Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mákos guba  recept
Mákos guba
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Érdekességek

Habtejszín vs. főzőtejszín: melyiket mire használjuk?

tejszínhab
A főzőtejszínt főzéshez használjuk, a habtejszínből habot verünk - ez eddig tiszta és egyértelmű. De vajon mi a különbség a kettő között, és szabadon variláhatjuk-e ezeket egymással? A Nébih tesztcsapata, a Szupermenta segít eligazodni a tejszínek között.

A főzőtejszín – ahogy azt a neve is mutatja – főzéshez a legalkalmasabb, ugyanis a 10-22%-os zsírtartalmú tejszín sűríti, krémesebbé teszi az ételeinket. Torták, sütemények készítésekor a kemény tejszínhab eléréséhez viszont a magasabb zsírtartalmú, 28-35%-os habtejszínt érdemes választani.

Talán meglepő, de a habtejszín cukrozatlan változata sós ételek készítéséhez is kiválóan alkalmas. Ezt a zsírosabb tejszínfajtát ugyanis a krémlevesek, főzelékek sűrítésére, krémesítésére ugyanúgy használhatjuk, mint a főzőtejszínt.

A Szupermenta csapata a teszt során megvizsgálta a nagyobb áruházláncok tejszínkínálatát és növényialternatíva-választékát is. Összesen 114 olyan termékkel találkoztak, amelyek felhasználásukat tekintve hasonlóak, összetételükben azonban igencsak különböznek.

Főzőtejszínek

A piacon 42 főzőtejszínt talált a tesztcsapat, ezek közül 3 volt laktózmentes. A csomagoláson feltüntetett jelölés szerint 10-22% (m/m) zsírtartalmúak.

Fő alapanyaguk a tejszín, melyhez sűrítő és homogenizáló anyagként karragént használnak, emellett több esetben más stabilizátorok is előfordulnak az összetevők között: ilyen például a szentjánoskenyérmag-liszt és a guargumi. Ezen adalékanyagok felhasználásának célja, hogy sűrűn folyó oldatokat képezzenek olyan élelmiszerekben, amelyek vizet is tartalmaznak, tehát hogy ne váljon szét a vizes rész a zsírtól.

Az elemzett főzőtejszínek nagyjából felénél savanyúságot szabályozó anyagot, illetve hozzáadott tejfehérjét is használtak.

Néhány termék esetében keményítő és emulgeálószerek is szerepeltek az összetevők között. Ezekre azért van szükség, hogy a csökkentett zsír- és fehérjetartalmat pótolják, ezzel megfelelő állagot kialakítva a terméknek.

A főzőtejszínek mindegyikén feltüntették az UHT vagy Ultrapasztőrözött jelzést. A készítmények 200-500 gramm, illetve 180-1000 milliliter közötti kiszerelésben kaphatóak.


Habtejszínek

Habtejszínből 26-féle 30-35% közötti zsírtartalmú termékkel találkoztak, amelyek közül 5 termék volt laktózmentes.

A fő összetevő a habtejszínek esetében is a tejszín, ezenkívül minden termékben található sűrítőanyagként karragén. A habtejszínek csaknem feléhez savanyúságot szabályozó anyagot, néhány termékhez pedig emulgeálószert, illetve tejfehérjét is használtak.

24 terméken tüntették fel az UHT vagy Ultrapasztőrözött jelzést, kettőn pedig a féltartós felirat szerepelt. A habtejszínek 200-500 gramm, illetve 200-1000 milliliter kiszerelésűek voltak.

Tejszínek

A Magyar Élelmiszerkönyv előírása alapján a tejszín zsírtartalma 18-45% között engedélyezett. A kínálatban 4 tejszín megnevezésű termékkel találkoztunk. Ezek a készítmények főzéshez és tejszínhab készítéséhez is alkalmasak lehetnek. A csomagoláson feltüntetett információk szerint mindegyik 30%-os zsírtartalmú. Fő alapanyaguk a tejszín, melyhez stabilizáló anyagként karragént használnak. 3 termék laktózmentes volt, ezek savanyúságot szabályozó anyagot és laktázenzimet is tartalmaztak.
Minden tejszín csomagolásán feltüntették az UHT jelölést. A termékek 500 milliliteres kiszerelésűek voltak.


Növényi alternatívák

A vásárlói igények kielégítése miatt egyre több olyan készítmény kerül a boltok polcaira, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak tejet, illetve állati eredetű összetevőt. Ennek is köszönhető, hogy ma már valamennyi vásárló megtalálhatja a számára legmegfelelőbb terméket.

A Szupermenta polcfelmérése során 15-féle főző- és habtejszín-alternatívát adó termékkel találkoztunk. Ilyen többek között a kókusz- és a rizsfőzőkrém, illetve a zabkrém. Ezek között szerepelt 5 bio jelzéssel ellátott készítmény.

A csomagoláson feltüntetett összetevők alapján elmondható, hogy mindegyik ivóvízalapú, és kizárólag növényi eredetű alapanyagok felhasználásával készült. Ilyen például a kókusztej, a rizs vagy a szójafehérje. 4 termék tartalmazott hozzáadott cukrot is.

Zsírtartalmuk 8 és 31% közötti, mely főként növényi zsírokból adódik, pl. kókuszolaj, napraforgóolaj, repceolaj.

TIPP: A különböző növényi főzőkrémek és habok felhasználásakor érdemes figyelembe venni a termék ízét, amely eltérő lehet a hagyományos társaiktól. A kókuszalapú krémek például édeskésebbek, míg a rizsből vagy zabból készültek kesernyésebb ízzel rendelkeznek!

(Forrás: Nébih/Szupermenta.hu)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.