Dödölle - az eredeti recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
Tárkonyos csirkeraguleves
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus grízgaluska leves
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Vadas marha
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus kuglóf
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Kijevi csirkemell rizibizivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal
Babgulyás
Alapételek

Sós vendégváró az ünnepekre: így készül a pihe-puha tökmagos túrós pogácsa

A nagy sütidömping mellett egy-egy sós falatnak is örülni fognak a vendégek. Különösen, ha ez a sós vendágváró kerül az asztalra. Mutatjuk, hogyan készül a tökmagos túrós pogácsa.

Az ünnepi családi, baráti összejöveteleken a sós finomságok legalább olyan fontosak, mint az édes desszertek. Karácsonykor a bejgli, zserbó és mézes krémes hármasa mellett érdemes valamilyen könnyebb falattal is készülni, ami a forralt bor mellé is tökéletes. Ez a tökmaggal megszórt, pihe-puha túrós pogácsa remek választás, hiszen egyszerűen és gyorsan elkészíthető, és garantáltan elfogy, mielőtt még lenne ideje kihűlni. Íme, a pontos recept, ami egy kisebb tepsihez elegendő, de ha nagy a család, érdemes rögtön dupla adaggal készíteni. 

tökmagos túrós pogácsa
Tökmagos túrós pogácsa, a tökéletes sós vendégváró / Fotó: Vidék íze

Így készül a tökmagos túrós pogácsa

Hozzávalók (egy kisebb tepsihez): 

  • 30 dkg liszt  
  • 30 dkg túró  
  • 25 dkg vaj 
  • 1 ek. tejföl  
  • 1 db tojássárgája  
  • 1 csomag instant élesztő  
  • 1 tk. cukor  
  • 1 ek. só  

A tetejére:

  • 15 dkg tökmag  
  • 1 db tojásfehérje a kenéshez  

Elkészítés:  

  1. A dagasztótálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, valamint kb. 1 dl vizet, és alaposan kidagyasztjuk kézzel vagy robotgép segítségével. Akkor jó, ha már szép fényes a tészta, és elválik az edény falától. Cipót formázunk belőle, áttesszük egy kelesztőtálba, és letakarva betesszük a hűtőszekrénybe két órára.  
  2. A lehűlt tésztát elővesszük, enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk. Lekenjük a felvert tojással, és egy közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megszórjuk a tökmaggal.  
  3. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a pogácsákat, és a 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük körülbelül 20 perc alatt. 

Előkészítés: 25 perc 

Kelesztés: 2 óra 

Sütés: 20 perc

(Recept és fotó: Vidék íze magazin)

A pogácsa kicsi, kerek, általában sós, de édes változatban is előforduló házi sütemény. Már a 18. századi szakácskönyvekben is jegyezték többféle pogácsa receptjét, a legelterjedtebb változatok a vajas, fűszeres, mézes pogácsák voltak. Manapság a burgonyás, a sajtos, a tepertős, a tejfölös, a túrós, juhtúrós pogácsa a legkedveltebb. 

A sajtos is mennyei

A puha túrós pogácsa méltó vetélytársa ez a kétféle sajttal készült változat, aminek roppant egyszerű a receptje, az elkészítését pedig videón is megnézheted. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.