Vadasmártás sertéscombbal
Klasszikus stíriai metélt
Vadas marha
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Szilvás gombóc hagyományosan
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Amerikai almás pite sós karamellel
Madártejszelet
Mirinda-szelet
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba
Dödölle - az eredeti recept
Körömpörkölt csülökkel
Az eredeti Baklava
Finomfőzelék
Alapételek

A songoku rétes lesz a gyerekek új kedvence, villámgyorsan kész a finom vacsora

Fotó: Móricz István / © Mindmegette
A gyerekek egy része nem szereti a gombát, de kis mennyiségben, ráadásul egy sonkás pizzán még a válogatós kicsik is megeszik. Nem véletlenül nagy siker a gyerekek körében a songoku pizza, amely most rétes formájában készült el a konyhánkban.

A songoku elnevezésnek semmi köze a népszerű mangához és animéhez, a Dragon Ballhoz, ugyanis nem annak főszereplőjéről, Son Gokuról kapta a nevét. A songoku a feltétként használt három élelmiszerre, a SONkára, a GOmbára és a KUkoricára utal, és ugyan a legnépszerűbb belőle a pizza, ezt a hármast sokféle receptnél felhasználhatjuk. Készíthető songoku melegszendvics, töltött zsemle és rétes is. A rétes ugyanis nemcsak édes, hanem sós étel is lehet!

Lengyel Erika, az Anyukonyhában ezúttal songoku rétest készített
Lengyel Erika, az Anyukonyhában ezúttal songoku rétest készített
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

Lengyel Erika, a Mindmegette Anyukonyhájának és a gyerekbarát ízeknek a mestere az őzgerinces csirkemell, az aszalt szilvás csirkeragu és a ketchupos csirkecomb után elkészítette a songoku rétest, ami a gyermekei körében is osztatlan sikert aratott. Még az is megette, aki amúgy nincs odáig a gombáért! Nem kell azonban megijedni, nem szükséges ehhez az ételhez házilag készíteni a réteslapot, ez ugyanis még a rutinos háziasszonyokon, pékeken és cukrászokon is képes kifogni. Szerencsére a bolti konyhakész réteslap tökéletes túrós rétes vagy akár a sonkás-gombás és kukoricás rétes elkészítéséhez is.

Így készül a gyerekbarát vacsora, a songoku rétes

A bolti csomagolt réteslapból két rúd készíthető, így ha nagyon muszáj, az egyikből ki is hagyhatjuk a gombát, ha nagyon nagy ellenállásba ütközünk. A réteslappal kapcsolatban jó tanács, hogy felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből és hagyjuk picit szoba-hőmérsékletűre melegedni, de a csomagolásból ne vegyük ki, csak mikor már dolgozunk vele. Amíg az első rétest készítjük és töltjük, addig a maradék lapokat takarjuk le egy nedves konyharuhával, hogy ne száradjanak ki a lapok, ugyanis nagyon gyorsan elveszítik a nedvességtartalmukat és megrepednek.

Hozzávalók két rúd songoku réteshez:

  • 1 csomag réteslap
  • 1 ek. olaj
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 50 dkg gomba
  • 15 dkg konzerv kukorica
  • 20 dkg szeletelt sonka
  • 2 db tojás
  • 1 db tojásfehérje
  • 15 dkg trappista sajt
  • bors
  • szerecsendió

A lapok kenéséhez:

  • 10 dkg. vaj

A tetejére:

  • 1 db tojássárgája
  • fekete szezámmag
  • köménymag
Songoku rétes
Songoku rétes
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

Elkészítés:

  1. A réteslapot kivesszük a hűtőből, hogy felmelegedjen, de nem bontjuk fel a csomagolását, nehogy kiszáradjon.
  2. A vöröshagymát megpucoljuk, a gombát megmossuk és mindkettőt kockákra vágjuk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és dinsztelni kezdjük a zöldségeket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  3. Két tojást egy tálba ütünk, majd egy tojást szélválasztunk és a fehérjét a tálba öntjük. A sárgáját félretesszük, ugyanis ezzel kenjük majd le a rétest sütés előtt. A tojásokat felverjük, ízesítjük őrölt szerecsendióval, sóval, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és elkeverjük.
  4. A vajat megolvasztjuk, a csomagnyi réteslapot két részre osztjuk, ugyanis két rudat készítünk. Azokat a réteslapokat, amiket csak később használunk fel, egy nedves konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjanak meg, mivel nagyon hamar elveszítik nedvességtartalmukat és megrepedeznek.
  5. A réteslapokat szétválasztjuk, majd az elsőt egy deszkára helyezzük és megkenjük vékonyan az olvasztott vajjal. Erre kerül egy újabb lekent réteslap, és ezt addig ismételjük, amíg a fél csomag réteslap el nem fogy. A legfelsőt már nem kell lekenni zsiradékkal.
  6. A legfelső réteslapra helyezzük a szeletelt sonkát, erre halmozzuk a gombás keverék felét, majd az alaposan lecsepegtetett konzerv kukorica felét, legvégül jöhet a sajtos-tojásos massza fele. A réteslap oldalait behajtjuk és feltekerjük, mint egy bejlit.
  7. A másik rúd esetében megismételjük az előző mozzanatokat. A két rudat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és lekenjük az előzőleg félretett tojássárgájával, végül megszórjuk fekete szezámmaggal, sima szezámmaggal vagy köménnyel és 180 Celsius-fokon 30 perc alatt készre sütjük.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.