Bár vannak olyan tradicionális olasz ételek, amiket egy diétás étrendben csak ritkán szerepeltetnénk, el kell ismernünk, hogy ez a nemzet nem az elhízottságáról híres. Hogy mi a titok, arra elsősorban a kulináris szokások ismeretében derülhet fény. Íme néhány olasz étkezési alapelv, ami nekünk is segíthet az egészséges életmód kialakításában.
A napindító étkezés nem maradhat el az olaszoknál. Bár reggelire többnyire valamilyen édes pékárut választanak kapucsínóval vagy tejeskávéval, a szénhidrátdús fogás miatt garantált az ebédig tartó jóllakottság, ezzel együtt pedig kisebb az esélye, hogy rájuk tör a nassolásvágy.
A legtöbb olasz, aki csak teheti, otthon ebédel. A gyerekek az iskolából hazaérnek ebédig, és számos munkahely zár be napközben, így az ott dolgozóknak lehetőségük van az otthonukban elfogyasztani az ételt, amit főztek. A gyorsételeknek nincs nagy kultúrája Olaszországban, persze ott is megtalálhatók a népszerű hamburgerezők, de a vendégek többségét a turisták teszik ki.
A fentiek mellett az országban uralkodó mediterrán étrend lehet a titka az olasz nők irigylésre méltó alakjának.
Ez a szemléletmód a feldolgozott élelmiszerek kerülésén alapul, valamint a növényi alapanyagokat és a változatos étkezéseket részesíti előnyben. Az olaszok a szezonális, helyi és friss alapanyagokat sokszínűen felhasználva állítják össze az ebédjüket és a vacsorájukat. Az ételek így zöldségben gazdag, rostdús, tápláló fogások. A fehérjebevitelről a jó minőségű húsfélék, halak, sonkák és sajtok gondoskodnak. A szénhidrátokat sem teszik tiltólistára: egy finom tésztaételnek még maga Sophia Loren sem tud ellenállni.
Az esti étkezést gyakran kísérik egy pohár finom borral, aminek szintén lehetnek egészségügyi előnyei.
A mennyiség helyett a minőségi alapanyagok használatát tartják fontosnak, nem fogyasztanak nagy adagokat, de elsőrangú fogásokat esznek.
Az olasz konyha fogásai világszerte a legismertebb és legkedveltebb ételek közé tartoznak, ami nem meglepő, hiszen a mediterrán ország gasztronómiája egyszerre ötvözi a friss alapanyagokat, a tradíciókat és a régiók sokszínűségét. A gazdag múltú olaszországi kultúra mellett a konyhaművészet is jelentős történelmi gyökerekkel rendelkezik: az alapokat az ókori rómaiak rakták le, de az évszázadok során hatottak rá a görög és arab szokások is. Ebből is adódik az olasz konyha páratlan változatossága – a regionális sokszínűség mellett. Az északi területeken gazdag, krémes ételek, mint a rizottó vagy a polenta a jellemzőek, míg a déli régiókban a paradicsomos, olívás, fűszeres fogások dominálnak. A leghíresebb ételek közül a pizza Nápolyból, a lasagne Bolognából, a tiramisu Veneto régiójából származik. Az olasz ételek kulcsa a minőségi alapanyagok használata. A friss paradicsom, bazsalikom, olívaolaj, tésztafélék, parmezán és mozzarella elengedhetetlen összetevők.
Olaszországban az étkezések szertartásszerűek, általában több fogásból állnak. Egy hagyományos olasz menü az antipasto (előétel), primo (első fogás, például tészta vagy rizottó), secondo (főétel, általában hús vagy hal), contorno (köret, például saláta vagy zöldség) és dolce (desszert) fogásokat foglalja magában. A borfogyasztás és a kávézás szintén szerves része az étkezésnek.
Az olasz konyha népszerűsége töretlen, és a friss alapanyagokkal, családi tradíciókkal és ízek gazdagságával örök élményt nyújt minden étkezés során.
Íme néhány olasz különlegesség, amit otthon te is elkészíthetsz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.