Mivel a magfélék vitaminokban, ásványi anyagokban, enzimekben, esszenciális zsírsavakban, valamint fehérjékben gazdagok, ezért egészségünk érdekében fontos, hogy minél többször szerepeljenek az étrendünkben.
A chiamag nagyon jól beilleszthető a diétába, ugyanis rendkívül gazdag rostokban, ami nemcsak az emésztést fokozza, hanem az aprócska mag, saját tömegéhez képest minimum kétszeres mennyiségű folyadékot tud magába szívni, így hamar eltelíti a gyomrot. Szintén magas rosttartalmának köszönhetően lassítja a szénhidrátok lebontását, megelőzi a vércukorszint hirtelen emelkedését, ezáltal csökkenti az inzulinrezisztencia és a diabétesz kialakulásának esélyét. A csontok és a fogak egészségmegőrzésében is nagy szerepe van, valamint javítja a szívműködést és szabályozza a vérnyomást.
A tökmagban található kálium lassítja az öregedést, csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét, és védi a prosztatát a betegségektől. Ásványianyag-tartalma erősíti az immunrendszert, a benne lévő L-triptofánnak köszönhetően hangulatjavító hatással bír, így depresszió ellen is hatásos. Emellett fehérjében gazdag, amelynek fontos szerepe van az izomzat erősítésében, a bőr és a haj egészségének megőrzésében. Magas rosttartalma javítja az emésztést, továbbá magnéziumban is bővelkedik, amelynek fontos szerepe van az izom- és idegek erősítésében, a csontképzésben, a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában.
A lenmag gazdag B-vitaminokban és ásványi anyagokban, ezen kívül kiemelkedő a tiamin-, magnézium- és foszfortartalma, rostjai kedvezően befolyásolják a bélműködést. Emellett nagy segítségünkre lehet menopauza idején, ugyanis javítja az általános közérzetet, enyhíti a hőhullámokat. Lassítja az érelmeszesedési folyamatokat, erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, cukorbetegségre való hajlam esetén pedig kimondottan javasolt a rendszeres fogyasztása.
A kendermag tartalmazza mind a 20 aminosavat, beleértve azt a 9 esszenciális aminosavat is, ami a szervezetünk nem tud előállítani. A magban található fehérjét a szervezetünk kiválóan hasznosítja, ezzel erősíti a szöveteket, az izomzatot és az immunrendszerünket. Az Omega-3 zsírsavak csökkentik az ízületi gyulladást, a húgyhólyag-, valamint az egyéb krónikus bélgyulladásokat. Enyhíti a menstruációs görcsöket, sportolás után segíti az izmok regenerálódását.
A szezámmag kifejezetten gazdag kalciumban, magnéziumban, vasban, foszforban, B1-vitaminban, cinkben és rostokban. Emellett rendkívül értékes olajat tartalmaz, amely számos betegségre lehet gyógyír. Ízületi gyulladás esetén nem csak akkor segít, ha megesszük a magot, hanem akkor is, ha hidegen préselt, langyos olajával finoman átmasszírozzuk az érintett testrészt. A szezámmag csökkenti a vér koleszterinszintjét, továbbá a vérnyomást.
Forrás: Life
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.