Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Minestrone recept
Minestrone
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Alapételek

Egy igazi vasárnapi sütemény: klasszikus almás pite, rengeteg töltelékkel!

Almás pite sokféle lehet, de egy biztos: a jó almás pite csordultig van töltelékkel, annyi almát tartalmaz, amit még épp elbír a tészta. Emellett, ha még mutatós is, az az igai főnyeremény! Ez a klasszikus almás pite olyan mutatós, hogy akár szülinapi tortának is elmenne, ráadásul tekintélyes mennyiségű gyümölcsös töltelékkel pakolták még - ha valamit, ezt érdemes kipróbálni!

Az almás pite az a sütemény, aminek háztartásonként változik az elkészítése - sőt, az is lehet, hogy egy-egy háztartáson belül, alkalmanként különböző képpen készítik. Hol reszelve, hol szeletelve, hol párolva, hol nyersen helyezik a tölteléket a két lap közé, s még abban is mutatkoznak különbségek, hogy készítője megszórja-e mandulával, dióval, morzsával az alsó tésztaréteget, vagy sem, szór-e az almára fahéjat, tesz-e bele reszelt citromhéjat, mazsolát, és, hogy milyen vastagságúra nyújtja az omlós tésztát. Apropó, tészta. A pitetészta összetevőinek száma, aránya legalább akkora változatosságot mutat, mint az alma előkészítésének kérdése, és végül, hogy megkenjük-e a tetjét tojással, vagy sem?  Mi is bemutattunk már jópár almás pitét, és bizton állíthatjuk: egyik jobb volt, mint a másik. Ez a lenti sütemény ugyanolyan finom, mint az elődei, az extrája, hogy egyfelől töltelékben igen gazdag, másfelől olyan szép, díszes a teteje, hogy akár tortának is elmenne. Annak tehát, aki egy piterjongó szülnapjára készítené a gyertyás desszertet, szerettel ajánljuk ezt a receptet!

Klasszikus almás pite
Klasszikus almás pite levéldíszekkel 
FOTÓ: VIDÉK ÍZE MAGAZIN

 

Hozzávalók a díszes almás pitéhez:  

A tésztához:

  • 20 dkg vaj
  • 40 dkg finomliszt  
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1-2 ek. jéghideg víz

A kenéshez:

  • 1 db tojás

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • 1 db kezeletlen citrom
  • 3 dkg vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 5 dkg darált keksz

 

Elkészítése:

  1. A vajat kis kockákra vágjuk, és elmorzsoljuk a liszttel, a sütőporral, a porcukorral, majd hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha túlságosan morzsálódik, adunk hozzá 1-2 evőkanál jéghideg vizet. Folpakba csomagoljuk, és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.  
  2. A töltelékhez meghámozzuk az almát, apró kockákra vágjuk, ráreszeljük a citrom héját, rányomjuk a citrom levét, hogy ne barnuljon meg. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, majd 3-4 perc alatt folyamatos keverés mellett megpároljuk rajta az almakockákat. Hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat és a darált kekszet is, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.  
  3. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A piteforma alját kibéleljük sütőpapírral. A pihentetett tészta kétharmadát lisztezett munkafelületen kör alakúra nyújtjuk, és a piteformába helyezzük úgy, hogy az oldalára is jusson. A tölteléket a tésztával bélelt formába öntjük.  
  4. A maradék tésztából alma- és levélformákat formázunk, kirakosgatjuk vele a töltelék tetejét, majd a felvert tojással lekenjük.  
  5. A pitét 180 fokos sütőben 40 percig sütjük, míg szép aranybarna színt nem kap. A kisült pitét a formával együtt rácsra helyezzük, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd szeleteljük és tálaljuk. 

Előkészítés: 40 perc
Hűtés: 1 óra 
Sütés: 40 perc 
1 adag: 240 kcal

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.