Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Minestrone recept
Minestrone
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Érdekességek

Ez a két legveszélyesebb ultrafeldolgozott élelmiszer – harmincéves kutatás eredményét közölték

Bolt vásárlás akciózás /Fotó: Shutterstock
Shutterstock
Nem minden feldolgozott élelmiszer veszélyes, de az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása kapcsolatban állhat többek között a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával. Most az is kiderült, melyek a legveszélyesebb ultrafeldolgozott élelmiszerek ebből a szempontból.

Szívproblémák miatt az Egyesült Államokban 33 másodpercenként hal meg egy ember, hazánkban pedig a halálozások közel feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Ahhoz, hogy ez változni tudjon, kiemelten fontos volna a szűrővizsgálatok felkeresése, illetve a minél egészségesebb életmód kialakítása, ugyanis a szív- és érrendszeri zavarok kialakulásában nagy szereppel bír a táplálkozás, pontosabban az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása.

A legrosszabbat a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek teszik a szervezetünkkel (Fotó: Shutterstock)
A legrosszabbat a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek teszik a szervezetünkkel (Fotó: Shutterstock)


Ultrafeldolgozott élelmiszer – mi is az?

Szinte minden élelmiszer, amit a boltok polcain találunk, feldolgozott, ugyanis a nyersanyagból mechanikai feldolgozás során állítják elő az árut. Feldolgozásnak minősül például, ha megmossák a salátát, ha felvágják a húst, ha pasztőrözik a tejet. Természetesen ettől nem lesz egészségtelen a zöldség, a hús vagy a tejtermék – vagyis nem minden feldolgozott élelmiszer káros.

Gondoljunk bele: feldolgozott élelmiszernek számít például a spenótfőzelék, még ha a kertben leszedett spenótból főzzük is, ebben az esetben ugyanis mi magunk végezzük a feldolgozást. Egészségtelen étel kerül így a tányérunkra? Nyilván nem – maximum arról beszélhetünk, nyersen vagy megfőzve hasznosulnak jobban a spenótban található értékes anyagok.

Ugyanakkor a feldolgozott élelmiszerek sem egyformák: a szakemberek több csoportra osztják az ételeket, alapanyagokat azok feldolgozottsági szintje szerint. A legtöbb gond a nagymértékben feldolgozott élelmiszerekkel van, ezek fogyasztásának kapcsolatát vizsgálják többek között a szívbetegségek és a rák kialakulásával összefüggésben.

A legegészségtelenebb ultrafeldolgozott élelmiszerek

Ultrafeldolgozott élelmiszernek számítanak például az üdítők, édesített gyümölcslevek, sport- és energiaitalok, levesporok, tömeggyártott és csomagolt, hidrogénezett zsírokkal, cukrokkal és egyéb adalékanyagokkal előállított péktermékek, a félkész termékek (mirelit pizza, hot dog, nuggets, halrudacska), a dobozos fagylaltok, a cukorkák, az édesített joghurtok, a parizer és a margarin.

Ultrafeldolgozott élelmiszernek számítanak a félkész termékek: mirelit pizza, hot dog, nuggets, halrudacska vagy a dobozos fagylaltok is (Fotó: Shutterstock)
Ultrafeldolgozott élelmiszernek számítanak a félkész termékek: mirelit pizza, hot dog, nuggets, halrudacska vagy a dobozos fagylaltok is (Fotó: Shutterstock)

Egy amerikai kutatásban több mint kétszázezer ember bevonásával vizsgálták harminc éven át, milyen szerepük lehet az elfogyasztott élelmiszereknek a betegségek kialakulásában. Arra jutottak, hogy a legkárosabbnak a mesterségesen édesített italok és a feldolgozott húsok számítanak magas hozzáadottcukor- és nátriumtartalmuk miatt – olvashatjuk az Agrokép összefoglalójában. A szakértők azt mondták, a lakosság egészségének megőrzése érdekében üdvös volna csökkenteni a nátrium, a telített zsírok és a hozzáadott cukrok mennyiségét bizonyos ultrafeldolgozott élelmiszerekben, a fogyasztóknak pedig azt javasolták, a mesterségesen édesített italokból és a feldolgozott húsokból mértékkel fogyasszanak, minél kevesebbet.

Persze nem kell lemondani kedvenceinkről, elég csavarni egyet azokon: a bolti májkrémet például otthon is elkészíthetjük, ahogyan az üdítőket is kiválthatjuk házi szörpökkel.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.