A táplálkozásban ötven év felett fontos szerepet kap a súlycsökkentő diéta általában még azoknál a hölgyeknél is, akiknek addig nem voltak súlyproblémáik. Emellett a menopauza tüneteinek enyhítésére, az agyműködés frissen tartására és az általános egészség megőrzésére is jobban kell figyelni.
A menopauza általában 45 és 55 év között kezdődik, és ez az átmenet több olyan változást is magában foglal, amelyek súlygyarapodást eredményezhetnek. Hogy melyek ezek? Elsősorban a hormonális változások, a lassuló anyagcsere, a csökkent aktivitási szint, az izomtömeg-csökkenés de még az alvászavarok is felelősek a hízásért. Egy 2022-es tanulmány megállapította, hogy a menopazua alatt jelentkező alvászavarok és az egyre alacsonyabb ösztrogénszint egyaránt befolyásolta a résztvevők szervezetének zsírfelhasználását, ami hozzájárulhat a testzsír növekedéséhez a menopauza idején.
Ebben a korban tehát simán előfordul, hogy szinte napról napra nő a testsúly… A szakemberek ennek ellenére óvva intenek a gyors sikerrel kecsegtető, korlátozó diétáktól, mert azok nem tartósak, és vészes tápanyaghiány léphet fel. Hogy mi lehet a megoldás? Máris mutatjuk!
A DASH ( magas vérnyomás megállítása táplálkozási szempontból), ahogy a neve is utal rá, elsősorban a magas vérnyomás kialakulásának megelőzését és kezelését célozza meg a szív- és érrendszer egészségének védelmével. Az étrend a gyümölcsökre és zöldségekre, a teljes kiőrlésű gabonákra, az alacsony zsírtartalmú tejtermékekre és sovány fehérjékre helyezi a hangsúlyt.
Ez a diéta kevés nátriumot, hozzáadott cukrot, telített zsírokat (például kókuszdió- és pálmaolajat), alkoholt és feldolgozott élelmiszereket tartalmaz. Gazdag rostokban és három alapvető ásványi anyagban: kalciumban, magnéziumban és káliumban. A DASH diéta nemcsak a magas vérnyomásban szenvedők vérnyomását csökkenti, hanem mindenki számára kiegyensúlyozott étkezési terv: támogatja az egészséges öregedést, köszönhetően a zöldségekben és gyümölcsökben található vegyületeknek, és az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszereknek, amelyek segítenek az agyműködés hanyatlásának megelőzésében.
Igen, a méltán népszerű mediterrán diéta a menopauzában lévő nőknek is ajánlott. Az étrend valójában a Földközi-tengert körülvevő országok étkezési alapelveit követi, amely bizonyítottan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és javítja az általános egészségi állapotot. A mediterrán diéta a teljes értékű élelmiszerekre helyezi a hangsúlyt, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, babot, dióféléket és magvakat , valamint az egészséges zsírokat, például az olívaolajat, valamint hetente kétszer ajánlja a hal- és tenger gyümölcsei fogyasztását. Mérsékelt mennyiségű tojás és baromfihús is belefér a diétába. Vörös húst csak alkalmanként engedélyez, és nem javasolja a finomított gabonák, hozzáadott cukrok és magasan feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.
Az előző két diétát ötvözi, célja pedig agy frissen tartása – az általános egészség megőrzése mellett, természetesen. A MIND diéta segíthet fenntartani a kognitív funkciókat, csökkentve így az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.
Ez a diéta alapvetően a növényi táplálkozást preferálja, és olyan élelmiszerek fogyasztását javasolja, mint például a bogyós gyümölcsök, a sötétzöld leveles zöldségek (és más zöldségek), a halak, a diófélék, a teljes kiőrlésű gabonák és az olívaolaj. Bár a MIND diéta célja az agy egészségének védelme, az étrend jótékonyan hat a szív egészségre, segít megelőzni a cukorbetegséget és bizonyos rákos megbetegedéseket is.
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.