Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Érdekességek

Honnan tudod, hogy jó minőségű a csokoládé? Ezekre a jelekre figyelj!

A jó minőségű alapanyagokon múlhat a sütemény íze, állaga, tökéletessége, ezért jó, ha tudjuk, milyen szempontokat vegyünk figyelembe a vásárláskor. A csokoládé megválasztása is kardinális pont, de a következő tippek ismeretében már nem kell aggódnunk, hogy nem megfelelő minőségűt választunk.

Az ünnepi sütés-főzés időszakában egészen biztosan több csokoládét vásárolunk, mint általában. Mivel közkedvelt édességről van szó, mindenkinek megvan a kedvence csemegéje, de lehet, hogy a desszertbe nem az lesz a legjobb választás. Az ízlésünk mellett hagyatkozzunk a tényekre is – az alábbi szempontokat legalábbis érdemes figyelembe venni.  

A megfelelő csokoládé kiválasztásán múlthat a desszertünk íze, állaga, tökéletessége
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ne ezen spóroljunk

Akárcsak egy jó bor esetében, a kiváló minőségű csokoládé árán sem érdemes spórolni. Nem kell feltétlenül a legdrágábbért nyúlni, de célszerű megkeresni az ár-érték arányban számunkra legmegfelelőbbet. A prémium csokoládék picit drágábbak, azonban jobb minőségű terméket kapunk. 

Kevesebb összetevő, jobb minőség

Érdemes elolvasni a termék csomagolását, mert az összetevők listájából lehet következtetni a csokoládé minőségére. A minőségi csokoládé kakaómasszából és kakaóvajból készül, kis mennyiségű cukor hozzáadásával. Ha ennél jóval hosszabb a hozzávalók listája, például mesterséges ízesítőket vagy hidrogénezett olajokat tartalmaz a termék, akkor gyaníthatjuk, hogy gyengébb a minősége. Minél több a felesleges adalékanyag, annál rosszabb a csokoládé. 

Csokoládé vs. bevonómassza

A csomagoláson azt is figyeljük meg, hogy tejcsokoládé vagy étcsokoládé szerepel-e rajta. Ugyanis csak ebben az esetben beszélhetünk valódi csokiról. A tejbevonónak, étbevonónak címkézett termékek nem tartalmaznak kakaóvajat, és kakaótartalmuk is körülbelül 5% körül mozog. Vannak olyan receptek, amelyekben ezeket is bátran használhatjuk, de például krémekhez nem jó választás. 

Nem minden csokoládé egyforma

A csokik kakaótartalma között nagy különbségek lehetnek, a 30-40%-ostól egészen a tiszta, 100% kakaótartalmúig találhatunk termékeket a boltok polcain. Minél magasabb egy csokoládé kakaótartalma, annál gazdagabb ízű, és annál kevesebb cukrot tartalmaz. Érdemes legalább 60% van annál magasabb kakaótartalmú csokoládét választani, figyelembe véve persze az egyéni ízlésünket is, hiszen nem mindenki szereti az erőteljes kakaós ízt. 

Nem mindegy a cukor

A jobb minőségű csokoládék általában nádcukrot tartalmaznak, amelynek sokkal lágyabb az íze, mint a kristálycukornak. Az is fontos, hogy az adott csokoládé mennyi cukrot tartalmaz. Az étcsokoládékban van a legkevesebb cukor, a fehérben pedig a legtöbb. A csokoládé cukortartalma befolyásolhatja a sütemények ízét és állagát egyaránt, ezért jól kell megválasztani a desszerthez használt terméket. 

Egészségtelen is lehet 

Sok esetben pálmaolajjal helyettesítik a kakaóvajat, vagy más növényi olajjal, mert az jóval olcsóbb alapanyag. Ezen csokoládék fogyasztása azonban növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – hívja fel a figyelmet a Metropol

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.