Zsemlegombóc
Kijevi csirkemell rizibizivel
Oroszkrémtorta
Zúzapörkölt
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Farsangi szalagos fánk
Körömpörkölt csülökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell
Hagymakrémleves
Klasszikus grízgaluska leves
Toros káposzta
Dubarry-csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Vadas marha
Mákos guba
Túrós pite
Több évnyi győzködés után Robert De Niro színész javaslatára nyitotta meg első éttermét a világhírű séf, Nobu Matsuhisa. A márka sikere azóta is töretlen, világszerte 54 étteremből, köztük a budapestiből, és 20 hotelből áll a NOBU kollekció.

Nobuyuki Matsuhisa a japán hagyományokhoz híven végig járta a ranglétrát ahhoz, hogy húsz éves korára sushiszakács lehessen. A mosogatással és kisegítő feladatokkal tarkított út során nem csupán a hagyományos japán kulináriával, hanem az európai konyhákkal is megismerkedett. Matsuhisa Peruban kezdte éttermesként a karrierjét, majd 1987-ben Los Angelesbe költözött, ami mondhatni fordulópont volt az életében. Itt nyitotta meg Matsuhisa nevű éttermét, amely hamar a hírességek egyik legfelkapottabb helyévé vált, Robert De Niro, a Keresztapa és a Dühöngő bika című filmekért Oscar-díjat kapó színész 1988-ban látogatta meg először az éttermet, ahol egyre gyakoribb vendég lett. De Niro már 1989-ben azt javasolta Matsuhisának, hogy nyisson egy éttermet a New York-i Tribecában. Ez végül öt évvel később valósult meg, 1994. szeptember 17-én megnyílt az első NOBU.

A budapesti NOBU 15 éve nyitott meg
FOTÓ: NOBU BUDAPEST

Mitől különleges a Nobu?

Nobu tradicionális japán ételeit Tokióban szerzett tapasztalataira alapozta, de csak azt követően vált népszerűvé a japán ételekhez való hozzáállása, hogy azokat perui hatásokkal fuzionálta. A séf felismerte, hogy az étel olyan kulturális erő lehet, mint a divat és a művészet. Stratégikusan „Nobu-style”-nak nevezte el konyháját, hogy mentesítse magát a hagyományos japán konyha szigorától.

Matsuhisa soha nem erőltette, hogy a vendégei mindenképpen azt egyék meg, amit ő elkészített; ehelyett inkább úgy változtatta az ételeket vagy a recepteket, hogy azok is beleszeressenek, akik egyébként idegenkednek például a nyers haltól. 

Nobu Budapesten

A japán gasztronómia rajongói Közép-Európában elsőként Budapesten kóstolhatták meg a Nobu világhírű specialitásait, amikor 2010-ben megnyitotta kapuit az étteremlánc hely egysége. Schreiner Gábor executive séf a kezdetektől részese az budapesti étterem sikersztorijának. Az ő feladata ötvözni a hagyományos japán konyhát Dél-Amerika fűszeres, tüzes ízvilágával.

Schreiner Gábor beavatott minket a NOBU világába. Elmondta, hogy Nobu-san mindig kóstol, és ha talál valamit, ami nem tetszik neki, lehet az a legegyszerűbb dolog, akkor azt megváltoztatja, és ugyanazon a napon minden séf, aki alatta dolgozik, értesül erről a változtatásról. Persze vannak olyan ételek, amit Nobu-san 35 éve ugyanúgy készít, a saját éttermeiben 30 éve nem változtattak a receptúrán. A budapesti étterem executive séfje szerint sikerük egyik titka az alázatos munka, a másik a tisztelet és a családiasság.

Schreiner Gábor, executive séf szerint sikerük titka az alázat, tisztelet és a családiasság 
FOTÓ: NOBU BUDAPEST

- Budapesten a többi helyszínhez viszonyítva egy kisebb városban működtetünk egy kisebb éttermet, de bárkivel is találkoztam a cégtől, mindenki ugyanannyira tiszteletben tartott, mint bármelyik másik séfet – mesélte Schreiner Gábor. - Mikor az Egyesült Államokban bemutatkoztam az amerikai séfeknek, akik közül a legtöbben nem tudták, hogy Magyarország egyáltalán hol van, ugyanúgy maguk közé fogadtak és tisztelettel voltak irántam. És ez nem csak a konyhára igaz, az étterem managementjére is. 

Schreiner Gábor felidézett egy indulás előtti történetet. Nagy kérdés volt ugyanis a halak minősége, hogy honnan érkezik az alapanyag. 

- A NOBU Budapest nyitásának ötlete előtt pár évvel Nobu-san eljött Magyarországra, és végigjárta a halkereskedőket, hogy mi elérhető nálunk. A kereskedő aztán felhívott, hogy képzeljem, felültették egy magánrepülőre és elvitték a londoni NOBU-ba, hogy megmutassák, hogy működik az étterem. Ennek már majdnem 20 éve, azóta már 50 étterem van és Nobu-san is 75 éves, úgyhogy ilyen persze már nem történik, de ezért olyan ő, amilyen, és ezért tudjuk, hogy milyen magas szintet képvisel – mondta Schreiner Gábor.

A japán konyha szerelmesei itt nem csalódnak
FOTÓ: NOBU BUDAPEST

Az étterem nem titkoltan a világsztárok körében is felkapott. A budapesti NOBU-ban is több magyar és külföldi sztár is megfordult már, de, hogy pontosan kik, az titok. A NOBU-ban alapfilozófia, hogy a magánélet szent és sérthetlen, legyen szó akár hírességről, akár civil emberről. A dolgozók nem készíthetnek közös képet és nem kérhetnek autogramot egy hírességtől, még akkor sem, ha kedvencük látogat el hozzájuk. A budapesti étterem vezetőitől annyit azonban megtudtunk, hogy egy a párizsi olimpián aranyérmet nyerő magyar sportoló a versenyei előtt rendszeresen náluk vacsorázik a családjával, testvéreivel. 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.