Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta recept
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Karácsony

Ezeket a karácsonyi alapanyagokat kerüld, ha ételallergiás van a családban

ételallergia
Shutterstock
Ma már szinte minden családban van valaki, aki valamilyen ételérzékenységgel küzd. Ezért nem mindegy, milyen alapanyagokból készítjük el a karácsonyi menüt, hiszen vannak olyan élelmiszerek, amelyeket kerülnünk kell az ételallergia miatt. Mutatjuk, melyek a leggyakoribb, allergiás reakciót kiváltó alapanyagok.

Az ételérzékenység és az ételallergia komoly fejtörést jelenthet az ünnepek alatt is, ha olyan családtag érkezik vendégségbe, vagy mi megyünk valakihez, aki nem ehet meg bármit. Akármilyen mértékű is az intolerancia és az illető arra adott immunválasza, nem érdemes kockáztatni. A karácsonyi menü megtervezésekor tehát figyelembe kell vennünk, hogy vannak olyan alapanyagok, amiket bizony száműznünk kell erre az időre. A leggyakoribb, allergiát kiváltó élelmiszere a tejtermékek és a glutént tartalmazó gabonák, de érdemes figyelni a diófélékre és a halra is. Jöjjön a lista azokról az élelmiszerekről, amelyek az allergiás reakciók legnagyobb részéért felelnek – ezeket az ünnepi készülődés során helyettesítsük valamilyen alternatívával. 

ételallergia
Az ételallergia meghatározhatja a karácsonyi menüt: a kerülendő alapanyagok közé tartoznak egyebek mellett a tejtermékek, a tojás, a diófélék és a mogyoró, valamint a hal és a tenger gyümölcsei is 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Tehéntej, a leggyakoribb ételallergia

Mindenki ismer legalább egy olyan személyt, aki nem fogyaszt tehéntejet, sőt semmilyen tejterméket. A tehéntej-allergia az egyik leggyakoribb gyermekkori allergia, amely a csecsemők és kisgyermekek 2-3%-át érinti. A gyermekek körülbelül 90%-a 3 éves korára kinövi ezt az állapotot, de a felnőtteknél is egyre nagyobb arányban fordul elő. A tehéntejre adott allergiás reakciók a tej elfogyasztása után perceken belül vagy akár több óra elteltével is jelentkezhetnek, így sok esetben nehéz megállapítani, hogy ez okozta a problémát. 

A megoldás a tejtermékek elkerülése, beleértve a tejszínes ételeket, a sajtokat, joghurtot és a vajat is. 

Glutént tartalmazó gabonák

A modern táplálkozás egyik legnagyobb mumusa a glutén, a cukor mellett sokan ezt tartják az elhízás első számú okának. Valójában azonban a legtöbb ember képes megemészteni a glutént (ami tulajdonképpen a gabonában található komplex fehérjecsoport) tartalmazó gabonákat, és az abból készült ételeket. Ám ha valakinél cöliákiát, nem cöliákiás gluténérzékenységet vagy búzaallergiát diagnosztizáltak, akkor az elfogyasztása súlyos, akár végzetes allergiás reakciót is kiválthat. Nekik ki kell zárni az étendjükből a glutént, melynek szabályai rendkívül szigorúak. 

Készülhetünk gluténmentes lisztből készült finomságokkal, de sok esetben egyszerűbb, ha készen vásároljuk meg a gluténmentes terméket, hogy biztosan elkerüljük az allergiás reakciót. 

Tojásfehérje és tojássárgája

Lehetséges, hogy valaki allergiás a tojásfehérjére, de a sárgájára nem, vagy fordítva. Ennek az az oka, hogy a tojásfehérjében és a tojássárgájában lévő fehérjék kissé eltérnek egymástól. Az allergiát kiváltó fehérjék többsége azonban a tojásfehérjében található, így a tojásfehérje-allergia a gyakoribb. A tojásallergia esetén is az alapanyag étrendből való kizárása lehet a megoldás, de lehet, hogy bizonyos ételeket jól tolerál a szervezet. A felhasználás, például a sütés ugyanis megváltoztathatja az allergiát okozó fehérjék szerkezetét, amitől a szervezet nem érzékeli károsnak azt. 

Diófélék és mogyoró

A diófélék közül a leggyakrabban 

  • a brazil dió, 
  • a mandula, 
  • a kesudió, 
  • a makadámdió, 
  • a pisztácia, 
  • a fenyőmag és 
  • a dió 

válthat ki allergiás reakciót. Ha fogyasztásuk után kellemetlen tüneteket tapasztalunk, a legjobb, ha az összes diófélét és az ezekből készült ételeket, olajokat, magvajakat is elkerüljük. 

Még gyakoribb a mogyoróallergia, ami ráadásul sokkal súlyosabb reakciót válthat ki, mint bármi más olajos mag. A mogyoróallergia esetén más alapanyagok is kerülendők lehetnek, vagy legalábbis nagyon körültekintően kell megválasztani azokat, ügyelve, hogy nyomokban se tartalmazzanak mogyorót. 

Halak és tenger gyümölcsei

Igencsak meghatározhatja a karácsonyi menüt, ha van a családban halra allergiás személy. A halallergia ugyanis súlyos és potenciálisan végzetes allergiás reakciót okozhat. A fő tünetek a hányás és a hasmenés, de ritka esetekben anafilaxia is előfordulhat. A tüneteket némely esetben a halhúsban található szennyezőanyag, például baktériumok, vírusok vagy toxinok is okozhatják. 

Hasonló a helyzet a tenger gyümölcseivel. A kagyló- és rákfélék, a homár, a tintahal esetében is súlyos reakció jelentkezhet, aminek hátterében a tenger gyümölcseiben található szennyeződés is állhat. 

(Forrás)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.