Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Itt a Márton-nap, itt a bogyólé ünnepe, ami az újbort jelenti. Számomra az egyik legszebb lakmározás az év végi disznótoros hízás előtt.

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

Sütjük a libát és a libamájat, élvezzük az újbor zamatát. Nagyon divatos lett ez az ünnep, a csúcsborászatok indítják új boraikat, az éttermek legalább napi ajánlatukban megemlékeznek Szent. Mártonról, a rendes emberről, aki a koldusnak adta köpönyege felét, hogy ne fagyjon halálra. Persze a csúcséttermekben több fogásos menüt állítanak össze, a legjobb borokkal párosítva. Meghívnak egy neves borászt, aki bemutatja borait, a séf pedig elmondja, mi lesz a következő fogás. Egy ilyen szép estéért elkérnek akár 10-15 ezer forintot is.

Ilyenkor már tokosak a libák, mert növesztik téli tollazatukat, de azért lehet találni a piacon jól megtisztított példányokat is. Általában a tömött, hízott libákat értékesítik, amik elég zsírosak, úgyhogy a családnak még marad libazsír is bőven.

Ha libacombot sütök, rakok alá hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot, narancsot, almát, kakukkfüvet és rozmaringot, sózom, borsozom, és jól nyakon öntöm bogyólével (újbor). Persze ne feledjük az aranyszabályt: egyet a kajába, egyet a szakácsba! Lefedem fóliával, és puhára párolom 160 fokon, majd a fóliát levéve szép pirosra sütöm. Párolt vöröskáposzta, krumpligombóc vagy -püré illik mellé.

A libának legnemesebb része mégis csak a mája. Egyik kedvencem a libamájjal töltött krumpligombóc, amit én egyszerűen csak luxus gombócnak nevezek, már csak a szarvasgomba hiányzik róla. Ilyenkor már a legillatosabb darabokat szedik a szarvasgomba vadászok, a szezon egyébként januárig tart. Szóval aki halmozni szeretné az élvezeteket, az alábbi receptet tovább fokozhatja szarvasgombával…

Libamájjal töltött krumpligombóc spenót-spárga salátával

Igazán különleges étel, más salátakörettel is nagyszerű
Igazán különleges étel, más salátakörettel is nagyszerű

Hozzávalók:

A gombóchoz:
50 dkg burgonya
10 dkg liszt
2 tojássárgája

bors
szerecsendió
20 dkg hízott libamáj
10 dkg vaj
15 dkg toast kenyér

A salátához:
25 dkg spárga
25 dkg zöldspárga
10 dkg bébispenót

bors
fehérborecet
5 evőkanál extra szűz olívaolaj
4 tojás
1 csokor petrezselyem

Elkészítés: 1. A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, összetörjük, hűlni hagyjuk. Hozzákeverjük a lisztet és a tojássárgáját, sózzuk, szerecsendiót adunk hozzá. Összegyúrjuk, kinyújtjuk.

2. A libamájat felkockázzuk, fűszerezzük, majd a tésztalapokra helyezzük, és gombóccá formázzuk. Forró, sós vízben megfőzzük.

Akár szilvásgombóc is lehetne...
Akár szilvásgombóc is lehetne...

Csakhogy falatnyi libamájak kerülnek a gombócba
Csakhogy falatnyi libamájak kerülnek a gombócba

Beburkoljuk a tésztába...
Beburkoljuk a tésztába...

...és gombóccá formázzuk
...és gombóccá formázzuk

3. A toast kenyeret konyhai aprítógépben morzsává zúzzuk, a gombócokat meghempergetjük benne, majd a felolvasztott vajon pirosra sütjük.

4. A salátához a spárgákat megtisztítjuk, megfőzzük, lehűtjük, és 3-4 centis darabokra vágjuk. Megsózzuk, hozzáöntjük az ecetet és az olajat, majd a megtisztított, nyers bébispenóttal összeforgatjuk.

5. Enyhén sós, ecetes vizet forralunk. Amikor forr, fakanállal örvényt csinálunk a vízben, és a tojásokat egyenként, óvatosan beleengedjük. 1-2 perc után szűrőkanállal kiemeljük.

6. A gombócokat a salátával és a buggyantott tojással tálaljuk.

Újborral vagy óborral, mindenképpen érdemes kipróbálni!
Újborral vagy óborral, mindenképpen érdemes kipróbálni!

További libás receptek Zsolttól:

Narancsos-mustáros libaleves libatepertős maceszgombóccal >>>

Almában sült libamáj >>>

További libás receptek a Mindmegettén >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.