Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Érdekességek

Honnan tudod, hogy jó minőségű a csokoládé? Ezekre a jelekre figyelj!

A jó minőségű alapanyagokon múlhat a sütemény íze, állaga, tökéletessége, ezért jó, ha tudjuk, milyen szempontokat vegyünk figyelembe a vásárláskor. A csokoládé megválasztása is kardinális pont, de a következő tippek ismeretében már nem kell aggódnunk, hogy nem megfelelő minőségűt választunk.

Az ünnepi sütés-főzés időszakában egészen biztosan több csokoládét vásárolunk, mint általában. Mivel közkedvelt édességről van szó, mindenkinek megvan a kedvence csemegéje, de lehet, hogy a desszertbe nem az lesz a legjobb választás. Az ízlésünk mellett hagyatkozzunk a tényekre is – az alábbi szempontokat legalábbis érdemes figyelembe venni.  

A megfelelő csokoládé kiválasztásán múlthat a desszertünk íze, állaga, tökéletessége
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ne ezen spóroljunk

Akárcsak egy jó bor esetében, a kiváló minőségű csokoládé árán sem érdemes spórolni. Nem kell feltétlenül a legdrágábbért nyúlni, de célszerű megkeresni az ár-érték arányban számunkra legmegfelelőbbet. A prémium csokoládék picit drágábbak, azonban jobb minőségű terméket kapunk. 

Kevesebb összetevő, jobb minőség

Érdemes elolvasni a termék csomagolását, mert az összetevők listájából lehet következtetni a csokoládé minőségére. A minőségi csokoládé kakaómasszából és kakaóvajból készül, kis mennyiségű cukor hozzáadásával. Ha ennél jóval hosszabb a hozzávalók listája, például mesterséges ízesítőket vagy hidrogénezett olajokat tartalmaz a termék, akkor gyaníthatjuk, hogy gyengébb a minősége. Minél több a felesleges adalékanyag, annál rosszabb a csokoládé. 

Csokoládé vs. bevonómassza

A csomagoláson azt is figyeljük meg, hogy tejcsokoládé vagy étcsokoládé szerepel-e rajta. Ugyanis csak ebben az esetben beszélhetünk valódi csokiról. A tejbevonónak, étbevonónak címkézett termékek nem tartalmaznak kakaóvajat, és kakaótartalmuk is körülbelül 5% körül mozog. Vannak olyan receptek, amelyekben ezeket is bátran használhatjuk, de például krémekhez nem jó választás. 

Nem minden csokoládé egyforma

A csokik kakaótartalma között nagy különbségek lehetnek, a 30-40%-ostól egészen a tiszta, 100% kakaótartalmúig találhatunk termékeket a boltok polcain. Minél magasabb egy csokoládé kakaótartalma, annál gazdagabb ízű, és annál kevesebb cukrot tartalmaz. Érdemes legalább 60% van annál magasabb kakaótartalmú csokoládét választani, figyelembe véve persze az egyéni ízlésünket is, hiszen nem mindenki szereti az erőteljes kakaós ízt. 

Nem mindegy a cukor

A jobb minőségű csokoládék általában nádcukrot tartalmaznak, amelynek sokkal lágyabb az íze, mint a kristálycukornak. Az is fontos, hogy az adott csokoládé mennyi cukrot tartalmaz. Az étcsokoládékban van a legkevesebb cukor, a fehérben pedig a legtöbb. A csokoládé cukortartalma befolyásolhatja a sütemények ízét és állagát egyaránt, ezért jól kell megválasztani a desszerthez használt terméket. 

Egészségtelen is lehet 

Sok esetben pálmaolajjal helyettesítik a kakaóvajat, vagy más növényi olajjal, mert az jóval olcsóbb alapanyag. Ezen csokoládék fogyasztása azonban növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – hívja fel a figyelmet a Metropol

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.