Te hol vásárolod a diót? Nem mindegy, mi kerül a süteménybe!

Magyarországon évszázadok óta termesztik a diót, de az intenzív ültetvényes diótermesztés a 20. században indult el igazán. A KSH adatai szerint jelenleg hazánkban a dió termőterülete 9,7 ezer hektár, amivel a harmadik legnagyobb területű gyümölcskultúra Magyarországon. Ennek ellenére egyre több helyen találkozhatsz import dióval.
A dió 2023. évi termése 5,5 ezer tonna volt, ami 15 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. Szakértők szerint a bőséges májusi csapadék, a növényegészségügyi problémák és a nyári aszály miatt 2024-ben kevesebb dió termett, mint az előző évben. A KSH adataiból kiderült, hogy Magyarországon a dióbél importjának mennyisége 1168 tonnára (+69 százalék), értéke 1,86 milliárd forintra (+68 százaléka) nőtt 2024. január és november között az előző év azonos időszakához képest.
Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a 2024-ben betakarított hazai dióbelet 5 százalékkal magasabb (3692 forint/kilogramm) áron értékesítették a 2024. 40. hét és a 2025. 2. hét között az előző év azonos időszakához képest. Az import dióbelet a belföldinél alacsonyabb, 3656 forint/ kilogramm (+11 százalék) átlagáron kínálták ugyanekkor. A 3. és a 6. hét között 3488 forint/kilogramm (-2 százalék) átlagáron kínálták az import terméket.
A magyar diót kiváló minősége miatt külföldön is keresik és elismerik, de az utóbbi időben már fokozatosan kiszorul a kínálatból. Ahhoz, hogy javuljon a helyzet, növelni kellene az üzemi termésátlagokat. A termesztés hatékonyságának növelése érdekében elengedhetetlen a termesztéstechnológia fejlesztése, a művelési rendszer korszerűsítése, elsősorban jobban kezelhető, termőrészekkel végig berakódott koronaforma kialakítása, mellyel a növényvédelem problémái is – az egyébként jellemző sűrű koronában – problémamentesen megoldhatóak lennének.
A dió egészséges, ízletes és rendkívül sokoldalúan felhasználható, így nem véletlen, hogy sokak kedvence.
A dió egészségügyi hatásai kiemelkedőek, mivel tele van egészséges zsírokkal – különösen omega-3 zsírsavval –, amelyek támogatják a szív- és érrendszer egészségét. Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban (E-vitamin, B-vitaminok) és ásványi anyagokban (magnézium, kálium, cink), így csökkenti a szervezetben zajlódó gyulladásos folyamatokat, hozzájárul az agy egészségéhez, a bőr szépségéhez.
A dió karakteres, kissé édeskés, földes íze miatt rengeteg ételhez illik. Nyersen is finom, de pirítva még intenzívebb aromát kap. Sós és édes ételekhez is kiváló.
A dió az egyik legnépszerűbb sütemény-alapanyag, hiszen tökéletesen illik tésztákba, készülhet belőle krém, töltelék – gondolj csak a zserbóra vagy a diós pitére. Sós ételekhez is remek, például salátákban, sajtokkal vagy akár húsételek ropogós kéregként is megállja a helyét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.