A tészta hozzávalóit a robotgép táljába tesszük, és a dagasztóspirállal addig gyúrjuk, míg összeáll.
Enyhén lisztezett munkafelületen addig dagasztjuk kézzel, míg sima felületű, lágy tésztát kapunk.
Kigömbölyítjük, sütőpapírra tesszük, és olvasztott zsírral vagy vajjal lekenjük a tésztagombócot. Egy nagy tálat a tetejére borítunk, és 20 percig hagyjuk pihenni.
Míg a tészta pihen, meghámozzuk az almákat, kivesszük a magházukat, és nagyobb szeletekre vágjuk, vagy lereszeljük, majd meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon meg.
A sütőt előmelegítjük 210 fokra, és egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A pult vagy az asztal tetejét leterítjük egy tiszta abrosszal vagy lepedővel, és meghintjük vékonyan liszttel.
A pihentetett tésztát a lisztezett felületre tesszük, és a kézfejünkkel óvatosan kihúzogatjuk akkorára, mint az asztallap. Az a jó, ha kissé le is lóg a széleken. A lelógó, vastagabb tésztaszéleket egy éles késsel körben levágjuk.
A réteslapot megkenjük olvasztott vajjal vagy zsírral, és megszórjuk zsemlemorzsával.
A tészta felületén eloszlatjuk az almát, úgy, hogy az alsó szélen szabadon hagyunk egy 3 cm-es csíkot.
Egyenletesen meghintjük az almát a fahéjjal elkevert cukorral, majd rászórjuk a mazsolát.
A tészta üresen maradt részét a töltelékre hajtjuk, majd az abrosz segítségével felcsavarjuk a rétest.
Három egyforma hosszú részre osztjuk a rétest, az osztásoknál az ujjunkkal vagy a tenyerünk élével összenyomjuk a tésztát, majd egy éles késsel elvágjuk.
Behajtjuk a rétesek végeit, és egy határozott mozdulattal az előkészített tepsire tesszük őket.
A rétesek tetejét lekenjük olvasztott vajjal vagy zsírral, és a tepsit az előmelegített sütőbe tesszük.
210 fokon 10 percig sütjük, majd levesszük a hőmérsékletet 130 fokra, és további 20-25 perc alatt megsütjük a réteseket.
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórva, szeletelve tálaljuk.
Nézd meg videón, hogyan készül az apfelstrudel, az osztrák almás rétes!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.