A ginkgo biloba, más néven páfrányfenyő egy ősi növényfaj, amely több mint 200 millió éves múltra tekint vissza, és ma is népszerű a gyógyászatban és dísznövényként is. Kínából származik, ahol szent faként tisztelték, és évszázadokon át termesztették kolostorkertekben. 30 méter magasra is megnőhet és akár ezer évig is élhet, ezért „élő kövületnek” is nevezik. Jellegzetes formájú leveleit már évszázadok óta használják elsősorban a szédülés és a memóriazavarok kezelésére. Díszfaként világszerte ültetik, különösen városi környezetben, mert jól tűri a szennyezést és a különféle klímaviszonyokat.
Jótékony hatású kivonatát a növény gazdag flavonoid- és terpéntartalmú leveleiből nyerik. Ezek az anyagok jelentős antioxidáns hatásúak, így védik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. A ginkgó:
A ginkgo biloba javíthatja a vérkeringést, különösen az agyban, ezáltal elősegíti a memóriát és a kognitív funkciókat. Segíthet továbbá a perifériás keringési problémák kezelésében is. Számos kutatás foglalkozott a ginkgo biloba hatásával az időskori demenciára és az Alzheimer-kórra. Néhány tanulmány szerint a ginkgo segíthet lassítani a szellemi hanyatlást.
A levelekben található antioxidáns anyagok csökkenthetik a gyulladást és védenek a szabad gyökök káros hatásaitól, ezzel hozzájárulva az általános egészséghez.
A ginkgo biloba jól használható a szorongás és a depresszió kezelésében is, mivel javíthatja a hangulatot és csökkentheti a belső feszültséget.
Bizonyos szembetegségek, például makuladegeneráció esetén is alkalmazzák, mert javítja a retina vérkeringését.
A ginkgo bilobát kapszula, tabletta, folyadék és tea formájában is fogyaszthatjuk. Előtte ajánlott a háziorvossal megbeszélni az adagolást, különösen, ha más gyógyszereket is szedünk, mivel a ginkgo befolyásolhatja a véralvadásgátló és más gyógyszerek hatását.
A ginkgo biloba termése
A nőivarú példányok húsos magot hoznak, amely erős, kellemetlen szagot áraszt (hasonlít a vajsav illatához). Ennek ellenére a magját Ázsiában különleges csemegeként fogyasztják, általában főzve vagy pirítva. Fontos, hogy a mag nyersen mérgező lehet, ezért csak megfelelő feldolgozás után fogyasztható!
(Kiemelt fotó: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.