A hagymát megpucoljuk, finomra vágjuk, a leves zöldségeket megtisztítjuk, a karalábét meghámozzuk, felkockázzuk, a répákat felkarikázzuk, a káposztát csíkokra vágjuk, csemegeuborkát kockákra vágjuk, az olajbogyót felkarikázzuk, a kapribogyót durvára vágjuk.
Egy fazékban zsírt hevítünk, elkezdjük pirítani a vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a marhahúst, ha körbepirult jöhet a fokhagymát, elkeverjük, beledobjuk a babérleveleket, majd megszórjuk köménnyel.
Beletesszük a paradicsompürét, kevergetve pár percet pirítjuk, fűszerezzük pirospaprikával, hozzáadjuk a felkockázott füstölt tarját, majd felöntjük 2-3 dl vízzel vagy alaplével, lefedve alacsony lángon kb. 2-2,5 órát főzzük.
Amikor a hús már szinte puha, de még nem főtt meg teljesen, jöhetnek a zöldségek, ha kell, pótoljuk a folyadékot és 10 perc főzés után a káposzta, főzzük tovább lefedve nagyjából fél órát, amíg minden puhára fő.
Amikor minden megfőtt, beletesszük a szeletelt gombát, a karikákra vágott virslit, ízesítjük a citrom levével, egy szelet citrommal, 1-2 perc elteltével pedig hozzáadjuk a olívabogyókat, a kapribogyót, és a kockázott csemegeuborkát, forralunk rajta még egyet, végül hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, kaprot.
Tejföllel tálaljuk ezt a melengető, laktató levest, kiváló fogás a hideg téli napokon.
Nézd meg a szoljanka leves elkészítését videón is:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.