Mikor Magyarországról indulva Szlovénián keresztül elérjük az olasz határt, Opicina városában találjuk magunkat. A kis városka központjában két kávézó néz egymással farkasszemet. Mindkettő specializálódott: egyikük a széles fagylaltkínálatra tette le a voksát; a másik sok fajta szendvicset kínál a betérő vendégeknek. Mindkettő tele van törzsvendégekkel, akiket nagy hanggal üdvözölnek a pult mögött dolgozók. Egy nyugalmasabb pillanatban sikerült lefotóznom az egyébként folyamatos használatban lévő kávéfőzőt.
Trieszt a világ egyik fontos kávés kikötője. Sok kávépörkölő üzem működik itt, hiszen a kikötőben milliónyi zsák nyerskávé áll minden pillanatban rendelkezésre, és hosszú idő alatt sajátították el a nyerskávé minőségi besorolásának, beárazásának minden ismérvét. A kis pörkölők átlátható módon tárolják, keverik a nyerskávét; a pörkölés, a csomagolás folyamata a nem beavatottak számára is könnyen érthető. Amiért én imádok ezekbe a pörkölőkbe járni, hogy minden alkalommal tanulok valami újat. Múlt héten a Balkánra szánt kávék pörkölésénél tudtam meg, hogy szívesebben dolgoznak idősebb, akár 5 éves Minas kávéval is az alacsonyabb nedvességtartalom miatt. Ezt a brazil kávét a hosszabb tárolás kiszárítja, de íze nem lesz ettől rosszabb. Nagyon világosra pörkölik.
Púder finomságúra őrölve készítik belőle a fogyasztók, kardamommal, cukorral, háromszor felfőzve forró italukat.
Nézzük a jeges italt, melyet bátran fogyaszthatunk télen is! Lefőzünk egy kávét, tegyük félre, hogy kihűljön. Belekeverhetünk közben 1-2 kávéskanál cukrot, mert gyorsabban elolvad, mint a hideg italban.
Egy marék jégkockát dobunk a turmixgépbe. (Ha sokat készítünk egyszerre, akkor azt csak a profi blender bírja ki.) Ráöntjük a kávét és 1 dl hideg vizet. A turmixgépben 1 perc alatt kásás lesz; ezt a pohárba öntve én egy kis tejjel locsolom meg.
Ízesítéshez érdemes kipróbálni a karamellaszirupot, a fahéjat, vagy a jég mellé bedobott csokis jégkrémet. Nagyon jó kis ital, mely a néhány hozzávaló kombinálásával változatossá tehető.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.