Zúzapörkölt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Finomfőzelék
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Hollandi mártás
Oroszkrémtorta
Kijevi csirkemell rizibizivel
Parasztlángos (kenyérlángos)
Tejszínes gombaleves
Mézes-mustáros csirkemell
Farsangi szalagos fánk
Mátrai borzaska
Klasszikus grízgaluska leves
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Körömpörkölt csülökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tojásos nokedli fejes salátával
Hagymás rostélyos
Az elmúlt években a hazai diótermeléssel sok probléma adódott: az időjárás és a kártevők miatt egyre csökken a termés, miközben az árak emelkednek. Ezeknek is köszönhető, hogy a kínálatban megjelent az olcsó import dió: szállítanak hozzánk Chiléből, Ausztráliából sőt Kínából is.

Magyarországon évszázadok óta termesztik a diót, de az intenzív ültetvényes diótermesztés a 20. században indult el igazán. A KSH adatai szerint jelenleg hazánkban a dió termőterülete 9,7 ezer hektár, amivel a harmadik legnagyobb területű gyümölcskultúra Magyarországon. Ennek ellenére egyre több helyen találkozhatsz import dióval.

Dió
A magyar dió világszerte ismert / Fotó: Shutterstock

Kevesebb a dió

A dió 2023. évi termése 5,5 ezer tonna volt, ami 15 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. Szakértők szerint a bőséges májusi csapadék, a növényegészségügyi problémák és a nyári aszály miatt 2024-ben kevesebb dió termett, mint az előző évben. A KSH adataiból kiderült, hogy Magyarországon a dióbél importjának mennyisége 1168 tonnára (+69 százalék), értéke 1,86 milliárd forintra (+68 százaléka) nőtt 2024. január és november között az előző év azonos időszakához képest. 

  • A dióbélexport volumenében 207 tonnára (+39 százalék), értékben 484,8 millió forintra (+54 százalék) nőtt ugyanekkor.
  • A héjas dió importált mennyisége 8,7 tonnáról 182 tonnára, értéke 17 millió forintról 192 millió forintra emelkedett egy év alatt.
  • A héjas dió kivitele volumenében 84,8 tonnára (-66 százalék), értéke 91,9 millió forintra (-62 százalék) csökkent ugyanekkor.

Így alakult a dió ára

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a 2024-ben betakarított hazai dióbelet 5 százalékkal magasabb (3692 forint/kilogramm) áron értékesítették a 2024. 40. hét és a 2025. 2. hét között az előző év azonos időszakához képest. Az import dióbelet a belföldinél alacsonyabb, 3656 forint/ kilogramm (+11 százalék) átlagáron kínálták ugyanekkor. A 3. és a 6. hét között 3488 forint/kilogramm (-2 százalék) átlagáron kínálták az import terméket.

Dió
A magyar dió helyett egyre több helyen távoli országokból importált dió kapható / Fotó: Shutterstock 

Népszerű a magyar dió, de…

A magyar diót kiváló minősége miatt külföldön is keresik és elismerik, de az utóbbi időben már fokozatosan kiszorul a kínálatból. Ahhoz, hogy javuljon a helyzet, növelni kellene az üzemi termésátlagokat. A termesztés hatékonyságának növelése érdekében elengedhetetlen a termesztéstechnológia fejlesztése, a művelési rendszer korszerűsítése, elsősorban jobban kezelhető, termőrészekkel végig berakódott koronaforma kialakítása, mellyel a növényvédelem problémái is – az egyébként jellemző sűrű koronában – problémamentesen megoldhatóak lennének.

Miért szeretjük a diót?

A dió egészséges, ízletes és rendkívül sokoldalúan felhasználható, így nem véletlen, hogy sokak kedvence. 

  • Egészséges és tápanyagokban gazdag

A dió egészségügyi hatásai kiemelkedőek, mivel tele van egészséges zsírokkal különösen omega-3 zsírsavval –, amelyek támogatják a szív- és érrendszer egészségét. Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban (E-vitamin, B-vitaminok) és ásványi anyagokban (magnézium, kálium, cink), így csökkenti a szervezetben zajlódó gyulladásos folyamatokat, hozzájárul az agy egészségéhez, a bőr szépségéhez.

  • Finom, jellegzetes ízű

A dió karakteres, kissé édeskés, földes íze miatt rengeteg ételhez illik. Nyersen is finom, de pirítva még intenzívebb aromát kap. Sós és édes ételekhez is kiváló.

  • Jól használható sütéshez és főzéshez

A dió az egyik legnépszerűbb sütemény-alapanyag, hiszen tökéletesen illik tésztákba, készülhet belőle krém, töltelék – gondolj csak a zserbóra vagy a diós pitére. Sós ételekhez is remek, például salátákban, sajtokkal vagy akár húsételek ropogós kéregként is megállja a helyét.

Dió
Finom és egészséges, nem is kérdés, hogy szeretjük! / Fotó: Shutterstock 

Ezeket a diós süteményeket érdemes elkészíteni

Recept
Egyszerű
Almás-diós bögrés muffin
45 perc
8 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Diós-csokis pite
60 perc
6 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Rafinált
Klasszikus macskaszem
60 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Rafinált
Zserbó – az eredeti recept
90 perc
6 adag
Költséges
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
A legfinomabb diós kocka
60 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Rafinált
Dióhabbal töltött rudacskák (Főispán)
40 perc
8 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

 

Recept
Egyszerű
Csokis-diós banánkenyér
90 perc
6 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

 

(Forrás)

(Kiemelt fotó: Shutterstock)

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.