A sör egyidős az emberiség történetével. Ez a legrégebbi és legelterjedtebb alkoholos ital a világon, valamint a harmadik legnépszerűbb ital a víz és a tea után. Az egyéb alkoholos italokkal ellentétben a sör a stresszoldáson kívül messze túlmutató egészségügyi előnyökkel is rendelkezik, persze csak akkor, ha mértékletesen fogyasztjuk.
A
AKörülbelül 4,5 százalékos alkoholtartalma van. Azért számít egészségesnek, mert olyan gabonafélékből főzik, mint a malátaárpa, a búza, a kukorica, de akár rizsből is. A komló az egyik legfontosabb összetevő, amelyet elsősorban keserűanyagként, ízesítőszerként és stabilitásjavítóként használnak a sörben. Emellett virágos, gyümölcsös vagy citrusos ízeket és aromákat kölcsönöz a főzetnek. A komlót gyógynövényként is használják. Bár a söröknek számos fajtája létezik, két alapvető kategóriába sorolhatók: a lágerek és az ale-ek.
A hagyományos kínai orvoslás a taoizmus, egy kínai eredetű vallási hagyomány kezdeteire nyúlik vissza, körülbelül 2500 évvel ezelőttre. Ebben gyógyszertár híján az emberek gyógynövényeikre támaszkodtak, amelyeket még akár rizses főzeteikhez is hozzáadtak. Ezek közé a gyógynövények közé tartoztak a gyulladáscsökkentő és rákellenes növények, mint például a kökény és az üröm, mint ahogy a komló is, amely a sör egyik fő összetevője. Főként álmatlanság, ideges feszültség és szorongás kezelésére használható.
A sör táplálóbb, mint bármely más alkoholos ital, mivel rengeteg kalóriát és antioxidánst tartalmaz. Ezenkívül tele van vassal, kalciummal és B-vitaminnal. Tanulmányok szerint a mérsékelt sörfogyasztás csökkenti a szívroham vagy a stroke kockázatát. A sör B6-vitamint rejt magában, amely a homocisztein nevű vegyület felhalmozódásának megakadályozásával nyújt védelmet a szívbetegségek ellen. Vérhígító hatása is van, ezzel csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét. Arról is ismert, hogy csökkenti a rossz koleszterinszintet. A sörben lévő komló a vesekövek kialakulásának megakadályozásában is szerepet játszhat.
A sör szilíciumtartalma segíthet a csonterősítésben. Ezt a hatását fokozza a tetraciklin nevű antibiotikum tartalma, amely kötődik a kalciumhoz, mielőtt az lerakódna a csontokban, éppen ezért használják csontritkulás kezelésében.
Bár tudományosan bizonyított, hogy a sör jót tesz az egészségnek, fontos azonban, hogy figyeljünk a mennyiségre! A túlzott alkoholfogyasztás károsíthatja a májat, az agysejteket, és módosítja a tudatállapotot, ami negatívan hat a viselkedésre. Napi egy pohár (2,5 dl) sör éppen elegendő, hogy élvezhessük jótékony hatását. Emellett érdemes odafigyelni a sör kalóriatartalmára is, amely igen magas, igaz ugyan, hogy nem tartalmaz zsírt vagy koleszterint, emellett alacsony a cukor- és nátriumtartalma.
A sörben bőségesen találhatók B-vitaminok, és a sörélesztő tápláló, tisztító és szárító tulajdonságai révén a bőr számára is gyógyír lehet. Ausztriában, Németországban és a Cseh Köztársaságban számos gyógyfürdőben helyi sört töltenek a kádakba, hogy a vendégek élvezhessék a gazdag és pihentető sörhabot, amelyet kiegészíthetnek sörös arcpakolásokkal, a sima és rugalmas bőr elérése érdekében.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.