Nem ismerünk senkit, aki ne imádná a tárkonyos leveseket. Mindegy, hogy szárnyasból, vöröshúsból vagy vadhúsból készül, és mindegy, hogy milyen zöldségek vannak benne. A tárkony semmihez nem hasonlítóan komplex íze csodásan harmonizál a leves savanykás aromáját adó tejföllel, de akár az édeskésebb tejszínnel is. A raguleves valódi életmentő a hideg hónapokban, de persze nyáron sem könnyű nemet mondani rá.
Elkészítésénél fontos, hogy ne spóroljunk az alapanyagokkal, és jó minőségű hússal dolgozzunk. A megfelelő állag érdekében a lehető legkisebb lángon rotyogtassuk, jó sokáig. Érdemes az ételbe pár csontot is belefőzni, mert a csontokban található kollagén extra testességet kölcsönöz a levesnek. Melegítsük bátran, ez az étel másnap a legjobb, amikor már besűrűsödött kissé, és összeértek az ízek. Készítsünk egyszerre nagy mennyiséget, mennyei ebéd lesz, és garantáltan elfogy! Amikor fűszerezzük, fűszerezzük bátran, ez a leves nemcsak, hogy elbírja, de kívánja is!
Mennyei finomság a tárkonyos leves, érdemes kipróbálni! Fotó: Mindmegette
Így készül a tökéletes tárkonyos leves
Hozzávalók (8 fő részére):
75 dkg levesnek való hús, apróra kockázva
ha van, némi csont (pl. ha szárnyasból csináljuk, tegyünk bele pár csirkenyakat vagy szárnyat a színhús mellé)
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg bacon
4 szál répa
2 szál fehérrépa
1/4 db zellergumó
1 ek. szárított tárkony
3 db babérlevél
3-4 szem borókabogyó (vadhús esetén)
1 ek. mustár (bármilyen jó, magyar vagy dijoni, de mindegyik más karaktert ad az ételnek)
1 tk. cukor
1/2 db kezeletlen héjú, alaposan megmosott citrom
4 dl tejföl
1 tk. liszt
só, bors
olaj
Elkészítése:
Vágjuk a húst kockákra, majd kevés olajon, több részletben pirítsunk rá aranybarna kérget. Tegyük félre.
Ugyanebben a lábasban süssük a felkockázott bacont ropogósra, majd adjuk hozzá a hagymát, és pároljuk lassú tűzön üvegesre. Kockázzuk apróra a zöldségeket.
Dobjuk a hagymára a húst, a csontot és a zöldségeket, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Adjuk hozzá a fél citromot, a mustárt, a cukrot, a sót, a borsot és egyéb fűszereket, majd főzzük jó sokáig lassú tűzön, míg a hús vajpuha nem lesz.
Keverjük a lisztet a tejfölhöz, majd fokozatosan öntsünk hozzá levest. Végül főzzük össze a tejfölt a lével, de ekkor már csak egyet forraljunk rajta!
Kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk még hozzá tárkonyt, kevés citromlevet, sót vagy cukrot. Tálaljuk egy kevés extra tejföllel.
Tipp
Tejföl helyett tejszínt is használhatunk, így kevésbé savanykás, és sokkal selymesebb, krémesebb lesz a leves.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.