Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Puncstorta  recept
Puncstorta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A lassan sütés egyik nagy előnye, hogy nem kell a tűzhely mellett ácsorogni, ugyanis a sütő elvégzi helyettünk a munka oroszlánrészét. A másik pedig az, hogy a lassan sült hús vajpuha lesz, ráadásul ki sem szárad, így igazi mennyei pecsenyét kapunk. Ennél jobb ebédet elképzelni is nehéz.

Szeretjük a finom húsokat, a szaftos, vajpuha, omlós hússzeleteket. Pecsenyét sütni azonban nem egyszerű feladat, kell hozzá a rutin és persze a megfelelő alapanyag. Sertéstarjából szerencsére könnyű finom, szaftos pecsenyét készíteni, ha pedig kipróbálod a lassan sütést, akkor majdnem elronthatatlan. Ennek a sütési praktikának a lényege, hogy alacsony hőfokon, hosszú időn át sül a hús a sütőben, minden zsír kisül belőle és ami marad, azok a finom kollagénes részek.

Lassan sült fehérboros tarja
Lassan sült fehérboros tarja
FOTÓ: GYŐRI-DANI BALÁZS / MINDMEGETTE

A sertéstarja nem nevezhető éppenséggel diétás vagy kalóriaszegény alapanyagnak, de pont a zsíros részei miatt lesz belőle ízletes fogás. Néha belefér egy-egy ilyen kiadósabb, laktató és zsírosabb étel is az étrendbe, amivel megéri bűnözni. Ha a hétvégi ebéden gondolkozol, vagy átjön a család hétvégén és nem tudod, mit főzz, akkor nézd meg a mi lassan sült fehérboros tarjánkat, a receptet és a videót is, a látottak ugyanis meggyőzhetnek arról, hogy ezt a pecsenyét bizony, érdemes elkészíteni!

Íme a lassan sült fehérboros tarja, a világbajnok pecsenye receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéstarja
  • 2 tk. kakukkfű
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 2 közepes fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 ág rozmaring
  • 1,5 dl fehérbor
  • bors
  • 1 ek. zsír

Elkészítés:

  1. A szárazra törölt tarjaszeletek mindkét oldalát ízesítjük sóval, borssal, fűszerezzük őrölt köménnyel, kakukkfűvel. A vöröshagymát megpucoljuk, félfőre vágjuk, a fokhagymát gerezdekre bontjuk, megpucoljuk. Egy tepsibe kevés zsiradékot teszünk, erre egyenletesen eloszlatva rászórjuk a hagymát és a fokhagymagerezdeket, megsózzuk, és borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 140 fokra.
  2. A hagymaalapra helyezzük a hússzeleteket, majd a rozmaringágakat is elhelyezzük, végül felöntjük borral, ügyelve arra, hogy ne a húsra öntsük a folyadékot, ne mossuk le a fűszereket. A tepsit lefedjük alufóliával és betesszük a sütőbe 2-2,5 órára, amíg a hús puha nem lesz. Ezután a hőfokot 180 fokra növeljük, a tepsiről óvatosan leemeljük a fóliát, vigyázva, hogy a felszabaduló gőz ne égessen meg bennünket. Ha sok a folyadék a hús alatt, akkor kanalazzunk le belőle, elég ha hagymaalapon marad egy kevés. Ebből a visszamaradt pecsenyeléből kiváló mártás készíthető, redukálva, vajjal selymesítve. A tepsit visszatesszük a sütőbe és további 20 percig sütjük, félidőnél megfordítjuk a szeleteket, a lényeg, hogy szép piros legyen, és zsírjára süljön a pecsenyénk.
  3. Az elkészült vajpuha tarját a sült hagymával tálaljuk, burgonyapürével, rizzsel és savanyúsággal, vagy salátával remek ebéd, vagy vacsora lehet.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.