Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Az egészséges táplálkozás egyik meghatározó része a változatos étkezés, amelybe az is beletartozik, hogy rendszeresen fogyasztunk különféle magvakat. De vajon melyek a legegészségesebbek?

Mivel a magfélék vitaminokban, ásványi anyagokban, enzimekben, esszenciális zsírsavakban, valamint fehérjékben gazdagok, ezért egészségünk érdekében fontos, hogy minél többször szerepeljenek az étrendünkben.

Mivel a chiamag nem tartalmaz glutént, ezért a gluténérzékenyek is fogyaszthatják / Fotó: Shutterstock
Mivel a chiamag nem tartalmaz glutént, ezért a gluténérzékenyek is fogyaszthatják / Fotó: Shutterstock

Chiamag

A chiamag nagyon jól beilleszthető a diétába, ugyanis rendkívül gazdag rostokban, ami nemcsak az emésztést fokozza, hanem az aprócska mag, saját tömegéhez képest minimum kétszeres mennyiségű folyadékot tud magába szívni, így hamar eltelíti a gyomrot. Szintén magas rosttartalmának köszönhetően lassítja a szénhidrátok lebontását, megelőzi a vércukorszint hirtelen emelkedését, ezáltal csökkenti az inzulinrezisztencia és a diabétesz kialakulásának esélyét. A csontok és a fogak egészségmegőrzésében is nagy szerepe van, valamint javítja a szívműködést és szabályozza a vérnyomást.

Tökmag

A tökmagban található kálium lassítja az öregedést, csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét, és védi a prosztatát a betegségektől. Ásványianyag-tartalma erősíti az immunrendszert, a benne lévő L-triptofánnak köszönhetően hangulatjavító hatással bír, így depresszió ellen is hatásos. Emellett fehérjében gazdag, amelynek fontos szerepe van az izomzat erősítésében, a bőr és a haj egészségének megőrzésében. Magas rosttartalma javítja az emésztést, továbbá magnéziumban is bővelkedik, amelynek fontos szerepe van az izom- és idegek erősítésében, a csontképzésben, a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában.

A tökmag magas rosttartalma javítja az emésztést / Fotó: Shutterstock
A tökmag magas rosttartalma javítja az emésztést / Fotó: Shutterstock

Lenmag

A lenmag gazdag B-vitaminokban és ásványi anyagokban, ezen kívül kiemelkedő a tiamin-, magnézium- és foszfortartalma, rostjai kedvezően befolyásolják a bélműködést. Emellett nagy segítségünkre lehet menopauza idején, ugyanis javítja az általános közérzetet, enyhíti a hőhullámokat. Lassítja az érelmeszesedési folyamatokat, erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, cukorbetegségre való hajlam esetén pedig kimondottan javasolt a rendszeres fogyasztása.

Kendermag

A kendermag tartalmazza mind a 20 aminosavat, beleértve azt a 9 esszenciális aminosavat is, ami a szervezetünk nem tud előállítani. A magban található fehérjét a szervezetünk kiválóan hasznosítja, ezzel erősíti a szöveteket, az izomzatot és az immunrendszerünket. Az Omega-3 zsírsavak csökkentik az ízületi gyulladást, a húgyhólyag-, valamint az egyéb krónikus bélgyulladásokat. Enyhíti a menstruációs görcsöket, sportolás után segíti az izmok regenerálódását.

A kendermagban található fehérjét remekül hasznosítja a szervezetünk / Fotó: Shutterstock
A kendermagban található fehérjét remekül hasznosítja a szervezetünk / Fotó: Shutterstock

Szezámmag

A szezámmag kifejezetten gazdag kalciumban, magnéziumban, vasban, foszforban, B1-vitaminban, cinkben és rostokban. Emellett rendkívül értékes olajat tartalmaz, amely számos betegségre lehet gyógyír. Ízületi gyulladás esetén nem csak akkor segít, ha megesszük a magot, hanem akkor is, ha hidegen préselt, langyos olajával finoman átmasszírozzuk az érintett testrészt. A szezámmag csökkenti a vér koleszterinszintjét, továbbá a vérnyomást.

Forrás: Life

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.