Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Praktikus

Ezzel a lépéssel akár el is ronthatod a kelt tésztát

Woman,Kneading,Dough,At,Grey,Table,,Closeup
Fotó: New Africa / © Shutterstock
A kelt tészta igazi csoda. A legfinomabb és puha sütemények alapja a tökéletes kelt tészta, ami nélkül a kakaós csiga, az ünnepi kalács vagy a pizza is elképzelhetetlen. Jó néhány trükköt kell ismerni ahhoz, hogy a tészta tényleg puha, szép és végül foszlós legyen, és van egy olyan buktató is, amiről meglepően kevés szó esik.

A kelt tészta készítésének egyik alapszabálya, hogy az alapanyagok, tehát a liszt, az élesztő, de még a só, a cukor, sőt ha kell bele, akkor a tojás is mind szoba-hőmérsékletű legyen. Ez segíti azt, hogy a tészta jól megkeljen, kialakuljon a megfelelő állagú és minőségű gluténszerkezet, a végeredmény pedig egy igazán puha, légiesen könnyed és persze foszlós kalács, kenyér, zsemle vagy éppenséggel kakaós csiga legyen.

A kelt tészta rejtett buktatója

A kézmeleg alapanyagokból, akár 15-20 percig is dagasztott tésztát sokan benne hagyják abban a tálban, amiben dagasztották, lefedik egy ronggyal vagy fóliával, és elviszik meleg helyre.

A kelesztőtálat azonban érdemes kiolajozni vagy kilisztezni, hogy a kelő tészta ne ragadjon bele, ám itt van egy rejtett buktató. Egyes kelt tésztákhoz nem használunk zsiradékot. Ilyen például a kovászos kenyér, amihez liszt, só, víz és kovász kell csak a recept szerint, így ezeknél érdemes vékonyan lisztezni a kelesztőtálat.

Az édes kelt tészták zöméhez viszont kerül valamilyen zsiradék, legtöbb esetben vaj, így azoknál nyugodtan használhatunk olajat is a kelesztőtál kikenéséhez, így biztosan nem ragad bele a tészta. A pizzatésztákba is kerül zsiradék, szinte kizárólag olívaolaj, így ennél is használhatunk egy kevés olajat a tál kikenéséhez.

Ha lisztezzük, ha olajozzuk a kelesztőtálat, mindig csak vékony rétegben vigyük fel a tál falának oldalára. A sok liszt kiszárítja, a sok olaj pedig felpuhíthatja a tésztát, és mindkét esetben megváltozik a tésztánk szerkezete, és lehet, hogy nehezebben fog megkelni.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.