Csak semmi lelkiismeretfurdalás: ha tudjuk, miből mennyit és miért, még jót is tesznek!
Fő hatóanyaga, a koffein gyógyít. A testben olyan anyagot hoz létre, amely tágítja a hörgőket. Ugyanez a asztma-gyógyszerek egyik hatóanyaga is. Napi három csésze kávé megkönnyíti az asztmások légzését. Négy és több csésze akár nyolcvan százalékkal csökkenti a májzsugorodás kockázatát, megakadályozza az epekő képződését. A kávé fokozza a fájdalomcsillapító hatását és a gyomornedvek képződését.
De nem árt vigyázni: a harmadik csésze után már veszélyes. Az érzékenyek szívdobogást kaphatnak, idegesség és ingerlékenység figyelhető meg néhányuknál. Csökkenhet a fogamzó képesség. Az agy működése a kezdeti fölélénkülés után lelassul. Számolni kell a vérnyomás fölszökésével is. Aki nyolc csészénél többet iszik, veszélyezteti a normális csontképződést és esélyt ad a reumának.
(35 %-a zsiradék, 45 %-a cukor) erőt ad, fölélénkíti a megfáradt téli vérkeringést, elősegíti a szerelmi hormon termelődését. Minden idők leghíresebb szeretője, Giacomo Casanova a XVIII. században egy csésze forró csokoládéval vértezte föl magát a szerelmi légyottok előtt. A csokoládé fenolt tartalmaz, amely megakadályozza, hogy a vérerekben lerakódjon a koleszterin, ezáltal csökkenti a szívinfarktus és a gutaütés veszélyét.
De nem árt vigyázni: a kakaópor olyan savakat is tartalmaz, amelyek könnyítik a kövek képződését (vesekő). A cukor megtámadja a fogzománcot. Egy tábla csokoládéban 550 kalóriányi energia van. A csoki zsírtartalma hozzájárul zsírpárnácskák képződéséhez a testen.
Egy dán tanulmány szerint korábban halnak, akik egyáltalán nem isszák. A bor másodlagos növényi anyagai ugyanis megakadályozzák a vérerekben a zsír lerakódását. Így előzi meg a vörös bor a szívhalált, és a vesekő képződését. Néhány kísérlet azt is igazoltnak látja, hogy védelmet nyújt az Alzheimer kór és a rák ellen is. Egy biztos: aki mértékkel fogyasztja (nők: napi 1–2 pohár, férfiak: napi 1–3 pohár), ritkábban kap szívinfarktust, mint az antialkoholisták.
De nem árt vigyázni: az ideális kétszeres mennyisége veszélyezteti a vérkeringést. Fejfájást okoz és allergiás tüneteket. Nagyobb mennyiségben pedig függőséghez vezethet.
„Ahol teát termesztenek, hosszú életűek az emberek” – mondja egy japán közmondás, nem véletlenül. A teában – legyen az fekete, vagy zöld – sok a gyógyító hatóanyag. A polifenolok lekötik a sejtre káros savmolekulákat, másik hatóanyaga véd a fogszuvasodástól, mangántartalma pedig gondoskodik az egészséges bőrről és csontozatról. Kutatási eredmények szerint a tea csökkenti a visszaesés veszélyét a mellrák esetében.
De nem árt vigyázni: A tea veszélyes is lehet, aki két liternél többet iszik naponta, annak nem képes elég vasat fölvenni a szervezete, így félő, hogy előbb-utóbb vérszegény lesz. A citrom hozzáadása elősegíti a vasfölvételt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.