízvilágú fogás lesz a végeredmény. A tonhalból készült tésztás főétel szuper választás ebédre és vacsorára is, kímélő, ráadásul gyorsan is elkészül, így akár frissen is tányérra kerülhet egy hosszú, fárasztó nap után. A recept nem bonyolult, ráadásul kedvenc olasz fűszereinkkel kedvünk szerint ízesíthetjük.

Így készül a paradicsomos-tonhalas spagetti, íme a recept videón

Hozzávalók:

  • 40 dkg tonhalkonzerv
  • 30 dkg spagetti
  • bors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. olívaolaj
  • 20 dkg paradicsompüré
  • 2 mk. szárított oregánó
  • parmezán a szóráshoz

Elkészítés:

  1. A spagetti tésztát sós vízben kifőzzük. Amikor elkészült, 1 deci főzővizet félreteszünk belőle. Miközben fő a tészta, elkészítjük a mártást.
  2. A szeletekre vágott fokhagymát egy serpenyőben nagyjából 2 perc alatt olívaolajon megpirítjuk.
  3. A tonhalkonzervekről leöntjük az olajat, majd ráöntjük a pirított fokhagymára. 2-3 perc pirítás után sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az oregánóval, felöntjük a passzírozott paradicsommal is. Elkeverjük, 3-4 percig forraljuk.
  4. A paradicsomos alaphoz öntjük a tészta félretett főzővizét, majd miután újra felforrt a szósz, beletesszük a kifőtt tésztát is.
  5. Meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, aztán alaposan összekeverjük a tonhalas alappal. Végül elzárjuk a gázt, tálalásnál pedig ízlés szerint megszórjuk egy kevés parmezánnal.

A tonhal egészséges, de ártalmas is lehet

A tonhal rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, jó hatással van a vérnyomásra, ráadásul a fehérjetartalmának köszönhetően hozzájárul az izomfejlődéshez is, ám lehetnek sajnos hátrányai is. Az egyik legveszélyesebb méreganyag, a higany ugyanis természetes forrásból és emberi közreműködéssel, azaz a gyáraknak köszönhetően is bekerülhet a légkörbe, majd innen az óceánokba kerül, ahol az apró organizmusok ennek egy részét metil-higany néven ismert mérgező vegyületté alakítják át.

A méreganyag először a halak táplálékába kerül, amit a hal elfogyaszt, majd jönnek azok a ragadozó élőlények (tonhal, kardhal, cápa), amelyek kisebb halakat esznek, legvégül az emberek. A higany így végigjárja a táplálékláncot és idővel egyre nagyobb koncentrációban jelenik meg az élőlények szervezetében.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.