A tapadásmentes serpenyők nagyon hasznos konyhai eszközök, bennük rántottát, tükörtojást, natúr vagy roston sült húsokat, pirított zöldségeket is játszi könnyedséggel lehet elkészíteni. Nem tapadnak le a húsok, a zöldségek, mégis alaposan átpirulnak, ráadásul a tapadásmentes serpenyő tisztítása is gyerekjáték. Mégis, a mosogatás során követhetjük el a legnagyobb hibákat, amik tönkreteszik a serpenyő tapadásmentes bevonatát.
A tapadásmentes serpenyőket csakis kézzel, puha szivaccsal szabad elmosogatni, tilos kefével, dörzsiszivaccsal durván nekiesni, és ugyanígy nem ajánlott a súrolószerek használata sem. A tapadásmentes serpenyőket nem szabad hosszú időre beáztatni, vagy egész éjszakán át a mosogató aljában hagyni, ugyanis hosszú távon ezek is károsítják a bevonatot.
Sütés-főzés során kerüljük az extrém magas hőmérsékletet, valamint a fém eszközök használatát, ezek helyett váltsunk fából vagy hőálló műanyagból, szilikonból készült eszközökre.
Egy interneten terjedő trükk szerint a már nem funkcionáló tapadásmentes serpenyőt újra tapadásmentessé tehetjük, ha sót hevítünk benne. A videóban az látható, hogy a serpenyőt először kézzel, mosogatószerrel megtisztítják, majd elöblítik.
Ezután a gázra kerül a serpenyő és egy nagy adag konyhasót öntenek bele és ezt kezdik hevíteni, egészen addig, amíg halványan barnás színe nem lesz a sónak. A sót ezután kiöntik, majd egy nedves papírtörlővel tisztára törlik a serpenyőt, ami így használatra is kész.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.