Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mielőtt az egyik általam otthon is gyakran készített jegeskávé receptjét megosztom, néhány érdekességet hadd mutassak a kávé háza tájáról.

Mikor Magyarországról indulva Szlovénián keresztül elérjük az olasz határt, Opicina városában találjuk magunkat. A kis városka központjában két kávézó néz egymással farkasszemet. Mindkettő specializálódott: egyikük a széles fagylaltkínálatra tette le a voksát; a másik sok fajta szendvicset kínál a betérő vendégeknek. Mindkettő tele van törzsvendégekkel, akiket nagy hanggal üdvözölnek a pult mögött dolgozók. Egy nyugalmasabb pillanatban sikerült lefotóznom az egyébként folyamatos használatban lévő kávéfőzőt.

Opicina egyik kávézója belülről
Opicina egyik kávézója belülről

Trieszt a világ egyik fontos kávés kikötője. Sok kávépörkölő üzem működik itt, hiszen a kikötőben milliónyi zsák nyerskávé áll minden pillanatban rendelkezésre, és hosszú idő alatt sajátították el a nyerskávé minőségi besorolásának, beárazásának minden ismérvét. A kis pörkölők átlátható módon tárolják, keverik a nyerskávét; a pörkölés, a csomagolás folyamata a nem beavatottak számára is könnyen érthető. Amiért én imádok ezekbe a pörkölőkbe járni, hogy minden alkalommal tanulok valami újat. Múlt héten a Balkánra szánt kávék pörkölésénél tudtam meg, hogy szívesebben dolgoznak idősebb, akár 5 éves Minas kávéval is az alacsonyabb nedvességtartalom miatt. Ezt a brazil kávét a hosszabb tárolás kiszárítja, de íze nem lesz ettől rosszabb. Nagyon világosra pörkölik.

Készül a kávé a törökös lefőzési módhoz
Készül a kávé a törökös lefőzési módhoz

Púder finomságúra őrölve készítik belőle a fogyasztók, kardamommal, cukorral, háromszor felfőzve forró italukat.

Nézzük a jeges italt, melyet bátran fogyaszthatunk télen is! Lefőzünk egy kávét, tegyük félre, hogy kihűljön. Belekeverhetünk közben 1-2 kávéskanál cukrot, mert gyorsabban elolvad, mint a hideg italban.

Az otthoni eszközökkel is csodás jegeskávé készíthető
Az otthoni eszközökkel is csodás jegeskávé készíthető

Egy marék jégkockát dobunk a turmixgépbe. (Ha sokat készítünk egyszerre, akkor azt csak a profi blender bírja ki.) Ráöntjük a kávét és 1 dl hideg vizet. A turmixgépben 1 perc alatt kásás lesz; ezt a pohárba öntve én egy kis tejjel locsolom meg.

Egy kis tejjel a legjobb
Egy kis tejjel a legjobb

Ízesítéshez érdemes kipróbálni a karamellaszirupot, a fahéjat, vagy a jég mellé bedobott csokis jégkrémet. Nagyon jó kis ital, mely a néhány hozzávaló kombinálásával változatossá tehető.

Más jegeskávék >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.