A táplálkozás és a mentális jóllét közötti kapcsolat egyre nagyobb figyelmet kap, és nem csupán a szakértők körében. A világ legboldogabb emberei az étkezési szokásaikkal is hozzájárulhatnak az örömteli mindennapjaikhoz. Ezek az emberek olyan ételeket fogyasztanak, amelyek támogatják az agy és a szív egészségét, csökkentik a stresszt és elősegítik a jó közérzetet. Nézzük meg, milyen élelmiszerek járulnak hozzá a boldogabb élethez!
A világ legboldogabb országai – például Dánia, Finnország, Svédország, Norvégia és Hollandia – nemcsak az életminőségükkel és társadalmi rendszereikkel tűnnek ki, hanem az étkezési szokásaik is hozzájárulhatnak az ott élők boldogságához.
A skandináv országok étrendje jelentős mennyiségű halat tartalmaz, különösen lazacot, heringet és makrélát. Ezek az élelmiszerek gazdagok ómega-3 zsírsavakban, amelyek bizonyítottan csökkentik a depresszió kialakulásának kockázatát, és támogatják a szív- és érrendszer egészségét.
Emellett az északi országok táplálkozásában fontos szerepet kapnak az olajos magvak és diófélék (például lenmag, dió, mandula), amelyek szintén hozzájárulnak a jó hangulathoz és az általános egészséghez. Gyakran fogyasztanak tejtermékeket is, például kefirt, joghurtot, amelyek probiotikumokban gazdagok, ezáltal támogatják az emésztést. Az egészséges bélflóra pedig szintén szorosan összefügg a mentális jólléttel.
A skandináv országok lakóinak életében a táplálkozás mellett fontos szerepe jut a természetnek, ami szintén hozzájárul a boldogsághoz. Az erdők, tavak és a hóval borított tájak közelsége segít a mentális jóllét fenntartásában.
A mediterrán étrend tele van friss zöldségekkel, olívaolajjal, teljes kiőrlésű gabonákkal, hüvelyesekkel és olajos magvakkal. Ezek az élelmiszerek mind-mind hozzájárulnak a stressz-szint csökkenéséhez, mérséklik a depresszió kialakulásának kockázatát, és alapjai lehetnek egy hosszú és egészséges életnek, mivel rengeteg antioxidánst és gyulladáscsökkentő tápanyagot tartalmaznak. Az olívaolaj például olyan egészséges zsírokat tartalmaz, amelyek elősegítik az agyműködést és védik az idegrendszert.
A mediterrán fogásokban rejlik a gyönyörű olaszországi nők titka is. Ha szeretnéd kipróbálni ezt az étrendet, ebben a korábbi cikkünkben részletes útmutatást és finom recepteket is találsz.
Ezekben a dél-európai országokban a jó minőségű alapanyagok mellett a közös étkezés is fontos szerepet játszik. Az ételek elfogyasztása családi vagy baráti körben közösségi élmény, ami szintén boldogabbá tesz.
A japán és koreai étrend rengeteg fermentált élelmiszert tartalmaz, például kimcsit. Az erjesztett élelmiszerek probiotikumokban gazdagok, amelyek támogatják a bélrendszer egészségét, így hozzájárulhatnak a jó közérzethez.
Japánban emellett sok matcha teát is fogyasztanak, ami tele van antioxidánsokkal és az L-theanin nevű vegyülettel. Az ital fogyasztása segíti a relaxációt és a nyugodt éberséget.
Emellett a boldogságuk titka a tudatos étkezésben is rejlik. A tradicionális japán ételek tápanyagban gazdagok, miközben kevés kalóriát tartalmaznak. Ráadásul az ott élők kis adagokat fogyasztanak, sosem eszik túl magukat. A fő szabály, hogy csak 80%-ig telítődjön a gyomor – írja a Life magazin. Lassan esznek és fókuszáltan, ez is segít elkerülni a túlevést.
A világ legboldogabb embereinek étrendjéből mi magunk is sokat tanulhatunk, és a következő alapelveket be is építhetjük a mindennapjainkba.
A kiegyensúlyozott táplálkozásnak egy finom desszert éppen úgy része lehet, mint egy zöldségekben gazdag saláta. Az étel nemcsak a testet tápáló „üzemanyag”, hanem örömforrás is egyben. (Ezt persze nem szabad összetéveszteni az érzelmi evéssel, melynek hátterében súlyos lelki okok állhatnak, amelyeket a saját érdekében mindenkinek érdemes feltárni.) Ezért a felhőtlen mindennapokhoz az édes falatok ugyanúgy hozzájárulhatnak – például ha elkészíted ezt a svéd mandulatortát, garantáltan jobb kedved lesz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.