Mákos guba  recept
Mákos guba
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Minestrone recept
Minestrone
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Sokan hajlamosak úgy gondolni a sörre, mint egy ártalmas élvezeti cikkre, pedig valójában kimondottan jó hatással lehet az egészségünkre!

A sör egyidős az emberiség történetével. Ez a legrégebbi és legelterjedtebb alkoholos ital a világon, valamint a harmadik legnépszerűbb ital a víz és a tea után. Az egyéb alkoholos italokkal ellentétben a sör a stresszoldáson kívül messze túlmutató egészségügyi előnyökkel is rendelkezik, persze csak akkor, ha mértékletesen fogyasztjuk.

A sörnek körülbelül 4,5 százalékos alkoholtartalma van. Azért számít egészségesnek, mert olyan gabonafélékből főzik, mint a malátaárpa, a búza, a kukorica, de akár rizsből is. A komló az egyik legfontosabb összetevő, amelyet elsősorban keserűanyagként, ízesítőszerként és stabilitásjavítóként használnak a sörben. Emellett virágos, gyümölcsös vagy citrusos ízeket és aromákat kölcsönöz a főzetnek. A komlót gyógynövényként is használják. Bár a söröknek számos fajtája létezik, két alapvető kategóriába sorolhatók: a lágerek és az ale-ek.

A sört gyógyitalként használták

A hagyományos kínai orvoslás a taoizmus, egy kínai eredetű vallási hagyomány kezdeteire nyúlik vissza, körülbelül 2500 évvel ezelőttre. Ebben gyógyszertár híján az emberek gyógynövényeikre támaszkodtak, amelyeket még akár rizses főzeteikhez is hozzáadtak. Ezek közé a gyógynövények közé tartoztak a gyulladáscsökkentő és rákellenes növények, mint például a kökény és az üröm, de ilyen volt a komló is, amely a sör egyik fő összetevője. Főként álmatlanság, ideges feszültség és szorongás kezelésére használható.

A sör hatással van a szívünkre

A sör táplálóbb, mint bármely más alkoholos ital, mivel rengeteg kalóriát és antioxidánst tartalmaz. Ezenkívül tele van vassal, kalciummal és B-vitaminnal. Tanulmányok szerint a mérsékelt sörfogyasztás csökkenti a szívroham vagy a stroke kockázatát. A sör B6-vitamint rejt magában, amely a homocisztein nevű vegyület felhalmozódásának megakadályozásával nyújt védelmet a szívbetegségek ellen. Vérhígító hatása is van, ezzel csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét. Arról is ismert, hogy csökkenti a rossz koleszterinszintet. A sörben lévő komló a vesekövek kialakulásának megakadályozásában is szerepet játszhat.

A sör csonterősítő

A sör szilíciumtartalma segíthet a csonterősítésben. Ezt a hatását fokozza a tetraciklin nevű antibiotikum tartalma, amely kötődik a kalciumhoz, mielőtt az lerakódna a csontokban, éppen ezért használják csontritkulás kezelésében.

Sör? Csak mértékkel!

Bár tudományosan bizonyított, hogy a sör jót tesz az egészségnek, fontos azonban, hogy figyeljünk a mennyiségre! A túlzott alkoholfogyasztás károsíthatja a májat, az agysejteket, és módosítja a tudatállapotot, ami negatívan hat a viselkedésre. Napi egy pohár (2,5 dl) sör éppen elegendő, hogy élvezhessük jótékony hatását. Emellett érdemes odafigyelni a sör kalóriatartalmára is, amely igen magas, igaz ugyan, hogy nem tartalmaz zsírt vagy koleszterint, emellett alacsony a cukor- és nátriumtartalma, de így is hízást okozhat.

A sör egy igazi B-vitamin-bomba

A sörben bőségesen találhatók B-vitaminok, és a sörélesztő tápláló, tisztító és szárító tulajdonságai révén a bőr számára is gyógyír lehet. Ausztriában, Németországban és a Cseh Köztársaságban számos gyógyfürdőben helyi sört töltenek a kádakba, hogy a vendégek élvezhessék a gazdag és pihentető sörhabot, amelyet kiegészíthetnek sörös arcpakolásokkal a sima és rugalmas bőr elérése érdekében.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.