Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Alapételek

A forralt bor titka: Jamie Oliver és Gordon Ramsay ezekre a receptekre esküszik

A forralt bor titka: Jamie Oliver és Gordon Ramsay ezekre a receptekre esküszik
Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Így van ez a forralt borral is, amiből számtalan recept létezik és mindenki a sajátjára esküszik. Nos, a híres séfeknek is megvannak a maga kedvencei, melyekben a legtöbb esetben mindig ott lapul egy apró csavar. És miért ne lapulna? Ezek az apróságok teszik különlegessé az ünnepi italt úgy, hogy közben az egyszerűségre törekednek. Ezt bizonyítja Jamie Oliver és Gordon Ramsay kedvenc receptje is, amit most velünk is megosztottak.

A 16 Michelin-csillagos Gordon Ramsay, akit leginkább szókimondó stílusáról ismerünk, úgy tartja, hogy a jó forralt bor sikere leginkább az elkészítés módjától, na meg az alapanyagok minőségétől függ. A sztárséf az alábbi receptre esküszik:

Hozzávalók:

  • 1 üveg minőségi vörösbor
  • kardamom
  • szegfűszeg
  • csillagánizs
  • citromfűgyökér
  • fahéjrúd
  • 1 db narancs
  • ízlés szerint barna cukor
  • aszalt vagy friss gyömbér

Elkészítése:

  1. Az összes fűszert egy szövetzsákba kanalazzuk, majd a kis csomagot a felmelegített borba tesszük. Ha megvagyunk, mehet bele a hámozott, cikkekre szedett narancs is a héjával együtt.
  2. Hozzáadunk egy teáskanál barna cukrot, utána pedig jöhet a gyömbér. Ettől lesz Ramsay specialitása ez a forralt bor.
  3. Végül a bort melegíteni kezdjük. Arra vigyázzunk, hogy ne forrjon, mert akkor elveszik a téli ital lényege, az alkohol.
  4. A sztárséf diókat, mogyorót, pirított mandulát ajánl mellé rágcsának, amit sóval, cayenne borssal és pirospaprikával fűszerez.
Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Így van ez a forralt borral is /Fotó: Northfoto
Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Így van ez a forralt borral is /Fotó: Northfoto

Ahogy Gordon Ramsay, úgy Jamie Oliver is felturbózta a forralt bor klasszikus receptjét. Számára két elengedhetetlen hozzávaló létezik az ünnepi nedű elkészítésénél, amitől véleménye szerint igazán különleges lesz. Ez a babérlevél és a minőségi olasz vörösbor.

Hozzávalók:

  • 2 üveg Chianti vörösbor. Ha nincs, akkor valamilyen minőségi olasz vörösbor
  • 2 db mandarin
  • 1 db citrom
  • 1 db lime
  • 20 dkg porcukor
  • szegfűszeg
  • fahéjrúd
  • szerecsendió
  • vaníliarúd
  • csillagánizs
  • babérlevél

Nem csoda, hogy Jamie Oliver elsősorban egy toszkán Chiantit ajánlj a forralt borhoz, hiszen rajong az olasz konyháért és alapanyagokért. Ám ez a minőségi nedű nem minden boltba érhető el, ezért bármilyen minőségi olasz vörösbort használhatunk.

Elkészítés:

  1. Jamie először egy szirupot főz. Teszi mindezt úgy, hogy a citrusokat miután meghámozta, kifacsarja a levüket, majd a cukorral közepes lángon pár perc alatt összerottyantja.
  2. Ha ezzel elkészült, azaz összeolvadt minden, beleteszi a szegfűszeget, a fahéjat, a babérlevelet, pár csipet őrölt szerecsendiót, és a hosszában kettévágott vaníliarudat, majd annyi vörösbort locsol a sziruphoz, amennyi pont ellepi.
  3. Közepes lángon addig párolja a főzetet, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik borban. Ha ez megtörtént, egy picit feljebb veszi a gázt. Addig forralja, amíg ténylegesen szirup állagot nem kap.
  4. Végül visszavesz a hőből, hozzáadja a csillagánizst és a maradék bort is. Ettől a lépéstől kezdve már nem főzi, csak melegíti a forralt bort nagyjából öt percig.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.