Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A cékla az egyik legegészségesebb őszi–téli gyökérzöldség, tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal. Érdemes sokszor fogyasztani, és be is vásárolhatunk belőle, mert a megfelelő módokon több hónapig is friss marad. Eláruljuk, milyen megoldások jöhetnek szóba a cékla hosszú ideig tartó tárolására.

A cékla jellegzetes földes ízvilágát sokan nem kedvelik, pedig rengeteg pozitív hatása van ennek a különleges zöldségnek. Az egyik legjobb vasforrás, 200 gramm zöldség fedezi a napi szükségletünk körülbelül 10%-át. Különösen hasznos a vashiányos vérszegénységben szenvedőknek, valamint várandósság vagy a menstruáció ideje alatt is ajánlott a fogyasztása a nők számára. Vastartalma mellett figyelemre méltó a benne található réz és C-vitamin, mindezeken felül pedig káliumban, magnéziumban, A- és B6-vitaminban is bővelkedik. A cékla ráadásul remek antioxidáns is. Nem kérdés, hogy gyakori fogyasztásával jót teszünk a szervezetnek, így aztán ha épp akciós, érdemes bevásárolni belőle. A megfelelő tárolással ugyanis hónapokig friss marad. 

A megfelelő módon tárolva a cékla akár hónapokig is friss marad
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

A legjobb hely a cékla számára

A hűtőszekrényen a legtöbb zöldség és gyümölcs jól eltartható, és ez a cékla esetében sincs másképp. Mosatlanul, héjastól, a gyökerét is a céklán hagyva betehetjük a hűtő alsó rekeszébe, a zöldséges fiókba. Érdemes papírtörlővel kibélelni, hogy ne piszkolja össze a mosatlan zöldség. A rajta hagyott szennyeződés, a héj és a gyökér is segít megvédeni a céklát a kiszáradástól. Ezzel a módszerrel 1-2 hónapig friss marad a cékla, majd felhasználhatjuk például egy szaftos csokitorta alapanyaként. 

Hűvös, sötét helyen

A kamrában vagy a pincében is sokáig jól érzi magát a cékla. Ide is tisztítatlanul és hámozatlanul kerüljön. A hűvös, sötét helyiségben csak arra kell figyelni, hogy ne érintkezzen más zöldségekkel – javasolja a szakértő. Ha gondosan helyezzük el itt, akár 2-4 hónapig is tárolhatjuk a zöldséget. 

Recept
Egyszerű
Sültcékla-saláta
75 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

Egy évre előre

A leghosszabb ideig a fagyasztóban tárolhatjuk a céklát, ehhez azonban egy kis előkészítést igényel. A megtisztított céklák tetejét levágjuk, majd forrásban lévő vízbe helyezzük az egészben hagyott zöldségeket. Körülbelül 30 percig főzzük, vagy amíg megpuhulnak. Ezután áttesszük jeges vízbe, lehűtjük, meghámozzuk, és tetszőleges kockákra vágjuk, vagy felkarikázzuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben vagy egy nagyobb tálcában kiterítjük, és így tesszük be a fagyasztóba 1-2 órára. Végül áttesszük egy jól záródó dobozba vagy műanyag tasakba. A fagyasztóban a cékla akár egy évig is eláll, és bármikor elővehetünk egy adaggal, hogy ízletes tepsiben sült zöldségköretet készítsünk belőle. 

Használjuk fel! 

A friss céklából savanyúságot is készíthetünk, így is hosszasan tárolhatjuk a kamrapolcon. Ehhez a céklát megmossuk, meghámozzuk és megfőzzük. Hagyjuk kihűlni, majd felkarikázzuk (vagy kockára vágjuk, ízlés szerint). Közben a vizet felforraljuk, hozzáadjuk a köménymagot, a cukrot, a sót és az ecetet. Alaposan elkeverjük és kihűtjük. A feldarabolt céklát befőttes üvegbe tesszük, és a kihűlt ecetes levelet ráöntjük. Néhány órára a hűtőbe tesszük.

Videón is mutatjuk ezt az ízletes tárolási módot. 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.