A mézes krémes elkészítéséhez a zsírt és a mézet egy edényben gőz fölött felolvasztjuk, és jól elkeverjük.
A tészta száraz hozzávalóit, a lisztet és a szódabikarbónát egy tálba öntjük, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tejet és a mézes zsírt. Jól kezelhető, nem ragacsos, félkemény tésztát kell kapnunk. Ha szükséges, hozzáadunk még egy kis tejet és kézzel alaposan összegyúrjuk, gombóccá formáljuk.
A tésztagombócot a pultra vagy gyúródeszkára tesszük, és letakarjuk azzal a tállal, amiben gyúrtuk. 30 percig pihentetjük.
A krémhez a tejet felforraljuk, majd óvatosan, folyamatos keverés mellett beleszórjuk a búzadarát (vigyázzunk, ne legyen csomós). Sűrűre főzzük, majd belekeverjük a vaníliaesszenciát és a citrom lereszelt héjat. Folpackkal lefedjük, és kihűtjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Négyfelé vesszük a tésztát és lisztezett munkafelületen mindegyiket egyenként vékonyra nyújtjuk, majd lisztezett tepsi hátulján 6-8 perc alatt zsemleszínűre sütjük. Végül hagyjuk a lapokat teljesen kihűlni.
Befejezzük a grízes krémet. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt krémhez keverjük, majd együtt kihabosítjuk.
Betöltjük a mézes lapokat. Egy lap kerül alulra, rá a krém fele, erre lapot teszünk és jó vastagon megkenjük baracklekvárral. Megint lap, a krém másik fele és végül az utolsó lap.
Néhány órára hideg helyre tesszük pihenni a süteményt. Én le szoktam súlyozni a tetejét deszkával, hogy ne váljanak szét a lapok.
A tetejére a csokit a vajjal együtt gőz fölött felolvasztjuk, és bevonjuk vele a süteményt.
Néhány óra pihentetés után vagy másnap szeleteljük. A csokimázat el is lehet hagyni és tálaláskor megszórjuk porcukorral.
Nézd meg videón, hogyan készül az eredeti mézes krémes
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.