A ropogós, sült tökmagot nagyon egyszerű elkészíteni, az íze pedig szinte függőséget okoz, annyira finom. A legjobb, hogy a tökmag az egészségnek is jót tesz: magas a fehérje- és a rosttartalma, gazdag ásványi anyagokban, például cinkben és vasban. Legközelebb, ha tököt sütsz, a magokra is érdemes egy kis figyelmet fordítanod.
1. lépés
Melegítsd elő a sütőt 150 fokra. Egy nagy tepsit bélelj ki alufóliával és vékonyan kend ki vajjal vagy olajjal. (Ez nagy segítség lesz a tepsi tisztításánál.)
2. lépés
Kapard ki a magokat egy nagyobb kanál segítségével. A magokkal együtt bőven jönnek majd a szálak, rostok.
3. lépés
A tökmagot meg kell tisztítani a nyálkás, szálkás tökhústól, mert különben a mag pirul majd szépen, egyenletesen. A rostos szálakat elég nehéz eltávolítani, de ha a kikanalazott magos-szálas masszát szűrőedényben hideg folyó víz alá teszed, a víz meglazítja a szálakat és ujjbeggyel könnyedén ki tudod húzni a magokat.
4. lépés
Miután eltávolítottad a legtöbb pépes, szálas darabot, ideje előkészíteni a magokat a fűszerezéshez. A leöblített tökmagokat töröld egy papírtörlő segítségével szárazra. A túl sok víz ugyanis gőzölöghet a sütőben, és nem lesz eléggé roppanós a végeredmény. Ezenkívül a fűszerek is jobban tapadnak a száraz magvakhoz.
5. lépés
A következő lépés a fűszerezés: megszórhatod a magokat sóval, borssal, fokhagymaporral vagy worcestershire szósszal is, sőt még a sütőtök fűszerkeveréket is kipróbálhatod. Bármelyik ízprofilt választod, egy kis tálban keverd össze a fűszereket kevés vajjal vagy olajjal, és ezt a keveréket csorgasd a magokra. Alaposan keverd el, hogy minden magot bevonjon a fűszeres máz.
6. lépés
Egy rétegben terítsd szét el a magokat az előkészített tepsiben. Süsd 45 percig, időnként megkeverve. Így elősegítheted az egyenletes barnulást.
7. lépés
A 150 fokon történő sütés elősegíti, hogy a tökmag kívül-belül egyenletesen megsüljön anélkül, hogy megégne. De ahhoz, hogy ropogós legyen a tökmag, 45 perc után növelni kell a sütő hőmérsékletét 220 fokra. 5 perc alatt a magok enyhén megbarnulnak és megszáradnak.
8. lépés
Igazából ez már a tálalás. Eheted melegen, de rácsra téve hagyhatod kihűlni és légmentesen záródó dobozban tárolhatod. Nemcsak önmagában finom csemege a pirított tökmag: diós íze remekül illik granolákba, de adhatod salátákhoz, levesekhez is.
A tökmagot be kell áztatni sütés előtt?
Vannak, akik pörkölés előtt beáztatják a tökmagot – azt mondják, hogy ez segít extra ropogóssá tenni a magokat. Mi úgy tapasztaltuk, hogy a magok áztatása nem sokat változtatott a ropogósságon. Ha azonban mégis beáztatod a magokat, sütés előtt alaposan szárítd meg őket. Ellenkező esetben a sütőben gőz keletkezhet, amitől a magvak ropogós helyett rágóssá válhatnak.
A pirított tökmag megromlik?
Más típusú diófélékhez és magvakhoz hasonlóan a pörkölt tökmag is avasodhat. A pirított tökmagot légmentesen záródó edényben legfeljebb 2 héti tárolhatod. Legfeljebb 3 hónapra le is fagyaszthatod, de lehet, hogy nem lesznek olyan ropogósak a szemek, mint a fagyasztás előtt. A nyers tökmag 2-3 napig áll el. Nyersen is lefagyaszhatod, de csak mosás és szárítás után tedd a mélyhűtőbe légmentesen záródó edényben vagy zacskóban.
A tökmag héja ehető?
Igen, meg lehet enni a héját, semmi bajod nem lesz tőle.
Miért rágós a pörkölt tökmag?
Számos oka lehet annak, hogy a pörkölt tökmag állaga nem az igazi:
- sütés előtt túl sok pép tapadt a magokhoz,
- nedvesen tetted be a sütőbe a magokat;
- sok magot tettél a serpenyőbe;
- nem sütötted elég sokáig magokat;
- nem magas hőmésékleten fejezted be a sütést.
Melyik sütőtök magja a legjobb a sütéshez?
A piacon kapható szinte összes tök magját megpiríthatod, valójában még a takarmányozásra használt tökfélék magját is. Egyébként az üzletekben kapható, zöld színű, héjatlan (valójában csak a belső, nagyon vékony héjjal rendelkező) tökmag az úgynevezett olajtökből származik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.