Babgulyás
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Mákos guba
Zsemlegombóc
Tárkonyos csirkeraguleves
Dubarry-csirkemell
Hagymás rostélyos
Klasszikus grízgaluska leves
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Kapros tökfőzelék virslivel
Epres blondie
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Vadas marha
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék
Alapételek

Húsimádók lakomája: így készül a tepsis disznótoros rakottas

Sok vidéki családnál ezekben a hetekben szomorú véget ér a disznók sorsa, és ott bizony pompás fogások készülhetnek a friss húsból. De szerencsére nem kell ahhoz disznótor, hogy te is elkészíts néhány laktató fogást: elég egy jó hentes, ahol minden finom alapanyagot beszerezhetsz.

A disznóvágás, a disznótor igazi magyar hagyomány: már honfoglaló őseink is fogyasztottak sertéshúst. Ugyan akkoriban még paprikával nem ízesítették a húsokat, de a bors, a gyömbér, a rozmaring, a sáfrány és a majoránna már használatban volt. Az évszázadok alatt úgy alakult, hogy a disznótorok szezonja november 30-ával kezdődött, ami nem véletlen: a hideg időben a húsok így egész télen kitartottak.

És hogy mit ettek disznóöléskor? Reggelire hagymás sült vért, ebédre frissen sült húst, a nap fénypontja pedig a vacsora volt, amikor húsleves, töltött káposzta, sült hurka és kolbász, no és pecsenye került az asztalra. De semmi sem veszhetett kárba, a kisült zsírt is többféleképpen felhasználták. 

Most egy igazi disznótoros étel receptjét hoztuk, amit érdemes elkészíteni, ha szeretnél valamit átvenni a régi hagyományokból, vagy egyszerűen csak egy tartalmas, laktató ételre vágysz.

Tepsis disznótoros rakottas / Recept és fotó: Vidék íze magazin
Tepsis disznótoros rakottas / Recept és fotó: Vidék íze magazin

Így készül a tepsis disznótoros rakottas

Hozzávalók:

  • 25 dkg sütni való kolbász
  • 25 dkg májas hurka
  • 25 dkg véres hurka
  • 1 kg burgonya
  • 1 nagy pohár (30-40 dkg) tejföl
  • liszt
  • őrölt pirospaprika
  • zsiradék

A rakottas elkészítése:

  1. Meghámozzuk a krumplit, fél centi vastag karikára vágjuk. Hideg vízben kis sóval felrakjuk főni.
  2. Amint felforrt a víz, már le is szűrjük. Egy szűrőben hagyjuk lecsöpögni.
  3. Egy kevés paprikás lisztben megforgatjuk. Kizsírozunk egy tűzálló tálat. Beleszórjuk a krumpli felét. Felkarikázzuk a kétféle hurkát és a kolbászt, és a felét egyenletesen rászórjuk a krumplira. Betakarjuk még egy réteg burgonyával, aztán ismét hurka-kolbász jön, végül a tetejét lezárjuk a maradék krumplival.
  4. A tejfölt kikavarjuk egy kis sóval, némi olvasztott zsiradékkal (nagyon jól illik hozzá a szalonnazsír). Rákanalazzuk a rakottas tetejére. Villával kicsit átmozgatjuk a rétegeket, hogy az ízesített tejföl mindenhová eljusson. 170 fokosra melegítjük a sütőt, betoljuk, és körülbelül fél óra alatt jól összesütjük.

(Kép és recept: Vidék íze magazin)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.