A kalcium testünkben a legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag, testsúlyunk körülbelül 2%-át teszi ki. Leginkább a csontokban és a fogakban raktározódik, de létfontosságú az izom-összehúzódásokhoz, a fehérje-anyagcseréhez, a vérnyomáshoz és a normál véralvadáshoz, valamint az idegműködéshez is.
Kutatások szerint a kalcium megvéd bizonyos rákoktól, különösen a vastagbél- és az emlőráktól. A Cancer Research UK szerint több tanulmány kimutatta, hogy magas kalciumbevitel mellett a nőknél alacsonyabb a mellrák kockázata”. Egy közel 50 000 norvég nő bevonásával készült tanulmány azt találta, hogy azoknál, akik gyermekként és felnőttként is napi rendszerességgel ittak tejet, kisebb a kockázat a mellrák kialakulására. Egy koreai tanulmányban pedig a több kalciumot fogyasztóknál 16%-kal kisebb volt a vastagbélrák kialakulásának esélye.
A csontfejlődésre a születéstől 20 éves korig az aktív növekedési fázis jellemző. Fejlődése során a csont végső, legnagyobb értékét, a csúcscsonttömeget a serdülőkor végén éri el, így a gyermekkori étrendünk döntő jelentőségű. Ha sok kalciumban gazdag ételt eszel, és emellett a megfelelő D-vitamin bevitelről is gondoskodsz, sokat teszel csontjaid egészségéért. (A D-vitamin fő feladata, hogy biztosítsa a csontok szilárdságát adó kalcium felszívódását és beépülését a csontokba.) A csontfejlődést mintegy háromnegyed részben genetikai adottságok határozzák meg, negyedrészben azonban különféle környezeti tényezők befolyásolják. A táplálkozás és a fizikai terhelés a gyermekkor egész ideje alatt, a hormonális hatások pedig főként serdülőkorban játszanak fontos szerepet a csonttömeg alakításában. A D-vitamin és a kalcium létfontosságúak az élet korai szakaszában, amikor a fogak az anyaméhben kialakulnak: egy tanulmány szerint 12 éves korukra azoknál a gyerekeknél, akiknek édesanyja kalciumot szedett a terhesség alatt, 27%-kal csökkent a fogszuvasodás kockázata azokhoz képest, akiknek az anyukája placebót kapott.
A tanulmányok azt mutatják, hogy a magasabb kalciumbevitel (általában alacsony zsírtartalmú tejtermékeken keresztül) segíthet csökkenteni a „rossz” LDL-koleszterin szintjét. Jótékony hatással lehet a vérnyomásra is, ami csökkenti a szívkoszorúér-betegség kockázatát. Megállapították, hogy a kalciumot fogyasztó terhes nők csecsemőinek vérnyomása egészséges lesz a későbbiekben.
A felnőttek napi átlagos kalciumszükséglete 1000 mg. Nagyobb mennyiségre (kb. 1300-1500 mg/nap) van azonban szükség fiatalabb korban, ugyanis a test teljes csonttömege 30 éves korig alakul ki, továbbá terhesség, szoptatás, 50 évnél idősebb (menopauza után lévő) nők és 65 évnél idősebb férfiak esetében.
Jó kalciumforrások a tejtermékek (a tej, a joghurt és a sajtok), a zöld leveles zöldségek, a dúsított növényi tejek és a halkonzervek, például a szardínia. Egy napi kalciumszükséglethez az alábbi elegendő lehet: egy nagyobb pohár tej, egy joghurt és 4 dkg száraz sajt, kiegészítve 15 dkg halhússal vagy 15 dkg mandulával.
Ha étrend-kiegészítőként pótolod a kalciumot, általában 800-1200 mg az ajánlott adag, D-vitaminnal kombinálva az optimális felszívódás érdekében.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.