Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Így van ez a forralt borral is, amiből számtalan recept létezik és mindenki a sajátjára esküszik. Nos, a híres séfeknek is megvannak a maga kedvencei, melyekben a legtöbb esetben mindig ott lapul egy apró csavar. És miért ne lapulna? Ezek az apróságok teszik különlegessé az ünnepi italt úgy, hogy közben az egyszerűségre törekednek. Ezt bizonyítja Jamie Oliver és Gordon Ramsay kedvenc receptje is, amit most velünk is megosztottak.
A 16 Michelin-csillagos Gordon Ramsay, akit leginkább szókimondó stílusáról ismerünk, úgy tartja, hogy a jó forralt bor sikere leginkább az elkészítés módjától, na meg az alapanyagok minőségétől függ. A sztárséf az alábbi receptre esküszik:
Hozzávalók:
1 üveg minőségi vörösbor
kardamom
szegfűszeg
csillagánizs
citromfűgyökér
fahéjrúd
1 db narancs
ízlés szerint barna cukor
aszalt vagy friss gyömbér
Elkészítése:
Az összes fűszert egy szövetzsákba kanalazzuk, majd a kis csomagot a felmelegített borba tesszük. Ha megvagyunk, mehet bele a hámozott, cikkekre szedett narancs is a héjával együtt.
Hozzáadunk egy teáskanál barna cukrot, utána pedig jöhet a gyömbér. Ettől lesz Ramsay specialitása ez a forralt bor.
Végül a bort melegíteni kezdjük. Arra vigyázzunk, hogy ne forrjon, mert akkor elveszik a téli ital lényege, az alkohol.
A sztárséf diókat, mogyorót, pirított mandulát ajánl mellé rágcsának, amit sóval, cayenne borssal és pirospaprikával fűszerez.
Ahogy Gordon Ramsay, úgy Jamie Oliver is felturbózta a forralt bor klasszikus receptjét. Számára két elengedhetetlen hozzávaló létezik az ünnepi nedű elkészítésénél, amitől véleménye szerint igazán különleges lesz. Ez a babérlevél és a minőségi olasz vörösbor.
Hozzávalók:
2 üveg Chianti vörösbor. Ha nincs, akkor valamilyen minőségi olasz vörösbor
2 db mandarin
1 db citrom
1 db lime
20 dkg porcukor
szegfűszeg
fahéjrúd
szerecsendió
vaníliarúd
csillagánizs
babérlevél
Nem csoda, hogy Jamie Oliver elsősorban egy toszkán Chiantit ajánlj a forralt borhoz, hiszen rajong az olasz konyháért és alapanyagokért. Ám ez a minőségi nedű nem minden boltba érhető el, ezért bármilyen minőségi olasz vörösbort használhatunk.
Elkészítés:
Jamie először egy szirupot főz. Teszi mindezt úgy, hogy a citrusokat miután meghámozta, kifacsarja a levüket, majd a cukorral közepes lángon pár perc alatt összerottyantja.
Ha ezzel elkészült, azaz összeolvadt minden, beleteszi a szegfűszeget, a fahéjat, a babérlevelet, pár csipet őrölt szerecsendiót, és a hosszában kettévágott vaníliarudat, majd annyi vörösbort locsol a sziruphoz, amennyi pont ellepi.
Közepes lángon addig párolja a főzetet, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik borban. Ha ez megtörtént, egy picit feljebb veszi a gázt. Addig forralja, amíg ténylegesen szirup állagot nem kap.
Végül visszavesz a hőből, hozzáadja a csillagánizst és a maradék bort is. Ettől a lépéstől kezdve már nem főzi, csak melegíti a forralt bort nagyjából öt percig.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.