Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Karalábé

Receptek karalábé hozzávalóval

Leírás

A karalábé sokoldalúan felhasználható alapanyag, mely számos nemzet konyhájában fellelhető. Két fő változata a halványzöld és a lila karalábé – ez utóbbi ritkábban kerül terítékre. A kisebb gumók íze viszonylag lágyabb, édeskés, míg a nagyobbaké karakteresebb.

Ajánlott nyersen is fogyasztani, hiszen magas B1-, B2-, B6- és C-vitamin tartalma; ezeken felül tartalmaz még magnéziumot, vasat, kalciumot, káliumot, valamint foszfort is. Rosttartalma is magas, kalóriatartalma pedig alacsony, azonban érzékeny emésztés esetén vigyázzunk vele: puffasztó hatással is bírhat.

A növény gyorsan nő és viszonylag igénytelen, így egyre több helyen termesztik.

Nyersen tehetjük például salátákba, reszelve vagy aprítva, de főzve, párolva, grillezve is jó választás köretként, főétel mellé. Levesek és egytálételek ízét is bátran gazdagíthatjuk vele. A töltött karalábé vagy a tejfölös karalábéleves közismert magyaros fogások.

Mikor vedd?

A karalábé egész évben megvásárolható, de íze tavasszal és ősszel a legzsengébb. A nyári hónapokban rosttartalma magasabb, ilyenkor a zöldség édesebb lehet. Vásárláskor ügyeljünk rá, hogy ép, hibátlan darabot válasszuk, ne legyen rajta foltos rész.

Hogyan tárold?

Tárolása egyszerű: a karalábét felhasználásig tartsuk a hűtőben, azon belül is az alsó, zöldséges fiókban, lehetőleg levelek nélkül. Amennyiben nem szeretnénk rögtön felhasználni, úgy akár fagyasztható is.
Tápérték(100 g)
27 kcal Energia
0.1 g Zsír
2.6 g Szénhidrát
1.7 g Fehérje
Karalábé receptek (468 db)
Legfrissebb

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.