Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Érdekességek

Nem lehetetlen az otthoni kolbászkészítés, ezekre lesz hozzá szükség a csabai kolbászkirályok szerint

Jó kés nélkül a főzésnek sem érdemes nekiállni, ugyanis nemcsak az alapanyagokat lesz nehezebb feldarabolni, de egy életlen szerszám könnyebben is okoz sérülést, mint egy megfelelő. A disznóvágás, a kolbászkészítés pedig elképzelhetetlen, sőt megvalósíthatatlan éles kések, dedikált szerszámok nélkül. De melyek is ezek a speciális tárgyak?

A sütés-főzéshez elengedhetetlenek a jó, a magas minőségű alapanyagok. Gundel Károly mondása alapvetés, miszerint jó alapanyagból könnyű rosszat főzni, de rosszból sosem lehet jót, és ez hatványozottan igaz a házi kolbász esetében is. Nem kell sok minden egy finom kolbászba, de ha ezek nem a legjobbak, akkor a végeredmény sem lesz olyan ízletes, amelyért megérte az a sok-sok munka.

Házi kolbász készítése otthon, ezekre az eszközökre lesz szükség
Házi kolbász készítése otthon, ezekre az eszközökre lesz szükség
FOTÓ: DINYA MAGDOLNA / BEOL

De mit érnek a minőségi alapanyagok; a gondosan és szeretettel nevelt sertés húsa, a kiváló fűszerpaprika vagy a finom fokhagyma, ha nincsenek megfelelő szerszámok, többféle éles kés, daráló, melyekkel ezeket valóban jól fel lehet dolgozni? Hosszadalmas és fáradságos munka lesz így a kolbásztöltés, épp ezért segítenek nekünk és nektek a Csabai Kolbászfesztivál legjobbjai, a díjnyertes kolbászkirályok, akiknek a kisujjában van a szakma minden titka, és nem is restek megosztani a féltett fortélyokat.

Szerszámok kolbászkészítéshez

Bármennyire is szokatlannak tűnhet, de nem kell falun élni ahhoz, hogy az ember kolbászt tudjon készíteni. Kis mennyiségben akár otthon is megpróbálkozhatunk a kolbászkészítéssel, hiszen mindent megkapni hozzá a boltban. Hús és szalonna minden élelmiszerboltban és persze a henteseknél is kapható, a fokhagymát, az egész köményt, a sót és fűszerpaprikát a boltokban és a piacokon is beszerezhetjük, a töltéshez szükséges belet már macerásabb, mert nem árulják a Lidlben, de nem beszerezhetetlen ez sem.

A kolbászkirály elárulja, milyen késekre, eszközökre van szükség kolbászkészítéshez
A kolbászkirály elárulja, milyen késekre, eszközökre van szükség kolbászkészítéshez
FOTÓ: DINYA MAGDOLNA / BEOL

A kolbászkirályok szerint ha tehetjük, inkább mi magunk daráljuk a húst, ne kész darált húsból dolgozzunk, és szerencsére sok helyen kapni a klasszikus, asztalra erősíthető kézi húsdarálót, amihez általában jár kolbásztöltő cső is, így minden készen áll ahhoz, hogy elkészítsük a saját házi kolbászunkat. A fűszerezés és a töltés egyelőre magasabb szint, a beol.hu-val közös kolbászutunk későbbi részében erre is kitérünk majd, most viszont azt mutatjuk be, hogy a kolbászkirályok szerint milyen késekre, eszközökre van szükség a húsok előkészítéséhez, darabolásához és darálásához.

  • Többféle éles kés, kis és nagy pengével
  • Csúszásmentes, nagy vágódeszka (inkább legyen műanyag)
  • Húsdaráló többféle méretű tárcsával (+ tömőfa)
  • Kolbásztöltő cső

A csabai kolbász receptje

Hozzávalók:

  • 10 kg sertéshús és szalonna (70-75 százalék hús és 25-30 százalék szalonna)
  • 25 dkg őrölt, házi fűszerpaprika, az édes és csípős aránya ízléstől függ
  • 18-20 dkg asztali só
  • 2-4 dkg apróra vágott tavaszi fokhagyma
  • 2-3 dkg egész fűszerkömény

Elkészítés:

  1. A lehűtött húst és szalonnát 6-8 mm-esre daráljuk, és a fűszerekkel többször összegyúrjuk. Vékony sertésbélbe, valamint kuláréba (vastagkolbász) töltjük.
  2. A frisskolbászt megsütjük, a többit füstöljük, a vastagot pár nappal tovább, mint a vékonyat.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.