Eggs Benedict (Benedek tojás)
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Parasztlángos (kenyérlángos)
Csupacsokis brownie
Körömpörkölt csülökkel
Káposztás tészta egyszerűen
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Hagymás rostélyos
Kínai szezámmagos csirke
Túrós pite
Reszelt túrós sütemény
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes polenta vagy puliszka
Mákos guba
Klasszikus kuglóf
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A boldogság, akár hisszük, akár nem, egy elsajátítható szokás, amelynek sokkal több köze van a táplálkozásunkhoz, mint elsőre gondolnánk. A világ legboldogabb emberei is jól tudják ezt, étrendjükben csupa olyan alapanyag kap helyet, amik hozzájárulnak a vidámabb napokhoz. Lássuk, melyek ezek.

A táplálkozás és a mentális jóllét közötti kapcsolat egyre nagyobb figyelmet kap, és nem csupán a szakértők körében. A világ legboldogabb emberei az étkezési szokásaikkal is hozzájárulhatnak az örömteli mindennapjaikhoz. Ezek az emberek olyan ételeket fogyasztanak, amelyek támogatják az agy és a szív egészségét, csökkentik a stresszt és elősegítik a jó közérzetet. Nézzük meg, milyen élelmiszerek járulnak hozzá a boldogabb élethez!

legboldogabb étrend
A táplálkozás és a boldogság között szorosabb az összefüggés, mint gondolnánk. A világ legboldogabb embereinek étrendje erre a bizonyíték
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

A legboldogabb országok

A világ legboldogabb országai – például Dánia, Finnország, Svédország, Norvégia és Hollandia – nemcsak az életminőségükkel és társadalmi rendszereikkel tűnnek ki, hanem az étkezési szokásaik is hozzájárulhatnak az ott élők boldogságához.

A skandináv országok étrendje jelentős mennyiségű halat tartalmaz, különösen lazacot, heringet és makrélát. Ezek az élelmiszerek gazdagok ómega-3 zsírsavakban, amelyek bizonyítottan csökkentik a depresszió kialakulásának kockázatát, és támogatják a szív- és érrendszer egészségét. 

Emellett az északi országok táplálkozásában fontos szerepet kapnak az olajos magvak és diófélék (például lenmag, dió, mandula), amelyek szintén hozzájárulnak a jó hangulathoz és az általános egészséghez. Gyakran fogyasztanak tejtermékeket is, például kefirt, joghurtot, amelyek probiotikumokban gazdagok, ezáltal támogatják az emésztést. Az egészséges bélflóra pedig szintén szorosan összefügg a mentális jólléttel. 

A skandináv országok lakóinak életében a táplálkozás mellett fontos szerepe jut a természetnek, ami szintén hozzájárul a boldogsághoz. Az erdők, tavak és a hóval borított tájak közelsége segít a mentális jóllét fenntartásában. 

Mediterrán diéta – az etalon

A mediterrán étrend tele van friss zöldségekkel, olívaolajjal, teljes kiőrlésű gabonákkal, hüvelyesekkel és olajos magvakkal. Ezek az élelmiszerek mind-mind hozzájárulnak a stressz-szint csökkenéséhez, mérséklik a depresszió kialakulásának kockázatát, és alapjai lehetnek egy hosszú és egészséges életnek, mivel rengeteg antioxidánst és gyulladáscsökkentő tápanyagot tartalmaznak. Az olívaolaj például olyan egészséges zsírokat tartalmaz, amelyek elősegítik az agyműködést és védik az idegrendszert.

A mediterrán fogásokban rejlik a gyönyörű olaszországi nők titka is. Ha szeretnéd kipróbálni ezt az étrendet, ebben a korábbi cikkünkben részletes útmutatást és finom recepteket is találsz.

Ezekben a dél-európai országokban a jó minőségű alapanyagok mellett a közös étkezés is fontos szerepet játszik. Az ételek elfogyasztása családi vagy baráti körben közösségi élmény, ami szintén boldogabbá tesz. 

közös étkezés
A közös étkezéseknek bizonyítottan hangulatjavító hatásuk van
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Fermentált örömök

A japán és koreai étrend rengeteg fermentált élelmiszert tartalmaz, például kimcsit. Az erjesztett élelmiszerek probiotikumokban gazdagok, amelyek támogatják a bélrendszer egészségét, így hozzájárulhatnak a jó közérzethez.

Japánban emellett sok matcha teát is fogyasztanak, ami tele van antioxidánsokkal és az L-theanin nevű vegyülettel. Az ital fogyasztása segíti a relaxációt és a nyugodt éberséget.

Emellett a boldogságuk titka a tudatos étkezésben is rejlik. A tradicionális japán ételek tápanyagban gazdagok, miközben kevés kalóriát tartalmaznak. Ráadásul az ott élők kis adagokat fogyasztanak, sosem eszik túl magukat. A fő szabály, hogy csak 80%-ig telítődjön a gyomor – írja a Life magazin. Lassan esznek és fókuszáltan, ez is segít elkerülni a túlevést. 

Mit vigyél magaddal?

A világ legboldogabb embereinek étrendjéből mi magunk is sokat tanulhatunk, és a következő alapelveket be is építhetjük a mindennapjainkba.

  • Fogyasszunk sok teljes értékű élelmiszert, például friss zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, valamint teljes kiőrlésű gabonákat.
  • Ne féljünk az egészséges zsíroktól (pl. olívaolaj, olajos magvak, halak).
  • Együnk ómega-3-zsírsavakban gazdag ételeket (pl. lazacot, lenmagot, diót).
  • Támogassuk a bélflóránkat rostokkal és fermentált ételekkel (pl. joghurt, kimcsi, kefir).
  • Sajátítsuk el a tudatos étkezés szokását – együnk nyugodtan, élvezzük az ízeket, és figyeljünk a testünk jelzéseire. 

Édes percek

A kiegyensúlyozott táplálkozásnak egy finom desszert éppen úgy része lehet, mint egy zöldségekben gazdag saláta. Az étel nemcsak a testet tápáló „üzemanyag”, hanem örömforrás is egyben. (Ezt persze nem szabad összetéveszteni az érzelmi evéssel, melynek hátterében súlyos lelki okok állhatnak, amelyeket a saját érdekében mindenkinek érdemes feltárni.) Ezért a felhőtlen mindennapokhoz az édes falatok ugyanúgy hozzájárulhatnak – például ha elkészíted ezt a svéd mandulatortát, garantáltan jobb kedved lesz.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.