Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Alapételek

A forralt bor titka: Jamie Oliver és Gordon Ramsay ezekre a receptekre esküszik

A forralt bor titka: Jamie Oliver és Gordon Ramsay ezekre a receptekre esküszik
Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Így van ez a forralt borral is, amiből számtalan recept létezik és mindenki a sajátjára esküszik. Nos, a híres séfeknek is megvannak a maguk kedvencei, melyekben a legtöbb esetben mindig ott lapul egy apró csavar. Ezek az apróságok teszik különlegessé az ünnepi italt.

Gordon Ramsay, akit leginkább szókimondó stílusáról ismerünk, úgy tartja, hogy a jó forralt bor sikere leginkább az elkészítés módjától, na meg az alapanyagok minőségétől függ. A sztárséf az alábbi receptre esküszik.

Hozzávalók:

  • 1 üveg minőségi vörösbor
  • kardamom
  • szegfűszeg
  • csillagánizs
  • citromfűgyökér
  • fahéjrúd
  • 1 db narancs
  • ízlés szerint barna cukor
  • aszalt vagy friss gyömbér

Elkészítése:

  1. Az összes fűszert egy szövetzsákba kanalazzuk, majd a kis csomagot a felmelegített borba tesszük. Ha megvagyunk, mehet bele a hámozott, cikkekre szedett narancs is a héjával együtt.
  2. Hozzáadunk egy teáskanál barna cukrot, utána pedig jöhet a gyömbér. Ettől lesz Ramsay specialitása ez a forralt bor.
  3. Végül a bort melegíteni kezdjük. Arra vigyázzunk, hogy ne forrjon, mert akkor elveszik a téli ital lényege, az alkohol.
  4. A sztárséf diókat, mogyorót, pirított mandulát ajánl mellé rágcsának, amit sóval, Cayenne-borssal és pirospaprikával fűszerez.
Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Így van ez a forralt borral is /Fotó: Northfoto
Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Így van ez a forralt borral is 
/Fotó: Northfoto

Ahogy Gordon Ramsay, úgy Jamie Oliver is felturbózta a forralt bor klasszikus receptjét. Számára két elengedhetetlen hozzávaló létezik az ünnepi nedű elkészítésénél, amitől véleménye szerint igazán különleges lesz. Ez a babérlevél és a minőségi olasz vörösbor.

Hozzávalók:

  • 2 üveg Chianti vörösbor (ha nincs, akkor valamilyen minőségi olasz vörösbor)
  • 2 db mandarin
  • 1 db citrom
  • 1 db lime
  • 20 dkg porcukor
  • szegfűszeg
  • fahéjrúd
  • szerecsendió
  • vaníliarúd
  • csillagánizs
  • babérlevél

Nem csoda, hogy Jamie Oliver elsősorban egy toszkán Chiantit ajánlj a forralt borhoz, hiszen rajong az olasz konyháért és alapanyagokért. Ám ez a minőségi nedű nem minden boltban érhető el, ha nem kapunk sehol, akkor jó minőségű olasz vörösborral helyettesíthetjük.

Elkészítés:

  1. Jamie először szirupot főz. Teszi mindezt úgy, hogy a citrusokat miután meghámozta, kifacsarja a levüket, majd a cukorral közepes lángon pár perc alatt összerottyantja.
  2. Ha ezzel elkészült, azaz összeolvadt minden, beleteszi a szegfűszeget, a fahéjat, a babérlevelet, pár csipet őrölt szerecsendiót, és a hosszában kettévágott vaníliarudat, majd annyi vörösbort locsol a sziruphoz, amennyi pont ellepi.
  3. Közepes lángon addig párolja a főzetet, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik borban. Ha ez megtörtént, egy picit feljebb veszi a gázt. Addig forralja, amíg ténylegesen szirup állagot nem kap.
  4. Végül visszavesz a hőből, hozzáadja a csillagánizst és a maradék bort is. Ettől a lépéstől kezdve már nem főzi, csak melegíti a forralt bort nagyjából öt percig.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.