Epres blondie
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen
Tárkonyos csirkeraguleves
Csupacsokis brownie
Farsangi szalagos fánk
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus grízgaluska leves
Zsemlegombóc
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Vadas marha
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kuglóf
Praktikus

Ha ezt látod a vágódeszkádon, akkor jobb, ha azonnal lecseréled!

A vágódeszka elengedhetetlen eszköz a konyhai előkészületek során, gyakran használjuk, mégsem érdemelt ki kiemelt figyelmet. Pedig fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az állapotát, és amennyiben szükséges, akkor cseréljük le – eláruljuk, mikor jön el ennek az ideje.

A vágódeszkák idővel elhasználódnak, barázdák, repedések, horzsolások keletkezhetnek rajtuk. Az imént említett sérülések könnyen csapdába ejthetik az apró ételdarabkákat és a folyadékot, amelyek ideális táptalajt biztosítanak a kórokozók számára. 

Vágódeszka
Érdemes rendszeresen ellenőrizni a vágódeszka felületét
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Alattomos kis rések

Nem elég, hogy a barázdák miatt szinte lehetetlen tökéletesen megtisztítani a vágódeszkát, mosogatás közben, ezekből az apró résekből könnyen átkerülhet a mosogatószivacsra a rések tartalma, amit észrevétlenül továbbvihetünk a következő edény felületére – írja a Simply Recipies

Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a deszka állapotát, és ha repedéseket, mély karcokat látunk rajta, akkor azonnal cseréljük le!

Melyik a jobb? A fa vagy a műanyag?

Ahogyan azt megírtuk, számos kutatást végeztek már azzal kapcsolatban, hogy kiderüljön, melyik típusú vágódeszka a jobb. A műanyag vágódeszkák esetében megállapították, hogy a kés használata során rengeteg mikroműanyag lemorzsolódik, amelyek bekerülnek az ételbe, és így bejutnak a szervezetünkbe.

Ezzel szemben a fa vágódeszka nemcsak jobb, de higiénikusabb választás is, mint a sima műanyag felületek. A kísérletek szerint a mosatlan, egy teljes éjszakára kint hagyott műanyag vágódeszkán jelentősen megnövekedett a baktériumok száma, a fán viszont alig jelentek meg kórokozók. A fa vágódeszka ugyanis képes önmagát fertőtleníteni az anyagában található csersavak miatt.

Lehet, hogy még megmenthető a vágódeszka

Érdemes tudni, hogy a fa vágódeszkáról egy dió segítségével el lehet tünteti a sérüléseket, karcolásokat. A dióval alaposan be kell dörzsölni a vágódeszka felületét, amelyet ezután már használhatunk is. A dió kitölti a réseket, a dióban található olaj pedig ápolja a deszka fafelületét. A deszkák ápolására több helyen is árulnak dióolajat, ezt kiválthatjuk egyszerűen egy dióbéllel is. Mutatjuk videón a varázslatot!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.