Puncstorta  recept
Puncstorta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Érdekességek

Ez a két legveszélyesebb ultrafeldolgozott élelmiszer – harmincéves kutatás eredményét közölték

Bolt vásárlás akciózás /Fotó: Shutterstock
Shutterstock
Nem minden feldolgozott élelmiszer veszélyes, de az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása kapcsolatban állhat többek között a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával. Most az is kiderült, melyek a legveszélyesebb ultrafeldolgozott élelmiszerek ebből a szempontból.

Szívproblémák miatt az Egyesült Államokban 33 másodpercenként hal meg egy ember, hazánkban pedig a halálozások közel feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Ahhoz, hogy ez változni tudjon, kiemelten fontos volna a szűrővizsgálatok felkeresése, illetve a minél egészségesebb életmód kialakítása, ugyanis a szív- és érrendszeri zavarok kialakulásában nagy szereppel bír a táplálkozás, pontosabban az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása.

A legrosszabbat a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek teszik a szervezetünkkel (Fotó: Shutterstock)
A legrosszabbat a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek teszik a szervezetünkkel (Fotó: Shutterstock)


Ultrafeldolgozott élelmiszer – mi is az?

Szinte minden élelmiszer, amit a boltok polcain találunk, feldolgozott, ugyanis a nyersanyagból mechanikai feldolgozás során állítják elő az árut. Feldolgozásnak minősül például, ha megmossák a salátát, ha felvágják a húst, ha pasztőrözik a tejet. Természetesen ettől nem lesz egészségtelen a zöldség, a hús vagy a tejtermék – vagyis nem minden feldolgozott élelmiszer káros.

Gondoljunk bele: feldolgozott élelmiszernek számít például a spenótfőzelék, még ha a kertben leszedett spenótból főzzük is, ebben az esetben ugyanis mi magunk végezzük a feldolgozást. Egészségtelen étel kerül így a tányérunkra? Nyilván nem – maximum arról beszélhetünk, nyersen vagy megfőzve hasznosulnak jobban a spenótban található értékes anyagok.

Ugyanakkor a feldolgozott élelmiszerek sem egyformák: a szakemberek több csoportra osztják az ételeket, alapanyagokat azok feldolgozottsági szintje szerint. A legtöbb gond a nagymértékben feldolgozott élelmiszerekkel van, ezek fogyasztásának kapcsolatát vizsgálják többek között a szívbetegségek és a rák kialakulásával összefüggésben.

A legegészségtelenebb ultrafeldolgozott élelmiszerek

Ultrafeldolgozott élelmiszernek számítanak például az üdítők, édesített gyümölcslevek, sport- és energiaitalok, levesporok, tömeggyártott és csomagolt, hidrogénezett zsírokkal, cukrokkal és egyéb adalékanyagokkal előállított péktermékek, a félkész termékek (mirelit pizza, hot dog, nuggets, halrudacska), a dobozos fagylaltok, a cukorkák, az édesített joghurtok, a parizer és a margarin.

Ultrafeldolgozott élelmiszernek számítanak a félkész termékek: mirelit pizza, hot dog, nuggets, halrudacska vagy a dobozos fagylaltok is (Fotó: Shutterstock)
Ultrafeldolgozott élelmiszernek számítanak a félkész termékek: mirelit pizza, hot dog, nuggets, halrudacska vagy a dobozos fagylaltok is (Fotó: Shutterstock)

Egy amerikai kutatásban több mint kétszázezer ember bevonásával vizsgálták harminc éven át, milyen szerepük lehet az elfogyasztott élelmiszereknek a betegségek kialakulásában. Arra jutottak, hogy a legkárosabbnak a mesterségesen édesített italok és a feldolgozott húsok számítanak magas hozzáadottcukor- és nátriumtartalmuk miatt – olvashatjuk az Agrokép összefoglalójában. A szakértők azt mondták, a lakosság egészségének megőrzése érdekében üdvös volna csökkenteni a nátrium, a telített zsírok és a hozzáadott cukrok mennyiségét bizonyos ultrafeldolgozott élelmiszerekben, a fogyasztóknak pedig azt javasolták, a mesterségesen édesített italokból és a feldolgozott húsokból mértékkel fogyasszanak, minél kevesebbet.

Persze nem kell lemondani kedvenceinkről, elég csavarni egyet azokon: a bolti májkrémet például otthon is elkészíthetjük, ahogyan az üdítőket is kiválthatjuk házi szörpökkel.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.