Az őzgerincben sült füstös csirkemell egy olyan fogás, amiben benne van minden favorit, gyerekbarát finomság, köretként pedig tepsis krumplit tehetünk a tányérra.
Lengyel Erika, a Mindmegette Maestrója, a gyerekbarát ízek mestere az Anyukonyha legelső részében egy igazán finom és egyszerű főételt készít, aminek garantáltan nagy sikere lesz majd az egész családban. Az őzgerincben sült füstös csirkébe csupa olyan alapanyag kerül, amit a gyerekek szeretnek. Ilyen a már említett csirkemell, a sonka és a füstölt sajt, amely az igazán különleges aromát kölcsönzi ennek az ételnek. Ha ez a húsmennyiség sem lenne elég, az egészet megkoronázza a még a ropogós baconkéreg! Az őzgerincben sült füstös csirke mellé finom köret is jár, mégpedig kakukkfüves tepsis burgonya.
Maestro tipp: Az őzgerinces csirkét az első sütési idő letelte után kiboríthatjuk egy sütőpapírral bélelt nagy sütőtepsire és mellé halmozhatjuk a kifőtt, fűszeres burgonyát. Ha így tesszük vissza a sütőbe az ételt, és bekapcsoljuk a grillfunkciót, akkor egyszerre pirul meg a hús és a köret, egyszerre lesz kész az étel minden alkotóeleme.
Így készül az őzgerincben sült füstös csirkemell kakukkfüves tepsis burgonyával, íme a recept videón
Hozzávalók:
Az őzgerinces csirkéhez:
60 dkg csirkemell
20 dkg szeletelt sonka
20 dkg füstölt sajt
2 db tojás
1 csokor petrezselyem
4 ek. tejföl
3 ek. finomliszt
só
bors
1 ek vaj
25 dkg szeletelt bacon
A tepsis krumplihoz:
1 kg sütni való burgonya
fél dl olaj
kakukkfű
só
Elkészítés:
A csirkemellet és a sonkát felkockázzuk, a sajtot lereszeljük, a petrezselymet felaprítjuk és az egészet egy nagy tálba tesszük.
Egy kis tálkába szórjuk a lisztet, hozzákanalazzuk a tejfölt és beleütünk két tojást, sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összekeverjük.
A masszát a húsos keverékhez adjuk és alaposan összeforgatjuk.
Egy őzgerincformát kivajazunk és belehelyezzük a baconszeletekkel úgy, hogy a széleik kilógjanak, az oldalaik pedig kissé fedjék egymást. A baconszeletekre kanalazzuk a húsos masszát, elegyengetjük, végül ráhajtuk a kilógó baconszeleteket. A tetejét hosszában befedjük a maradék baconnel. Az egészet előmelegített sütőbe tesszük és 190-200 Celsius-fokon, alsó-felső módban sütjük 40 percen át.
Amíg sül a csirke, addig elkészítjük a tepsis burgonyát. Ehhez a krumplit megpucoljuk, felkockázzuk és enyhén sós vízben addig főzzük, hogy a külseje már puha, belül viszont még picit nyers maradjon.
Lecsepegtetjük a krumplit, végül egy nagy tálban összeforgatjuk az olajjal, sóval és a kakukkfűvel. Tepsire szedjük és a sütőben az őzgerinces csirke mellé vagy alá téve ropogósra sütjük.
Amikor megpirult az őzgerinces csirke teteje, akkor kiborítjuk a formából egy sütőpapírral bélelt tepsire és visszatesszük a sütőbe, hogy a bacon körben, az oldalán is megpiruljon. Akár grillfunkciót is használhatunk, hogy minél hamarabb asztalra kerüljön az étel.
Az őzgerinces füstös csirkét szeletekre vágva, a tepsis burgonyával együtt tálaljuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.