Hogy mi is a granola? Legegyszerűbben talán úgy fogalmazhatnánk, hogy egy felturbózott müzli, megsütve. Egy jó granola megfelelő arányban tartalmaz gabonaszemeket, gyümölcsöket és magvakat, és nincs benne cukor. Az édességét kókuszvirág nektár, agavé szirup, esetleg juharszirup vagy méz adja. Granolából sokféle kapható, sajnos a legtöbb hozzáadott cukrot, és ízfokozót tartalmaz. Ezért is érdemes otthon próbálkozni, és megsütni a saját granoládat.
Ha klasszikus, ropogós granolát szeretnél, az elkészítése 30-45 percet vesz igénybe – ennyi idő kell, míg előkészíted a hozzávalókat és a sütőben szépen megpirul minden alapanyag. A jó hír az, hogy öntöttvas serpenyőben sokkal hamarabb elkészül, így ha gyorsan szeretnél a reggeli joghurthoz vagy zabkásához házi granolát, megoldható.
Először a diót és/vagy más magvakat pirítsd meg közepes lángon. Ez nem tart tovább 5 percnél. Ezután mehet hozzá az édesítő és a zab. Közben folyamatosan mozgasd a serpenyőt! Amikor az összetevők gyönyörű aranybarna színben pompáznak, mehetnek bele az aszalt gyümölcsök.
Ha kihűlt, felturbózhatod olyan extra hozzávalókkal, mint a csokiforgács vagy a kókuszcsipsz.
A serpenyőben készített granolát – csakúgy, mint a sütőben készültet – jól záródó dobozban akár 3 hónapig is tárolhatod.
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.