Szilvás gombóc hagyományosan
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Az eredeti Baklava
Körömpörkölt csülökkel
Vadasmártás sertéscombbal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mirinda-szelet
Krémes spenótfőzelék
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Vadas marha
Kapros tökfőzelék virslivel
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Érdekességek

Te sem szereted, ha csíp a hagyma? Ettől az egyszerű trükktől sokkal enyhébb lesz az íze

Vannak, akik szeretik a hagyma jellegzetes, csípős ízét, míg mások inkább messzire elkerülik, és nyersen egyáltalán nem fogyasztják ezt a zöldséget.

Ha te is ez utóbbi csoportba tartozol, akkor érdemes ismerni azt az egyszerű trükköt, amitől sokkal enyhébb lesz a hagyma íze anélkül, hogy elveszítené a ropogós textúráját.

hagyma
Ha nem szereted, hogy csíp a hagyma, akkor öblítsd le vízzel
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Csodákra képes a víz

A hagyma csípős ízét a benne lévő kénvegyületek okozzák, amelyek akkor szabadulnak fel, amikor a hagyma sejtszerkezete sérül, például ha felvágjuk. A legegyszerűbb módja annak, hogy megszabaduljunk a túlzott csípős íztől, ha vízzel öblítjük le a hagymát. Ez segít eltávolítani a felszabadult kéntartalmú vegyületeket, amelynek köszönhetően enyhébb lesz a hagyma erős aromája. 

Tedd a fagyasztóba!

Amennyiben van rá időd, akkor áztasd a szeletelt hagymát jeges vízben 10 percig, vagy akár egy órán át. Egy másik trükk pedig, hogy a hagyma szeleteket néhány percre a fagyasztóba teszed – ez is csökkenti az intenzív ízt. Ezek az egyszerű módszerek tompítják a hagyma erejét, miközben megőrzik a ropogós textúrát.

A savanyítást is kipróbálhatod

Ha nemcsak enyhébb ízt szeretnél, hanem valami különlegesebbre vágysz, akkor próbáld ki a gyors savanyítást! Ehhez áztasd a szeletelt hagymát ecetben, friss citrom- vagy lime-lében egy csipet sóval. Már néhány perc után pikáns, kellemes aromát kap a hagyma, ami tökéletesen illik salátákhoz, szendvicsekhez  – írja az Allrecipes.

Természetesen a hagyma aromája akkor is enyhébb lesz, ha megfőzöd, vagy karamellizálod, viszont ezzel elveszíti ropogós állagát. 

Recept
Mester
Ínyenc hagymalekvár
60 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

Ezt tudtad a hagymáról?

  • A liliomok családjába tartozó hagymák finomak, szinte bármilyen ételben megállják a helyüket, létezik belőlük lila, vörös, szürkés, hosszúkás, kerek, pici és nagy, olyan, ami könnyeket csal a szemünkbe, és olyan is, amit – akár egy almát – harapva ehetünk.
  • Kutatások igazolják, hogy rendszeres hagymafogyasztással minimalizálható a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázata is, mivel a zöldségben lévő antioxidánsok gyulladás- és koleszterinszint-csökkentő hatásúak. 
  • Emellett a lila- és vöröshagymában található 25 különböző, flavonoid típusú antioxidáns további jótékony hatása, hogy megakadályozza a sejtkárosodást, ezért olyan betegségek megelőzésében is jó szolgálatot tehetnek, mint a rák vagy a cukorbetegség. 
  • Továbbá azt is érdemes tudni a hagymáról, hogy jelentősen csökkenti a vércukorszintet, sőt, ha veszélyeztetett kategóriába tartozunk, rendszeres fogyasztással a diabétesz kialakulásának kockázata is mérsékelhető. 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.