Kijevi csirkemell rizibizivel
Babgulyás
Zsemlegombóc
Klasszikus kuglóf
Tojásos nokedli fejes salátával
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kapros tökfőzelék virslivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Dödölle - az eredeti recept
Farsangi szalagos fánk
Epres blondie
Egészséges

A szegény ember szegfűszege gyomorpanaszokra is kiváló, ráadásul ízletes gyógynövény

Ma már elképzelhetetlen, hogy volt idő, amikor a fűszerek kincset értek, és aranyárban lehetett hozzájutni mindahhoz, ami ma sokaknál hónapokon vagy akár éveken át bontott csomagolásban kallódik a konyhaszekrényben vagy a fiókban. Ha valami drága volt, vagy szimplán elérhetetlen, akkor szükség volt a leleményességre és vélhetően emiatt kezdték el használni a népi konyhaművészetben is az erdei gyömbérgyökeret.

Az erős aromájú fűszerek, mint például a szegfűszeg, az ánizs, a római kömény vagy például a szerecsendió csak ritkán kerülnek az ételekbe, és ha használjuk ezeket, akkor is csak kis mennyiségben. Épp ezért fordulhat elő, hogy a boltban megvett kis tasaknyi fűszer bontott állapotában hónapokon át, sőt akár éveken keresztül is kallódik a konyhaszekrényben, vagy a fiókban, mire ismét használni akarjuk. A szegfűszeg remekül passzol gyümölcslevesekhez, forralt borhoz vagy puncshoz, főtt hús mellé kínált meggyszószhoz, de nem hiányozhat a mézeskalács-fűszerkeverékből sem.

Erdei gyömbérgyökér
A szegény ember szegfűszege, az erdei gyömbérgyökér
FOTÓ: MADELEINE STEINBACH / SHUTTERSTOCK

Régen azonban volt idő, amikor a szegfűszeg nehezen elérhető, vagy éppenséggel nagyon drága fűszer volt, így aki használni szerette volna, annak máshoz kellett nyúlnia. Nem tudni, ki és hogyan fedezte fel, hogy a szinte minden erdőben megtermő, mondhatni észrevehetetlen és gaznak is tűnő gyógynövény, az erdei gyömbérgyökér gyökérrészének szegfűszegillata, szárított és porított változatának pedig szegfűszegíze van, de ezután nem kellett annyit bajlódni a szegfűszeggel a népi konyhában.

Az erdei gyömbérgyökér, nemcsak aromás és ízletes, hanem jóhatású gyógynövény is

Nevével ellentétben nincs köze a gyömbérhez. Ismert még hólyagfű, ciklász vagy vadszegfű néven is, és akárcsak sok másik gyógynövény, a benne található cseranyagoknak és illóolajoknak köszönhetően kiváló hatással bír az emésztésre, segít hasmenés és étvágytalanság esetén is. Egyes cikkek szerint az erdei gyömbérgyökérből készült főzetet alkalmazhatjuk fogíny- vagy torokgyulladás, afták esetén is öblögetésre, gargalizálásra.

A leveleit fogyaszthatjuk salátákba keverve, a gyökerét pedig alapos tisztítás után használjuk fel. Távolítsunk el róla minden koszt és földet, akár kétszer-háromszor is mossuk meg, mielőtt kávédarálóban megőrölnénk. Az így kapott őrleményt ugyanúgy használhatjuk, mint az őrölt szegfűszeget, és kerülhet akár mézeskalács-fűszerkeverékbe is!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.