Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Praktikus

Te is megmosod a nyers húst főzés előtt? Erről mindenképp tudnod kell!

Megosztja az embereket a kérdés, hogy meg kell-e mosni a húst főzés előtt /Fotó: Shutterstock
Ahány ház, annyi szokás, ám nincs, ami jobban megosztaná az embereket, mint az a kérdés, hogy meg kell-e mosni a nyers húst főzés előtt. Egyesek szerint felesleges, mások viszont ki nem hagynák ezt a lépést.

Ha hideg, folyó víz alatt leöblítjük a nyers húst, akkor megszabadítjuk az esetleges húslétől vagy vértől, a rajta maradt csontszilánkoktól és a vákumos illattól – mondják azok, akik ki nem hagynák ezt a mozzanatot a főzés során. Aki viszont nem mossa, azzal indokolja mindezt, hogy a hőkezelés során úgyis minden baktérium elpusztul, lemosni azokat amúgy sem lehet, és elég csak a levegőn pihentetni egy picit a húst a felhasználás előtt. Esetleg leitathatjuk a húsról a felesleges nedvességet egy száraz papírtörlővel, másra nincs szükség.

Megosztja az embereket a kérdés, hogy meg kell-e mosni a húst főzés előtt /Fotó: Shutterstock
Megosztja az embereket a kérdés, hogy meg kell-e mosni a húst főzés előtt /Fotó: Shutterstock

Mosni vagy nem mosni?

Nos, ez a kérdés a mai napig megosztja a közvéleményt, nincs egyértelmű válasz rá, viszont van egy nagyon fontos dolog, amit mindenképp észben kell tartania annak, aki megmossa a nyers húst felhasználás előtt!

A mosással a húson lévő baktériumokat ugyan nem lehet teljes mértékben eltávolítani, erre csak az alapos hőkezelés képes, ellenben a húson lévő mikróbák átkerülhetnek a mosogatóba, a csaptelepre és a konyhapult környékére, és ott szép hosszú ideig is képesek életben maradni. Ezzel pedig komoly betegségeket is kockáztatsz, főleg a nyári melegben.

A hússal vagy hallal érintkező vágódeszkát alaposan el kell mosni /Fotó: Shutterstock
A hússal vagy hallal érintkező vágódeszkát alaposan el kell mosni /Fotó: Shutterstock

Ha mosod a húst, utána mindig alaposan takaríts!

Lehet, hogy ez sokak számára evidencia, ám nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a konyhai higiénia. Ha nyers hússal vagy hallal dolgozunk, nemcsak a késeket, a vágódeszkát és az edényeket kell alaposan elmosni, hanem a konyhapultot és a mosogatót, valamint annak környékét is. A hús mosásakor ugyanis szétfröcskölhet a víz, így a mosogató környékét is beszennyezheti, legyen szó akár a csaptelepről, a csempéről vagy az edényszárítóról.

Ha megmosod a nyers húst, próbálj minél kevesebb vizet szétfröcskölni /Fotó: Shutterstock
Ha megmosod a nyers húst, próbálj minél kevesebb vizet szétfröcskölni /Fotó: Shutterstock

Próbálj kevéssé fröcsökölni

Érdemes a húst a mosogató aljánál tartani és gyenge vízsugár mellett átmosni, majd ha végeztél, akkor teljesen kitakarítani a mosogatót.

Ahhoz, hogy minden baktériumot elpusztíts, alaposan takarítsd ki a mosogatót, beleértve az oldalát, a lefolyót és a szűrőt, a csaptelepet és a fogantyút, a mosogatószeres vagy kézmosós adagolót és a csepegtetőtálcát is. Ne hagyjd ki a mosogató körül lévő csempét sem!

Ha a mosogatóban mossuk a nyers húst, alaposan takarítsunk ki utána /Fotó: Shutterstock
Ha a mosogatóban mossuk a nyers húst, alaposan takarítsunk ki utána /Fotó: Shutterstock

A takarításhoz használhatsz súrolószert, fertőtlenítő hatású tisztítószert, forró vízet, de akár bevetheted a két csodaszert, az ecetet és a szódabikarbónát is, ezek ugyanis nemcsak tisztítanak, de még a kellemetlen szagoktól is megszabadítják a mosogatót. A legvégső mozzanat pedig a szivacs alapos kimosása vagy kidobása legyen, ugyanis a mosogatószivacs igazi bacitanya lehet!

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.