15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Egész évben esszük. Pirospaprikát a paprikáskrumpliban, az étkezési paprikát júniustól szeptemberig a piacról, télen a kaliforniait, almapaprikát a sültkolbásszal, pepperoncinit a pizzán, chilit a babban.

A paprika fajtái Közép-, illetve Dél-Amerikából származnak, nem meglepő, de eredetileg az indiánok termesztették és használták. Valószínűleg a 15. század környékén került Európába, Kolumbusz orvosának, Chancának tulajdonítjuk ezt a tettet. Afrikában és Ázsiában a spanyol és portugál kereskedők ismertették meg a paprikát a 16-17. században. Kezdetben dísznövényként termesztették, mivel mérgezőnek hitték. Hazánkban eleinte csak főúri kertekben volt megtalálható. Először Széchy Margit növényritkaságai között bukkant fel, törökbors néven. Tatárkabors és pogánybors néven is ismert. A 18. századtól olcsó borspótló fűszerként terjedt el. Termelése a 19. század derekáig hazánkban sehol sem haladta meg a családi önellátás szintjét.

Paprika a hűtőben

Paprikavariációk
Paprikavariációk

A paprika nem szereti a túl hideget. Tároljuk hűvös helyen, de 8 fok alá ne menjen a hőmérséklet. Ha már kicsit ráncos vagy fonnyadt, lecsóba, főzni még jó lehet, de töltött paprikát már ne csináljunk belőle. A paprikát jól lehet fagyasztani is, ilyenkor darabolva, főzésre előkészítve tegyük a mélyhűtőbe. Ha lecsó készül majd belőle, fagyasszuk a paradicsommal együtt. Alaposan mossuk meg, szükség esetén távolítsuk el a szárat és a magházat, és öblítsük ki belőle az apró magokat.

Fajok, származás, képgaléria

A Capsicum nemzetségbe tartozó paprikát a burgonyafélék családjába soroljuk. A capsis csípést jelent. A trópusi országokban inkább a kicsi, csípős terméseket (chilipaprika) használják ételfűszerként, frissen vagy szárítva, egészben vagy megőrölve. A mérsékelt övben főként a nagy termésű, édes fajtákat forgalmazzák, és ezeket nyersen, zöldségként párolva, levesbe főzve és salátának fogyasztják, illetve szárítva édes paprikának fűszerporrá őrlik. Az ecetben vagy olajban eltett paprikát savanyúságként tálalják, vagy ételeket fűszereznek vele. Öt fő faját termesztik a világon, rengeteg változattal. Ezek a közönséges paprika, a cserjés paprika (pl. a chili), a kínai paprika, a bogyós paprika és a szőrös paprika. Étkezési paprikák: csemegepaprika (zöldpaprika, kaliforniai, cubanelle, bell, pimiento) és a paradicsompaprika. A fűszerpaprikák közé tartozik a hagyományos magyar pirospaprika, az olasz fűszerpaprika, a pepperoni, valamint a chilipaprikák. A chilipaprikák fajtái csípősségük szerint: poblano, pasilla, jalapeno, viaszpaprika, serrano, dundicut, cayenne.
A történelmi magyar fajtatípusok: a magyar fűszerpaprika, az almapaprika és a cseresznyepaprika.
A paprikák csípősségét az SHU értékkel mérjük.

Variációk paprikára
Variációk paprikára



Mi van benne?

A paprikában megtalálhatók az A-vitamin provitaminjai, az alfa- és béta-karotin, valamint a kriptoxantin és a P-vitamin. Többféle bioflavont tartalmaz, melyek a rákos megbetegedések megelőzését szolgálják. Jelentős C-vitamin forrás, hiszen fajtától függően 100 gramm nyers paprikában akár 70-250 mg C-vitamin is található. A zöld színű fajták több C-vitamint tartalmaznak, mint a világossárga és a fehér termésszínű fajták. Az apróbb bogyójú fajtákban is több C-vitamin van, mint a húsos, nagy bogyójúakban. Csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza. A paprika színét adó festékek kémiai összetételük alapján a karotinoidokhoz tartoznak. Ezek közül jellemző, vagy fő színanyagok a kapszantin, kapszorubin, provitamin hatású színanyagok: kriptoxantin, béta-karotin, egyéb színanyagok: zeaxantin, lutein. A paprika tartalmaz még illóolajat, 3-5 százaléknyi szénhidrátot, 1,2 százaléknyi fehérjét, 0,3 százaléknyi lipidet is. Étvágygerjesztő, izzasztó, vizelethajtó szerként tartja számon a gyógynövénytár.

Ha a paprika héját el akarjuk távolítani sütés után, engedjünk rá hideg vizet. Ha csípős paprikát ettünk, igyunk rá tejet. Ha a zöldpaprika túl erős, dobjuk egy percre forró vízbe.

Paprikás különlegességek

A paprika egyre inkább divatba jön köretként, sütve vagy párolva. Paprikakrém is készíthető belőle, ha sütőben sütjük meg.

Paprikasalátát készíthetünk felcsíkozott paprikából, melyhez felszeletelt újhagymát és kockára vágott feta sajtot adunk. Összezúzott fokhagymát mustárral, ecettel, olajjal, sóval és borssal keverünk össze, ezzel ízesítjük az összekevert paprikát, újhagymát és feta sajtot.

Isteni előételt készíthetünk sütőben sült paprikából, melynek héját és csumáját eltávolítjuk, majd közepébe feta sajtot töltünk, és együtt újra megsütjük olívaolajjal, bazsalikommal.

Ha tengeri halakat fogyasztunk, készítsünk hozzá paprikaszószt, melyhez többféle paprikát apróra vágunk (csípőset is tegyünk bele), majd lilahagymát, fokhagymát, zöldfűszereket, olívaolajat és szójaszószt teszünk hozzá. Turmixgépben pürésítjük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.