Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Vasárnap lévén majdnem kihalt volt a Vár, hiszen ez a nap már nem annyira alkalmas egy kiadós kóstoláshoz a másnapi munkakezdés miatt.

A szombati napon felbuzdulva a sort egy chilei borral nyitottam, ami tegnap már nem fért belém. Ez egy 2008-as sauvignon blanc volt a Vina Requingua borászat remekei közül, Curico völgyéből. Remek ízharmónia, könnyed kezdés, de ennyi elég is volt a külföldi borokból.

Szépen megvilágított palack
Szépen megvilágított palack

Másodjára egy dűlőszelektált chardonnayt szúrtam ki Sauska kínálatából. A 2007-es Makár chardonnay annak ellenére remek volt, hogy a villányi borvidék nem elsősorban erről a fajtáról nevezetes.

Aztán sajnos egy ballépés következett. Valamiért az egri és a szekszárdi borvidék borai nem jönnek be, de évről-évre kísérletezni szoktam borfesztiválokon, hátha most csoda történik. Az egri Hagymási Pincészetet szúrtam ki, biztos ami biztos, egy chardonnayt kértem.

Elkövettem azt a hibát, hogy szokásomtól eltérően nem kértem a kóstolónyi adag kitöltése előtt egy fél kortyot az illat és ízvilág kiderítésére. A 2007-es évjáratú bor egy fél kortyot leszámítva a csatorna tartalmát gazdagította.

És ezek után jött az utóbbi évek legnagyobb meglepetése. Azt gondoltam magamról, hogy bár nem vagyok nagy borértő, ismerem a magyar fajtákat, illetve 98%-os biztonsággal meg is tudom mondani sokszor csak illat alapján is, pontosan melyik fajta lötyög a pohárban.

A pécsi Matias borászata épp útban esett így megnéztem a kínálatot. Egy furcsa néven akadt meg a szemem: cirfandli. Nagy meglepetésemre kiderült, hogy ez egy szőlőfajta, ami egyedül Pécs környékén lelhető fel. A 2008-as évjáratú borban a gyümölcsös aroma mind illatában mind ízében fellelhető, így egyből megkedveltem.

Faggattam még a borászt kicsit és kiderült, hogy ezt a fajtát nem nagyon ismerik az emberek, Pesten sem nagyon keresik. Budapesten éppen ezért jelenleg csak egy helyen kapható, mégpedig a Károly körúti Alexandra könyvházban. Ha arra jártok, egy palackkal érdemes beszerezni.

Öcsémmel kilátogatni borfesztiválra egyet jelent a tokaji felhozatal megtekintésével és persze kóstolásával. Ez idén sem volt másként, így a következő bort erről a borvidékről választottam. A Balassa Pincészet 2008-as furmintjára böktem rá, ami meglehetősen jó választás volt, de semmi olyan plusz nem volt ebben a borban, amiről érdemes lenne megemlékezni.

És végül, a fesztivál záró akkordjaként ismét kedvenc somlói borászomhoz tértem vissza egy kóstolónyi Apátsági furmint erejéig, a top selection sorozatból. Lett volna Tornainál reduktív érlelésű is ebből a fajtából, de mivel a mániám a tölgyfahordóban érlelt nedű, ez utóbbi szinte kötelező választás volt. Nem csalódtam. A megszokott kiváló ízharmóniában visszaköszönt a somlói borvidék, a szőlőfajta és a tölgyfa hordó, amik együtt egy olyan speciális ízharmóniát alkotnak, amiért rajongok. Ha már itt voltam, a kihagyhatatlan top selection juhfarkból is került egy kevés a poharamba, amit már hazafelé kortyoltam el.

Jövő hét végén Etyeken lehet folytatni a kóstolást!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.