Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Praktikus

Ezzel a lépéssel akár el is ronthatod a kelt tésztát

Woman,Kneading,Dough,At,Grey,Table,,Closeup
Fotó: New Africa / © Shutterstock
A kelt tészta igazi csoda. A legfinomabb és puha sütemények alapja a tökéletes kelt tészta, ami nélkül a kakaós csiga, az ünnepi kalács vagy a pizza is elképzelhetetlen. Jó néhány trükköt kell ismerni ahhoz, hogy a tészta tényleg puha, szép és végül foszlós legyen, és van egy olyan buktató is, amiről meglepően kevés szó esik.

A kelt tészta készítésének egyik alapszabálya, hogy az alapanyagok, tehát a liszt, az élesztő, de még a só, a cukor, sőt ha kell bele, akkor a tojás is mind szoba-hőmérsékletű legyen. Ez segíti azt, hogy a tészta jól megkeljen, kialakuljon a megfelelő állagú és minőségű gluténszerkezet, a végeredmény pedig egy igazán puha, légiesen könnyed és persze foszlós kalács, kenyér, zsemle vagy éppenséggel kakaós csiga legyen.

A kelt tészta rejtett buktatója

A kézmeleg alapanyagokból, akár 15-20 percig is dagasztott tésztát sokan benne hagyják abban a tálban, amiben dagasztották, lefedik egy ronggyal vagy fóliával, és elviszik meleg helyre.

A kelesztőtálat azonban érdemes kiolajozni vagy kilisztezni, hogy a kelő tészta ne ragadjon bele, ám itt van egy rejtett buktató. Egyes kelt tésztákhoz nem használunk zsiradékot. Ilyen például a kovászos kenyér, amihez liszt, só, víz és kovász kell csak a recept szerint, így ezeknél érdemes vékonyan lisztezni a kelesztőtálat.

Az édes kelt tészták zöméhez viszont kerül valamilyen zsiradék, legtöbb esetben vaj, így azoknál nyugodtan használhatunk olajat is a kelesztőtál kikenéséhez, így biztosan nem ragad bele a tészta. A pizzatésztákba is kerül zsiradék, szinte kizárólag olívaolaj, így ennél is használhatunk egy kevés olajat a tál kikenéséhez.

Ha lisztezzük, ha olajozzuk a kelesztőtálat, mindig csak vékony rétegben vigyük fel a tál falának oldalára. A sok liszt kiszárítja, a sok olaj pedig felpuhíthatja a tésztát, és mindkét esetben megváltozik a tésztánk szerkezete, és lehet, hogy nehezebben fog megkelni.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.