A csirkemell az egyik legjobb sovány fehérjeforrás, ráadásul vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, sőt ómega-3 és ómega-6 zsírsavakat is bőségesen tartalmaz. A csirkemell és a csirkecomb is felhasználható a bőre nélkül, és annak eltávolításával a húsban található zsírmennyiség igen nagy részétől meg is szabadulunk. Ez egyrészt tökéletessé teszi, hogy a diétás étrendbe is beillesszük, másrészt viszont zsír hiányában könnyen kiszáradhat, ha nem járunk el körültekintően a sütés-főzés során. Szerencsére vannak olyan alapanyagok, amelyek remekül helyettesítik a zsír „szaftosító funkcióját”. El is áruljuk, melyik az az egy, amitől mindig garantált a siker.
Ahhoz, hogy ízletes, szaftos és omlós sültet tudjunk feltálalni, érdemes jó minőségű hússal dolgozni, tehát már vásárlásnál résen lenni, és figyelni a termékeket. Intő jel például, ha a csirkemell felszíne ráncosodni kezd, ez a darab feltehetően már néhány napja a húspultban állhat. A friss húst két-három napon belül, a fagyasztott csirkét pedig kb. fél éven belül érdemes elfogyasztani. A csirkehús színe is árulkodó lehet: keressük a halvány rózsaszín példányokat, vagy a sötétebb, sárgás külsejű darabokat, amelyek nagy valószínűséggel szabadon tartott csirkéből származnak.
A semleges ízű alapanyag jól variálható: süthetjük, ránthatjuk, de leves vagy pörkölt, sőt, saláta is készíthető belőle. A fűszerek variálásával sosem válik unalmassá, és a hús állagának is jót tesz, ha valamiben pácolódik egy rövid ideig. Egy savas hatású alapanyag pedig tökéletes választás erre, mert hozzájárul a hús puhaságához, a nedvesség megtartásához, így garantáltan nem szárad ki sütéskor. Az egyik legjobb húspuhító ízesítő hozzávaló a mustár, mert nemcsak szaftossá és omlóssá teszi a csirkét, de varázslatos extra ízt is ad a húsnak. Gondoljunk csak a mézes-mustáros csirkére, amelyben a mustár mellett a méz is savas kémhatású, vagyis duplán hatnak a húsra, ami mennyei lesz a két extra alapanyagtól.
De hasonlóan jól működik még a citrom, sőt, fűszeres-olívaolajos pácban is pihentethetjük a csirkét, hogy különlegesen finom fogást kapjunk végeredményül.
És ha már szóba került, íme az isteni mézes-mustáros csirke elkészítése, a pontos receptet pedig itt találod.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.