Az már bizonyítást nyert, hogy a ma már népbetegségnek számító elhízás, az egyre több embert érintő szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú diabétesz kialakulásáért elsősorban az egészségtelen táplálkozás tehető felelőssé. A nagy mennyiségben fogyasztott finomított, tartósított, ízfokozókkal és adalékanyagokkal felturbózott ételek nem tesznek jót az emberi szervezetnek. Ha nem is követsz nyers diétát, amit lehet – főleg a zöldségeket és a gyümölcsöket – fogyaszd nyersen! Mivel ezek az élelmiszerek nem esnek át hőkezelésen, megmarad bennük a sok vitamin és ásványi anyag, továbbá a nyers ételek magas víz- és rosttartalma teltségérzetet kelt, és segíti az emésztés folyamatát.
Íme a lista, hogy mely zöldségeket és gyümölcsöket edd inkább nyersen:
Sokakat már a főtt brokkoli gondolatával is ki lehet üldözni a világból – vajon téged is? Ha nem szereted főve, kóstold meg nyersen! A brokkoli ugyanis az egyik azok közül a zöldségek közül, amelyeket jobb nyersen fogyasztani. Nagy mennyiségben tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek segítenek megelőzni a daganatos betegségeket, szívbetegségeket, a szervezetben kialakuló gyulladásokat és a depressziót. Ezeket a vegyületeket a szervezet gyorsabban tudja haszonsítani, ha a brokkoli nyers. Egy 2009-es tanulmány pedig megállapította, hogy a főzés során jelentősen csökken a C-vitamin tartalma is, ami pedig erős antioxidáns.
A hagymában nagy mennyiségben található kvercetin flavonoid, és ennek köszönheti egészségvédő hatását. Ha nyersen fogyasztod, maximalizálod például a rákellenes hatását, hiszen a főzés csökkenti a hagymában található fitokemikáliák jótékony hatásait. A hagyma az allium zöldségfélék családjába tartozik, ami azt jelenti, hogy olyan vérlemezke-gátló szereket tartalmaz, amelyek megelőzhetik a szív- és érrendszeri betegségeket. Ha a nyers hagymát főzni vagy sütni kezded, a jótékony tulajdonságok 30 perc alatt teljesen eltűnnek.
A nyers fokhagyma ugyanúgy, mint a hagyma védi a szív- és érrendszert. Már 20 perc melegítés hatására megszűnik antibakteriális hatása és mindössze egy percnyi mikrózás tönkreteszi a rákellenes hatását.
Az áfonya több antioxidánst tartalmaz, mint bármely más gyümölcs, nagyrészt a nagy mennyiségű polifenolnak köszönhetően. Ha nyersen eszed az áfonyát, minden egészségügyi előnyét élvezheted, ám a sütés vagy a főzés jelentősen csökkenti a polifenolok szintjét, így jótékony hatásait is.
A sült paprika gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így szinte minden étkezéshez jó. Ennek ellenére jobb, ha nyersen fogyasztod, mert nagyszerű C-vitamin forrás, és a magas hőmérséklet jelentősen csökkenti a C-vitamin tartalmát.
A kelkáposztában található nagy mennyiségű C-vitamin erősíti az immunrendszert, mivel hozzájárul a káros szabad gyökök megfékezéséhez. Ezen kívül hidratál, antioxidánsokkal látja el a szervezetet, és serkenti az anyagcserét. Gazdag aminosavakban, melyek a gyulladások ellen hatékonyak, segít a méregtelenítésben. Mindezek a jótékony tulajdonságok azonban csak nyersen érvényesülnek…
A cékla nagy mennyiségű rostot, folátot (a B9-vitamin egyik formája), C-vitamint és mangánt tartalmaz – nyersen. A főtt cékla folsavtartalmának, valamint egyéb vitaminjainak és ásványi anyagainak 25 százalékát elveszíti. Dobd fel a salátádat reszelt nyers céklával, vagy készíts almás-céklás salátát. Köretként, de tízóraira, uzsonnára is fogyaszthatod.
A grillezett ananász egzotikus kiegészítője lehet bármely sült húsnak, de jótékony hatásait így nem élvezheted. A friss ananászlé hatékonyabban csökkenti a gyulladást, amit kutatók a benne lévő bromelain enzimnek tulajdonítanak. (A bromelain gyulladáscsökkentő szer, hatása ugyanolyan, mint a nem szteroid gyulladáscsökkentő szereké, ráadásul kevesebb mellékhatást tapasztaltak fogyasztásuk után.)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.