Csikós tokány recept
Csikós tokány
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Praktikus

Így futtasd fel az élesztőt a tökéletes kelt tésztához

Élesztő cikk
A különféle kalácsok, kuglófok, bukták, fánkok, pogácsák, avagy a kelt tészták az élesztőtől nőnek könnyűvé, levegőssé. Mondhatjuk úgy is: az élesztő a kelt tészta lelke, így, ha az nem tökéletes, a sütemények sem lesznek azok. Nézzük, milyen buktatók adódhatnak az élesztő felfuttatása közben. Annyit elárulhatunk: már a vásárlásnál résen kell lenni!

Az élesztőt friss és szárított formában találjuk meg az üzletekben. Mindkettő vásárlásánál nagyon fontos szempont – illetve a legfontosabb – a csomagolásra ütött dátum, amely jelöli, hogy meddig őrzi meg a minőségét, meddig használható fel. A dátum ellenére sok esetben a friss sütőélesztő előbb tönkre megy, de gyakorlott szemmel könnyedén kiszűrhetjük a rossz élesztőt. A jó minőségű, friss élesztőnek halvány bézs a színe, enyhe szürkés fénnyel. Savanykás illata nem szúrós, nem kellemetlen. Rugalmas, jó állagú, nem morzsolódik, inkább kagylósan törhető.

A lejárati dátum ellenére a friss élesztő előbb tönkre mehet, de gyakorlott szemmel könnyedén kiszűrhetjük a rossz élesztőt (Shutterstock)
A lejárati dátum ellenére a friss élesztő előbb tönkre mehet, de gyakorlott szemmel könnyedén kiszűrhetjük a rossz élesztőt (Shutterstock)

Így futtasd fel az élesztőt!

A friss sütőélesztőt minden esetben a hűtőben tároljuk, és ha nem használjuk fel az egészet, akkor gondoskodjunk róla, hogy a maradék jól becsomagolva kerüljön vissza a hűtőbe. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy az élesztő még felhasználható, akkor próbától csupán egy keveset futtassunk fel. Ez ugyan kis időt vesz igénybe, de még mindig jobb, mint ha a kifulladt élesztő miatt menne tönkre a kenyér vagy a kelt sütemény.

Épp azért, mert a friss élesztő csúnyán kibabrálhat velünk, biztonságból érdemes otthon tartani szárított élesztőt is. A lejárati dátum figyelembevételével felhasználandó élesztő esetében is megvizsgálhatjuk, hogy működik-e még. Ha cukros meleg vízbe téve 10-15 perc után szépen felhabosodik, akkor bátran süthetünk vele.

Néhány egyszerű alapszabály betartásával csodás lesz a kelt tészta (Shutterstock)
Néhány egyszerű alapszabály betartásával csodás lesz a kelt tészta (Shutterstock)

Felfuttatás nélkül is használható az élesztő

A szárított élesztőt futtatás nélkül is a tésztához adhatjuk, így idő hiányában ezzel az élesztőtípussal is tudunk kenyeret, lekváros buktát vagy bármilyen más péksüteményt készíteni. 50 deka liszthez nagyságrendileg 1 csomag (7 gramm) szárított élesztőre van szükség, de minden esetben az a recept az irányadó, amelyből dolgozunk.

A friss élesztőt ugyanakkor mindig célszerű felfuttatni, mielőtt a tésztához adjuk. Nagy valószínűséggel akkor is jó munkát végez az élesztő, ha ezt a lépést kihagyjuk, de a felfuttatott élesztő sokkal hamarabb elkezd dolgozni a tésztában, hiszen a meleggel és a cukorral mindent megkapott, amire szüksége van.

A túl meleg folyadék, és a túl sok cukor sem használ az élesztőgombáknak (Shutterstock)
A túl meleg folyadék, és a túl sok cukor sem használ az élesztőgombáknak (Shutterstock)

Fontos szabályok, hogy az élesztő megfelelően fusson fel

A túl meleg folyadék, valamint a túl sok cukor nem használ az élesztőgombáknak. Figyeljünk rá, hogy 36-37 foknál ne legyen melegebb a tej, amiben felfuttatjuk az élesztőt, és cukrot is csak mértékkel (1 mokkáskanál) adagoljuk hozzá. Fél kilónyi liszthez nagyjából 2,5 dkg friss élesztőre van szükség, ha csak az adott recept másként nem írja elő.

Ha megfelelően futott fel az élesztő, akkor nincs más dolgunk, mint a tészta többi alkotóelemével összekeverni, dagasztani, majd meleg helyen hagyni, hogy a liszt keményítőjéből és a cukorból széndioxidot termeljen az élesztő, így kelesztve meg a tésztát.

Élesztő, a vitaminbomba

Az élesztő amellett, hogy a kelt tészták varázslatával bír, még nagyon egészséges is. Rengeteg vitamin található meg benne, főleg B-vitamin összetétele remek, de gazdag kálium és nátrium forrás is. Emésztési zavarok, gyomorégés ellen is jó, de régóta használják bőrproblémák kezelésére is. Vigyázat, ezen jó tulajdonságai csak nyersen történő fogyasztása mellett érvényesülnek!

Ajánljuk még

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.