Az ÖkoTest oldala egészségügyi szakértőt megszólaltató cikkében állítja: a frissen lefőtt kávé veszélytelen, de ha főzés után állni hagyjuk az italt, abban mikroorganizmusok szaporodhatnak el. Ennek oka, hogy a kávé nemcsak vízből és koffeinből áll, hanem egyebek mellett szénhidrátok, zsíros anyagok, fehérjék és ásványi anyagok is találhatók benne, amelyek vonzhatják - a bármelyik konyhában megtalálható - mikroorganizmusokat. Nem véletlen, hogy a két-három napig a konyhapulton álló kávé már penészedik - írja az Origo.hu
A másik indok, amiért nem éri meg a pulton hagyott kávéba kortyolni az, hogy a kávé álltában veszít a minőségéből, tehát főzés után már fél-egy órával sem lesz ugyanolyan, mint frissen, ugyanis a levegőben található oxigén megváltoztatja az italt. Ha tehát igazán finom kávét innánk, a maradékot el kell felejtenünk!
A másik, egészségre komolyan ártalmas hiba lehet, ha nem tisztítjuk rendszeresen a kávéfőzőnket! Több tanulmány is bebizonyította, hogy otthonunkban a kávétároló és a víztartály az a hely, ahol a legnagyobb valószínűséggel szaporodnak el a csírák. Ám sokan ennek ellenére sem foglalkoznak a higiéniával. Ez részben betudható annak, hogy a legtöbben még csak a gép mellé csomagolt használati útmutatót sem olvassák el, ahol egyébként a gyártó minden esetben felhívja a figyelmet a tisztán tartás fontosságára. Erre pedig nem csak azért van szükség, hogy megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását a berendezésedben, hanem mert sokkal jobb íze is lesz annak a kávénak, amit tiszta, és karbantartott géppel készítünk. Az egészségre is káros baktériumok azért tudnak a kávégépben az átlagosnál is könnyebben elszaporodni, mert a masina belső részei felmelegednek használat közben, és a nedvesség is sok benne. Így a takarítás mellőzésével kiváló táptalajt teremtünk a különféle kórokozóknak!
Ha érdekel, mi mindent érdemes még betartani ahhoz, hogy tökéletes legyen a kávé, nézd meg a videót!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.