Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Minestrone recept
Minestrone
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Karácsony

Könnyed fogás az ünnepekre: sonkába tekert karaj kétféle körettel

Nem csak akkor lehet jó az ünnepi menü, ha utána moccanni sem bírunk. A baconbe tekert karaj ízletes és laktató, de simán marad hely egy finom desszertnek is.

Karácsonykor szeretünk különleges finomságokkal készülni, ízletes fogással meglepni a családot és elkápráztatni a vendégeket. És bár ezek általában igazán tartalmas fogások, egy könnyedebb menüvel is bárkit levehetünk a lábáról. A karaj tökéletes választás, mert a sovány húsfajtákhoz tartozik. A sertéshús pedig nemcsak ízletes alapanyag, de fontos ásványianyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrás is egyben. Az egészségtudatos táplálkozásba is nagyszerűen beleillik, mivel zsír- és koleszterintartalma egyaránt alacsony. A bacon az extra ízért és a ropogós textúráért felel ebben a receptben, ami pofonegyszerűen és pillanatok alatt elkészíthető. 

sonkában sült karaj
Sonkában sült karaj kétféle ízletes körettel /Fotó: Vidék íze magazin

Könnyed ünnepi fogás: sonkába tekert karaj kétféle körettel

Hozzávalók:

  • 80 dkg csont nélküli sertéskaraj
  • frissen őrölt bors
  • 8 szelet fekete-erdei sonka
  • olívaolaj a sütéshez

Elkészítés: 

  1. Kisujjnyi szeletekre vágjuk a karajt. 
  2. Nem klopfoljuk ki, és nem is sózzuk (mivel a sonka adja majd a sósságát), csak frissen őrölt borssal bedörzsöljük. Mindegyik szeletet betekerjük egy-egy szelet jó minőségű sonkába. Hagyjuk állni negyedórát. 
  3. Ezután egy kevés olívaolajat forrósítunk egy serpenyőben, és alacsony lángon, oldalanként 10-10 perc alatt megsütjük a húst.  

Előkészítés: 5 perc 

Pihentetés: 15 perc 

Sütés: 20 perc 

Egy adag: kb. 210 kcal

Kétféle köretvariáció

Petrezselymes gombaragu

Hozzávalók:

  • 30 dkg csiperkegomba
  • 30 dkg vargánya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 kis csokor friss vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 kis csokor petrezselyem 
  • bors

Elkészítés: 

  1. A kétféle gombát megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk. A hagymát felaprítjuk, és a vajon üvegesre pároljuk. 
  2. Rádobjuk a gombát, és elkezdjük párolni, közben rászórjuk az összevágott, vagy összemorzsolt, kakukkfüvet is. 
  3. Nagy lángon, fedő nélkül pároljuk, ha kész, hozzákeverjük az felaprított petrezselymet, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.  

Elkészítési idő: 20 perc

Egy adag: kb. 180 kcal

 

Zöldséges gerslirizottó

Hozzávalók:

  • 25 dkg árpagyöngy (gersli)
  • 30 dkg vegyes fagyasztott zöldség
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

  1. Bő, sós vízben roppanósra főzzük a gerslit. 
  2. A fagyos zöldségeket beletesszük egy serpenyőbe a vajjal együtt, megsózzuk, és fedő alatt elkezdjük párolni. 
  3. Ha már felengedtek, akkor levesszük a fedőt, és magas hőmérsékleten addig sütjük, míg el nem párolog alóla az összes folyadék (az sem baj, ha picit megpirul itt-ott).  
  4. Végül összeforgatjuk a főtt árpagyönggyel.

Előkészítés: 15 perc 

Főzés: 30 perc 

Egy adag: kb. 420 kcal 

(Recept és fotó: Vidék íze magazin)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.