Körömpörkölt csülökkel
Farsangi szalagos fánk
Tojásos nokedli fejes salátával
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Csupacsokis brownie
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Babgulyás
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kínai szezámmagos csirke
Epres blondie
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen
Tárkonyos csirkeraguleves
Dubarry-csirkemell
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A pizza és tészta hazájában élőkről kézenfekvő volna feltételezni, hogy súlyproblémákkal küzdenek, de a valóság távol áll ettől. A gyönyörű és karcsú olasz nők titka elsősorban az étkezési szokásaikban keresendő.

Bár vannak olyan tradicionális olasz ételek, amiket egy diétás étrendben csak ritkán szerepeltetnénk, el kell ismernünk, hogy ez a nemzet nem az elhízottságáról híres. Hogy mi a titok, arra elsősorban a kulináris szokások ismeretében derülhet fény. Íme néhány olasz étkezési alapelv, ami nekünk is segíthet az egészséges életmód kialakításában.

Csodálatosan szépek és karcsúak az olasz nők – mi lehet a titkuk? /Fotó: Shutterstock
Csodálatosan szépek és karcsúak az olasz nők – mi lehet a titkuk? /Fotó: Shutterstock

Sosem hagyják ki a reggelit

A napindító étkezés nem maradhat el az olaszoknál. Bár reggelire többnyire valamilyen édes pékárut választanak kapucsínóval vagy tejeskávéval, a szénhidrátdús fogás miatt garantált az ebédig tartó jóllakottság, ezzel együtt pedig kisebb az esélye, hogy rájuk tör a nassolásvágy.

Recept
Mester
Csokoládés croissant
180 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

Ritkán rendelnek, és alig esznek gyorsételeket

A legtöbb olasz, aki csak teheti, otthon ebédel. A gyerekek az iskolából hazaérnek ebédig, és számos munkahely zár be napközben, így az ott dolgozóknak lehetőségük van az otthonukban elfogyasztani az ételt, amit főztek. A gyorsételeknek nincs nagy kultúrája Olaszországban, persze ott is megtalálhatók a népszerű hamburgerezők, de a vendégek többségét a turisták teszik ki.

A csodálatos mediterrán étrend

A fentiek mellett az országban uralkodó mediterrán étrend lehet a titka az olasz nők irigylésre méltó alakjának.

Ez a szemléletmód a feldolgozott élelmiszerek kerülésén alapul, valamint a növényi alapanyagokat és a változatos étkezéseket részesíti előnyben. Az olaszok a szezonális, helyi és friss alapanyagokat sokszínűen felhasználva állítják össze az ebédjüket és a vacsorájukat. Az ételek így zöldségben gazdag, rostdús, tápláló fogások. A fehérjebevitelről a jó minőségű húsfélék, halak, sonkák és sajtok gondoskodnak. A szénhidrátokat sem teszik tiltólistára: egy finom tésztaételnek még maga Sophia Loren sem tud ellenállni.

Az esti étkezést gyakran kísérik egy pohár finom borral, aminek szintén lehetnek egészségügyi előnyei.

A mennyiség helyett a minőségi alapanyagok használatát tartják fontosnak, nem fogyasztanak nagy adagokat, de elsőrangú fogásokat esznek.

Tradíció és sokszínűség: ez az olasz konyha

Az olasz konyha fogásai világszerte a legismertebb és legkedveltebb ételek közé tartoznak, ami nem meglepő, hiszen a mediterrán ország gasztronómiája egyszerre ötvözi a friss alapanyagokat, a tradíciókat és a régiók sokszínűségét. A gazdag múltú olaszországi kultúra mellett a konyhaművészet is jelentős történelmi gyökerekkel rendelkezik: az alapokat az ókori rómaiak rakták le, de az évszázadok során hatottak rá a görög és arab szokások is. Ebből is adódik az olasz konyha páratlan változatossága – a regionális sokszínűség mellett. Az északi területeken gazdag, krémes ételek, mint a rizottó vagy a polenta a jellemzőek, míg a déli régiókban a paradicsomos, olívás, fűszeres fogások dominálnak. A leghíresebb ételek közül a pizza Nápolyból, a lasagne Bolognából, a tiramisu Veneto régiójából származik. Az olasz ételek kulcsa a minőségi alapanyagok használata. A friss paradicsom, bazsalikom, olívaolaj, tésztafélék, parmezán és mozzarella elengedhetetlen összetevők. 

Olaszországban az étkezések szertartásszerűek, általában több fogásból állnak. Egy hagyományos olasz menü az antipasto (előétel), primo (első fogás, például tészta vagy rizottó), secondo (főétel, általában hús vagy hal), contorno (köret, például saláta vagy zöldség) és dolce (desszert) fogásokat foglalja magában. A borfogyasztás és a kávézás szintén szerves része az étkezésnek.

Az olasz konyha népszerűsége töretlen, és a friss alapanyagokkal, családi tradíciókkal és ízek gazdagságával örök élményt nyújt minden étkezés során.

Íme néhány olasz különlegesség, amit otthon te is elkészíthetsz.

Recept
Egyszerű
Sült paradicsom
40 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Mester
Tagliatelle al ragu - az eredeti olasz bolognai
120 perc
4 adag
Költséges
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Olasz rakott padlizsán (Parmigiana di melanzane)
90 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Tiramisu (autentikus recept)
45 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Bonyolult
Gnocchi (alaprecept)
60 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Cantuccini
80 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.