Sok gyerek és felnőtt kedvence a mekis almás táska, amit otthon is elkészíthetünk, a végeredmény pedig garantáltan finomabb lesz, mint a gyorséttermi desszert.
Ha te is imádod a McDonald's finomságát, próbáld ki ezt a receptet! Hogy miért a házi változat a nyerő? Nos, az alapanyagokat te választod ki, a cukor mennyiségével is sakkozhatsz és az otthon gyúrt tésztánál nincs finomabb! És ami a lényeg: amikor te készíted, biztosan akkor kerül az asztalra, amikor a legfrissebb, legfinomabb, azaz illatos, ropogós és omlós!
Tökéletes választás tízóraira vagy uzsonnára ez az almás táska / Recept és fotó: Vidék íze magazin
Előkészítés: 1 óra
Pihentetés: 1 óra
Sütés: 8 perc/adag
Hozzávalók (12 darabhoz):
A tésztához:
30 dkg finomliszt
1 evőkanál cukor
1 nagy csipet só
4 dkg puha vaj
1 dl víz
1 evőkanál joghurt
2 dkg vaj és kevés liszt a formázáshoz
A töltelékhez:
4 db savanykás alma
3 dkg vaj
4 evőkanál barna cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 csipet őrölt szerecsendió
1/2 db kezeletlen citrom héja és leve
1 púpos teáskanál keményítő
A sütéshez:
olaj
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el. Összekeverjük a lisztet a cukorral meg a sóval, majd összegyúrjuk a vajjal, a vízzel és a joghurttal. A sima tésztát 30x30 cm-es négyzetté nyújtjuk. Lekenjük 20 g olvasztott vajjal, meghintjük egy kevés liszttel, majd szorosan feltekerjük, mint a bejglit. Átlátszó fóliába csomagoljuk, és 1-1,5 órára berakjuk a hűtőszekrénybe.
Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, a csutkájukat kiszedjük, húsukat kockára vágjuk. Egy lábasba tesszük a vajat, beleöntjük az almakockákat, hozzáadjuk a barna cukrot, a fahéjat a szerecsendiót. Ráreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét. Kevergetve 5-6 percig főzzük. A keményítőt kis hideg vízben csomómentesre keverjük, hozzáöntjük a párolt almához, és összeforraljuk. Átöntjük egy tálba, hagyjuk kihűlni.
Az áthűlt tésztát kivesszük a hűtőszekrényből, elfelezzük, és egyesével 12x60 centis csíkokká nyújtjuk. A csíkokat körülbelül 10 centi széles darabokra vágjuk. Mindegyiknek az egyik felére teszünk egy-egy púpos evőkanál almatölteléket, majd ráhajtjuk a másik felét. A széleket villával vagy az ujjunkkal alaposan összenyomkodjuk.
Egy nagy serpenyőben bő olajat forrósítunk közepes hőfokra, és több adagban megsütjük benne az almás táskákat. Papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk a felesleges zsiradékot. Végül megszórjuk fahéjas porcukorral. Melegen tálaljuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.