Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mielőtt az egyik általam otthon is gyakran készített jegeskávé receptjét megosztom, néhány érdekességet hadd mutassak a kávé háza tájáról.

Mikor Magyarországról indulva Szlovénián keresztül elérjük az olasz határt, Opicina városában találjuk magunkat. A kis városka központjában két kávézó néz egymással farkasszemet. Mindkettő specializálódott: egyikük a széles fagylaltkínálatra tette le a voksát; a másik sok fajta szendvicset kínál a betérő vendégeknek. Mindkettő tele van törzsvendégekkel, akiket nagy hanggal üdvözölnek a pult mögött dolgozók. Egy nyugalmasabb pillanatban sikerült lefotóznom az egyébként folyamatos használatban lévő kávéfőzőt.

Opicina egyik kávézója belülről
Opicina egyik kávézója belülről

Trieszt a világ egyik fontos kávés kikötője. Sok kávépörkölő üzem működik itt, hiszen a kikötőben milliónyi zsák nyerskávé áll minden pillanatban rendelkezésre, és hosszú idő alatt sajátították el a nyerskávé minőségi besorolásának, beárazásának minden ismérvét. A kis pörkölők átlátható módon tárolják, keverik a nyerskávét; a pörkölés, a csomagolás folyamata a nem beavatottak számára is könnyen érthető. Amiért én imádok ezekbe a pörkölőkbe járni, hogy minden alkalommal tanulok valami újat. Múlt héten a Balkánra szánt kávék pörkölésénél tudtam meg, hogy szívesebben dolgoznak idősebb, akár 5 éves Minas kávéval is az alacsonyabb nedvességtartalom miatt. Ezt a brazil kávét a hosszabb tárolás kiszárítja, de íze nem lesz ettől rosszabb. Nagyon világosra pörkölik.

Készül a kávé a törökös lefőzési módhoz
Készül a kávé a törökös lefőzési módhoz

Púder finomságúra őrölve készítik belőle a fogyasztók, kardamommal, cukorral, háromszor felfőzve forró italukat.

Nézzük a jeges italt, melyet bátran fogyaszthatunk télen is! Lefőzünk egy kávét, tegyük félre, hogy kihűljön. Belekeverhetünk közben 1-2 kávéskanál cukrot, mert gyorsabban elolvad, mint a hideg italban.

Az otthoni eszközökkel is csodás jegeskávé készíthető
Az otthoni eszközökkel is csodás jegeskávé készíthető

Egy marék jégkockát dobunk a turmixgépbe. (Ha sokat készítünk egyszerre, akkor azt csak a profi blender bírja ki.) Ráöntjük a kávét és 1 dl hideg vizet. A turmixgépben 1 perc alatt kásás lesz; ezt a pohárba öntve én egy kis tejjel locsolom meg.

Egy kis tejjel a legjobb
Egy kis tejjel a legjobb

Ízesítéshez érdemes kipróbálni a karamellaszirupot, a fahéjat, vagy a jég mellé bedobott csokis jégkrémet. Nagyon jó kis ital, mely a néhány hozzávaló kombinálásával változatossá tehető.

Más jegeskávék >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.