Nem csak akkor lehet jó az ünnepi menü, ha utána moccanni sem bírunk. A baconbe tekert karaj ízletes és laktató, de simán marad hely egy finom desszertnek is.
Karácsonykor szeretünk különleges finomságokkal készülni, ízletes fogással meglepni a családot és elkápráztatni a vendégeket. És bár ezek általában igazán tartalmas fogások, egy könnyedebb menüvel is bárkit levehetünk a lábáról. A karaj tökéletes választás, mert a sovány húsfajtákhoz tartozik. A sertéshús pedig nemcsak ízletes alapanyag, de fontos ásványianyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrás is egyben. Az egészségtudatos táplálkozásba is nagyszerűen beleillik, mivel zsír- és koleszterintartalma egyaránt alacsony. A bacon az extra ízért és a ropogós textúráért felel ebben a receptben, ami pofonegyszerűen és pillanatok alatt elkészíthető.
Nem klopfoljuk ki, és nem is sózzuk (mivel a sonka adja majd a sósságát), csak frissen őrölt borssal bedörzsöljük. Mindegyik szeletet betekerjük egy-egy szelet jó minőségű sonkába. Hagyjuk állni negyedórát.
Ezután egy kevés olívaolajat forrósítunk egy serpenyőben, és alacsony lángon, oldalanként 10-10 perc alatt megsütjük a húst.
Előkészítés: 5 perc
Pihentetés: 15 perc
Sütés: 20 perc
Egy adag: kb. 210 kcal
Kétféle köretvariáció
Petrezselymes gombaragu
Hozzávalók:
30 dkg csiperkegomba
30 dkg vargánya
2 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
1 kis csokor friss vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű
1 kis csokor petrezselyem
só
bors
Elkészítés:
A kétféle gombát megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk. A hagymát felaprítjuk, és a vajon üvegesre pároljuk.
Rádobjuk a gombát, és elkezdjük párolni, közben rászórjuk az összevágott, vagy összemorzsolt, kakukkfüvet is.
Nagy lángon, fedő nélkül pároljuk, ha kész, hozzákeverjük az felaprított petrezselymet, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Elkészítési idő: 20 perc
Egy adag: kb. 180 kcal
Zöldséges gerslirizottó
Hozzávalók:
25 dkg árpagyöngy (gersli)
30 dkg vegyes fagyasztott zöldség
5 dkg vaj
só
Elkészítés:
Bő, sós vízben roppanósra főzzük a gerslit.
A fagyos zöldségeket beletesszük egy serpenyőbe a vajjal együtt, megsózzuk, és fedő alatt elkezdjük párolni.
Ha már felengedtek, akkor levesszük a fedőt, és magas hőmérsékleten addig sütjük, míg el nem párolog alóla az összes folyadék (az sem baj, ha picit megpirul itt-ott).
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.