Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Hagymás rostélyos
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Körömpörkölt csülökkel
Finomfőzelék
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus kuglóf
Klasszikus grízgaluska leves
Tojásos nokedli fejes salátával
Dubarry-csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Csupacsokis brownie
Farsangi szalagos fánk
Babgulyás
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kapros tökfőzelék virslivel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék
Kínai szezámmagos csirke
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Praktikus

4 élelmiszer, amit soha nem kellene megmosni főzés előtt

Gyermekkorunkban mindig azt tanították, hogy lehetőleg minden élelmiszert– zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat stb. – mossunk meg felhasználás és/vagy fogyasztás előtt. Ám vannak olyanok, amelyeknek kifejezetten nem tesz jót, ha megmossuk, mert elszaporodnak rajta a baktériumok, vagy veszítenek minőségükből.

Megmossuk a tojást, a gombát mielőtt dolgozni kezdünk vele? Sokszor felmerül a kérdés, a válasz pedig attól függ, hogy ki hogyan szokta meg, hogyan látta otthon. Szokástól függetlenül azonban vanak általános szabályok, amelyet ha betartunk, csökkenthetjük az egészségyügyi kockázatokat, illetve megelőzetjük az egyes élelmiszerek minőségromlását. Mutatjuk azt a négy élelmiszert, amit jobb, ha nem mosunk meg!

Nincs szükség rá, hogy a tojást felhasználás előtt megmossuk / Fotó: Shutterstock
Nincs szükség rá, hogy a tojást felhasználás előtt megmossuk / Fotó: Shutterstock

Tojás

A tojást egy speciális védőanyaggal kenik be, hogy megvédjék a szennyeződéstől. A víz elpusztítja ezt a védőanyagot, a szennyeződések így bejuthatnak a tojásba, ezért jobb, ha nem mossuk meg.

Gomba

A gombát sem szabad hosszú ideig mosni, vagy vízben áztatni, mivel megszívja magát vízzel és elveszíti a ruganyosságát. Elég, ha főzés előtt leöblítjük és papírtörlővel szárazra töröljük.

A gombának bőven elég egy gyors öblítés / Fotó: Shutterstock
A gombának bőven elég egy gyors öblítés / Fotó: Shutterstock

Húsok

Sokan azt gondolják, hogy a húsok főzés előtti megmosása a legjobb módszer arra, hogy a csirkén, marhán, vagy sertésen lévő baktériumokat eltávolítsuk. Ám pont az ellenkezőjét érjük el, hiszen mosás során a baktériumok a kezünkre, vagy a mosogatóba kerülnek. A szakemberek szerint elég, ha egy papírtörlővel felitatjuk a húslét, a főzéskor ugyanis elpusztulnak a baktériumok. Ha levest készítünk a húsból, akkor, ha felforrt ajánlatos az első vizet leönteni róla.

Tészta

Nem tudjuk, hogy valaha is eszébe jutott-e bárkinek megmosni a tésztát főzés előtt, de szólunk, hogy nem jó ötlet. A víz ugyanis eltávolítja a keményítőt a tésztáról.

(Kiajánló kép: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.