Mákos guba  recept
Mákos guba
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Méteres sütemény, ahogy nagyi csinálta recept
Méteres sütemény, ahogy nagyi csinálta
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Akinek nincs egyszemélyes kotyogósa, karos gépe, vagy épp nem instant kávét iszik, az nem tud egy adagnyi kávét főzni - legalábbmég egy csészényi megmarad a reggeli élénkítő feketéből. Gondolhanánk: nem is baj, hiszen a legtöbb koffeinrajongó nem áll meg egynél, pár órával később, vagy ebéd után úgyis elfogy a másik fele. Ám egészségügyi szakértők azt állítják: nem feltétlnül jó ötlet az állott kávét meginni.

Az ÖkoTest oldala egészségügyi szakértőt megszólaltató cikkében állítja: a frissen lefőtt kávé veszélytelen, de ha főzés után állni hagyjuk az italt, abban mikroorganizmusok szaporodhatnak el. Ennek oka, hogy a kávé nemcsak vízből és koffeinből áll, hanem egyebek mellett szénhidrátok, zsíros anyagok, fehérjék és ásványi anyagok is találhatók benne, amelyek vonzhatják - a bármelyik konyhában megtalálható - mikroorganizmusokat. Nem véletlen, hogy a két-három napig a konyhapulton álló kávé már penészedik - írja az Origo.hu

Főzés után a kávé már fél-egy órával sem lesz ugyanolyan, mint frissen, ugyanis a levegőben található oxigén megváltoztatja az ital aromáját / Fotó: Shutterstock

A másik indok, amiért nem éri meg a pulton hagyott kávéba kortyolni az, hogy a kávé álltában veszít a minőségéből, tehát főzés után már fél-egy órával sem lesz ugyanolyan, mint frissen, ugyanis a levegőben található oxigén megváltoztatja az italt.  Ha tehát igazán finom kávét innánk, a maradékot el kell felejtenünk!

Tisztaság - fél egészség!

A másik, egészségre komolyan ártalmas hiba lehet, ha nem tisztítjuk rendszeresen a kávéfőzőnket! Több tanulmány is bebizonyította, hogy otthonunkban a kávétároló és a víztartály az a hely, ahol a legnagyobb valószínűséggel szaporodnak el a csírák. Ám sokan ennek ellenére sem foglalkoznak a higiéniával. Ez részben betudható annak, hogy a legtöbben még csak a gép mellé csomagolt használati útmutatót sem olvassák el, ahol egyébként a gyártó minden esetben felhívja a figyelmet a tisztán tartás fontosságára. Erre pedig nem csak azért van szükség, hogy megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását a berendezésedben, hanem mert sokkal jobb íze is lesz annak a kávénak, amit tiszta, és karbantartott géppel készítünk. Az egészségre is káros baktériumok azért tudnak a kávégépben az átlagosnál is könnyebben elszaporodni, mert a masina belső részei felmelegednek használat közben, és a nedvesség is sok benne. Így a takarítás mellőzésével kiváló táptalajt teremtünk a különféle kórokozóknak!

Ha érdekel, mi mindent érdemes még betartani ahhoz, hogy tökéletes legyen a kávé, nézd meg a videót!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.