Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Alapételek

Hajtogatott tepertős pogácsa, ami mindenkinek ízleni fog

Képzeld el, ahogyan a frissen sült tepertős pogácsa illata átjárja a házat, és a család már alig várja, hogy végre megkóstolja ezt a laktató finomságot, ami mindenkinek garantáltan ízleni fog.

Bár a hajtogatott tepertős pogácsa elkészítési folyamatát nem lehet a könnyű kategóriába sorolni, mégis érdemes megsütni ezt a tökéletes sós vendégvárót: a családi összejöveteleken és a baráti találkozókon egyaránt nagy sikert arathatsz vele. Ha te is szívesen elkészítenéd a Vidék íze magazin mennyeien finom hajtogatott tepertős pogácsáját, akkor már mutatjuk is hozzá a receptet!

Hajtogatott tepertős pogácsa
Készíts te is mennyeien finom, hajtogatott tepertős pogácsát
FOTÓ: VIDÉK ÍZE

Így készül a Vidék íze magazin hajtogatott tepertős pogácsája!

Előkészítés: 1,5 óra 

Pihentetés: 2,5 óra 

Sütés: 20 perc 

Hozzávalók:  

  • 1 teáskanál cukor 
  • 1 dl tej 
  • 35 g friss élesztő 
  • 600 g liszt 
  • 2 teáskanál só 
  • 2 dl tejföl 
  • 3-4 evőkanál száraz fehér bor 
  • 1 tojás 
  • 120 g puha vaj  
  • 400 g darált tepertő
  • bors 

Elkészítés: 

  • Elkeverjük a cukorral a tej felét, meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. 
  • A lisztet összekeverjük a sóval, a közepébe mélyedést vájunk, beletesszük a tejfölt, a bort, a tojást, a maradék tejet, a puha vajat és a felhabosodott élesztőt. 
  • Addig dagasztjuk a hozzávalókat, míg a tészta már nem ragad a tálhoz. Átlátszó fóliával lefedjük, konyharuhát borítunk rá, és 30-40 percig hagyjuk kelni. 
  • Ha a tészta duplájára kelt, lisztezett munkafelületre borítjuk, körülbelül 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk, és megkenjük egy adag tepertőkrémmel, megszórjuk frissen őrölt borssal. 
  • Gondolatban három részre osztjuk a tésztát, és jobbról és balról is a középső részre hajtjuk. Az így kapott csíkot megint megkenjük tepertővel, majd a tésztát fentről és lentről is a közepéig visszahajtjuk. 
  • Egy nagyobb tállal letakarjuk, és hagyjuk 30 percig pihenni. A hajtogatást és tepertővel lekenést még kétszer megismételjük, közte 30 perc pihentetéssel. 
  • Végül jó ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, a tetejét berácsozzuk. Öt centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. 
  • A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, hagyjuk 20-30 percig pihenni. 
  • Megkenjük tojással a tetejüket, ügyelve, hogy ne csorogjon le az oldalukon, mert akkor nem tudnak szépen felemelkedni. 190 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt aranybarnára sütjük. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.